Как да управлявате пресбиопията, когато имате астигматизъм

Възможно е да имате пресбиопия и астигматизъм едновременно. Лечения като контактни лещи с рецепта или очила и очна хирургия могат да помогнат за коригиране и на двете състояния.

Астигматизмът и пресбиопията са две очни състояния, които могат да повлияят на зрението ви. Пресбиопията затруднява виждането на нещата отблизо, а астигматизмът води до замъглено зрение.

Пресбиопията и астигматизмът имат различни основни причини и е възможно да имате и двете състояния едновременно. Когато това се случи, лечения като очила с рецепта, контактни лещи и очна хирургия могат да помогнат за коригиране на двете състояния.

Как лекувате пресбиопията и астигматизма заедно?

Лечението на пресбиопия и астигматизъм зависи от тежестта и етапа на всяко състояние.

Лекият астигматизъм и пресбиопията често могат да бъдат управлявани без лечение или само с леки промени в начина на живот. За лека пресбиопия това може да означава четене на книги с по-голям шрифт и използване на по-ярка светлина, докато работите. И може да не е необходимо да предприемате никакви коригиращи стъпки за лек астигматизъм.

Диоптрични очила

Много хора с пресбиопия се нуждаят от лечение, което помага за справяне с двете състояния. Често това означава носене на диоптрични очила. Чифт очила за коригиране на астигматизма също могат да помогнат за коригиране на пресбиопията.

Оптометристът може да Ви предпише най-добрите диоптрични очила.

Контактни лещи

Контактните лещи понякога могат да бъдат опция за хора както с пресбиопия, така и с астигматизъм.

Мултифокалните контактни лещи коригират пресбиопията, а торичните контактни лещи коригират астигматизма. Можете да носите торични мултифокални контактни лещи, за да коригирате и двете състояния.

Ако имате астигматизъм и в двете очи, вие също имате възможност да носите торична контактна леща за виждане на разстояние в едното око и торична контактна леща за близко виждане в другото око. Това се нарича моновизия и е алтернатива на мултифокалните контактни лещи.

RGP контактите обикновено са най-добри за хора с по-тежък астигматизъм. Можете да прочетете повече за контактите за астигматизъм.

хирургия

Хирургията може да бъде опция за хора с астигматизъм, пресбиопия или и двете.

Очни операции като LASIK и PRK могат да променят начина, по който светлината попада на очите ви, за да помогнат за коригиране на зрението ви. Най-добрата операция за вас зависи от различни фактори, включително вашите зрителни затруднения, здравето на очите ви и цялостното ви здраве. Вашата професия също може да повлияе на това коя операция изберете да имате.

Комбинирани лечения

Понякога комбинация от лечения може да помогне както при пресбиопия, така и при астигматизъм. Например, можете да използвате капки за очи за лечение на пресбиопия и очила с рецепта за лечение на астигматизъм.

Оптометрист или офталмолог може да състави най-добрия план за лечение за вас.

Може ли астигматизмът да се коригира с очила за четене без рецепта?

Очилата за четене без рецепта могат да бъдат полезни при лека пресбиопия. Те често се предлагат в хранителни магазини и аптеки и обикновено са достъпни.

Тези очила без рецепта обаче няма да помогнат за коригиране на астигматизма. Ще ви трябват очила с рецепта от очен лекар, за да се справите с астигматизма.

Беше ли Ви полезно?

Какво е астигматизъм?

Астигматизмът е състояние на очите, което води до замъглено зрение. Това се случва, когато част от окото ви е с необичайна форма. Това кара светлината да се огъва по различен начин, когато влезе в окото ви, и променя начина, по който виждате.

Необичайната форма може да бъде в предния слой на окото (роговицата) или във вътрешната част на окото, която помага за фокусиране на зрението (лещата).

Някои хора се раждат с астигматизъм. Също така е възможно състоянието да се развие по-късно в живота, особено след нараняване на очите или операция на очите. Няма известна причина за астигматизъм и няма начин да се предотврати.

Хората с лек астигматизъм може да не забележат никакви симптоми. Някои хора може да получат само леко замъглено зрение. Астигматизмът обаче може да доведе и до други симптоми, включително:

  • кривогледство
  • напрежение в окото
  • главоболие
  • двойно виждане
  • лошо нощно виждане

Какво е пресбиопия?

Пресбиопията е състояние на зрението, което е често срещана част от стареенето и обикновено започва на около 45-годишна възраст. Това състояние затруднява виждането на близки неща.

Това се случва, защото лещата на окото ви постепенно губи способността си да фокусира точно светлината върху ретината ви.

Пресбиопията е прогресираща и зрението ви може да продължи да намалява до около 70-годишна възраст. Това е така, защото лещата на окото ви става по-твърда и по-малко гъвкава с напредване на възрастта и това променя начина, по който лещата ви фокусира светлината.

Пресбиопията не е същото като далекогледството.

Симптомите на пресбиопия могат да включват:

  • затруднено виждане на обекти отблизо
  • напрежение в окото
  • необходимостта да държите книги, екрани, списания и други материали за четене на разстояние, за да се фокусирате върху тях
  • главоболие

Астигматизмът и пресбиопията са две очни състояния, които засягат зрението ви.

Двете състояния имат различни причини и симптоми. Пресбиопията е част от стареенето и затруднява виждането на близки обекти. Астигматизмът е резултат от необичайна крива на окото, която причинява замъглено зрение.

Възможно е да има и двете условия едновременно. Когато това се случи, лечения като очила с рецепта или контактни лещи и операция могат да помогнат за коригиране на двете състояния.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss