Как да управлявате депресията и тревожността при заболяване на щитовидната жлеза

Заболяването на щитовидната жлеза (TED) е състояние, тясно свързано с болестта на Грейвс и някои други заболявания на щитовидната жлеза. С TED имунната ви система започва да атакува тъканите и мазнините около очите и щитовидната жлеза. Това води до много симптоми, които могат да бъдат досадни, болезнени и да променят външния вид.

TED може да повлияе на качеството ви на живот и да доведе до бързи промени в настроението, тревожност и депресия. Важно е да управлявате симптомите на физическото и психическото здраве, ако имате TED.

Какво да очакваме от TED

Физически симптоми

Физическите симптоми на TED могат да включват промени, свързани с очите, като:

 • болка
 • зачервяване
 • подуване
 • сухота
 • поливане
 • сърбеж
 • замъглено, намалено или двойно виждане
 • светлочувствителност
 • прибиране на клепачите
 • изпъкнал

Симптоми на психично здраве

TED може да повлияе на вашето психическо благополучие. Това може да се дължи на признаците и симптомите на TED или на колебания в хормоните, причинени от заболяване на щитовидната жлеза.

Може да изпитате:

 • Промени в настроението, включително чувство на раздразнение, нервност или дори хиперактивност понякога.
 • Безпокойство, което е стрес и нервност, които доминират в начина, по който мислите и чувствате.
 • Депресия, която е лошо настроение, което продължава 2 седмици или повече.

Ограничения могат да възникнат, ако имате TED, които оказват влияние върху вашата перспектива, като например:

 • невъзможност за работа
 • трудности при завършване на ежедневните дейности
 • ниско самочувствие поради промени във външния вид
 • промени в социалния ви живот

А Проучване от 2021 г от 100 души с TED установиха, че 42% от участниците са имали тревожност, депресия или и двете. По-голям брой са имали тревожност (34%) отколкото депресия (28%), въпреки че и двете са преобладаващи.

Това проучване установи също, че тревожността и депресията са по-чести при участниците, които са имали по-ниско качество на живот с TED.

Допринасящите фактори включват невъзможност за работа, необходимост да посещават значителен брой лекари по време на лечението, нужда от операция и изпитване на хронични симптоми, включително болка, замъглено зрение, чувствителност към светлина и двойно виждане.

Други заболявания на щитовидната жлеза и психично здраве

TED може да не е единственото състояние, което допринася за чувството на тревожност или депресия. Други заболявания на щитовидната жлеза, които често възникват при TED, могат да доведат до промени в психичното ви здраве, включително болест на Грейвс, хипертиреоидизъм и хипотиреоидизъм.

Когато TED се появи в случаи на хипертиреоидизъм, това обикновено е резултат от болестта на Грейвс.

Те могат да накарат щитовидната ви жлеза да работи твърде усилено или недостатъчно усилено. Това води до промени в метаболизма ви, кръвното налягане, сърдечната честота и температурата, както и хормоните, които влияят на настроението ви.

Курсът на лечение на TED

Не винаги е възможно да се предскаже колко дълго ще имате симптоми на TED. Това може да промени начина, по който се чувствате. Понякога TED ще изчезне след лечение на първоначалното ви обостряне. Друг път може да имате симптоми за по-дълъг период от време, които се влошават и удължават лечението.

Лечението може да отнеме от няколко месеца до няколко години. Те могат да включват самоконтрол, лекарства и дори коригираща хирургия.

Понякога някои лекарства или възстановяване от операция могат да повлияят на психичното ви здраве, така че не забравяйте да адресирате всички промени в перспективите с вашия лекар.

Управление на вашето психично здраве с TED

Можете да управлявате психичното си здраве с TED по няколко начина. Често комбинация от тези стратегии може да ви помогне да се справите.

Говорете с Вашия лекар

Проведете открит разговор с вашия лекар относно вашите симптоми на TED, включително физически и психически симптоми. Попитайте ги какви прегледи и ресурси за психично здраве може да имате на разположение, докато се справяте със състоянието.

Признайте чувствата си

Получаването на диагноза TED със или без други заболявания на щитовидната жлеза може да промени вашите чувства и перспективи. Не забравяйте да си дадете време да обработите новините.

Вземете правилното лечение

Потърсете медицинско лечение за TED, други заболявания на щитовидната жлеза и вашето психично здраве. Пренебрегването на признаци и симптоми само ще забави лечението. Това може да доведе до влошаване на психичното ви здраве, тъй като симптомите продължават. Има много налични лечения както за TED, така и за психични заболявания.

Намалете симптомите на TED у дома

Можете да направите модификации у дома, за да помогнете за справяне със симптомите на TED. Те биха могли да подобрят перспективата ви. Носете слънчеви очила, за да помогнете с чувствителността към светлина, или използвайте капки за очи, за да овлажните очите си.

Повдигнете главата си, когато спите, за да намалите очното налягане и да си починете повече. Вземете очила с призми, за да намалите двойното виждане.

Намерете съветник или терапевт, група за подкрепа или любим човек

Намерете съветник или терапевт, който да говори за вашите чувства и препятствия, които срещате с TED, или намерете група за подкрепа за тези с подобни състояния лично или онлайн. Членовете на семейството и приятелите също могат да ви окажат морална подкрепа.

Бъдете в крак със здравословните навици

Потърсете начини за справяне с предизвикателствата на психичното здраве извън клиничната обстановка, като възприемете навици за здравословен начин на живот. Те включват упражнения, балансирана диета, подходящо количество сън, занимания с релаксиращи хобита и опити за медитация.

TED е състояние, което може да засегне не само очите ви, но и психическото ви състояние. Може да откриете, че изпитвате бързи промени в настроението, тревожност или депресия, докато се справяте и лекувате TED.

Има много стратегии, които можете да приемете, за да подобрите перспективите си. Те включват разговор с вашия лекар, търсене на лечение за вашето физическо и психическо благополучие и намиране на правилната подкрепа у дома.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss