Как да управляваме еректилната дисфункция при болестта на Паркинсон

Болестта на Паркинсон може да допринесе за еректилна дисфункция (ЕД). Някои лечения за болестта на Паркинсон могат да помогнат при симптомите на ЕД. Лечения като Виагра обикновено са безопасни за хора с Паркинсон.

Болестта на Паркинсон възниква, когато мозъкът ви постепенно губи способността си да произвежда допамин, хормон, участващ в много процеси в тялото.

Хората често наричат ​​допамина „хормонът на щастието“, защото ви помага да изпитате удоволствие и намалява безпокойството и депресията.

Допаминовата дисфункция при болестта на Паркинсон може да доведе до промени в усещането ви за сексуално удоволствие. Това може да доведе до еректилна дисфункция (ЕД), което затруднява получаването и поддържането на ерекция.

Прочетете, за да научите повече за това как Паркинсон може да причини ЕД, както и медицински и немедицински лечения за хора с Паркинсон, които изпитват ЕД.

Защо болестта на Паркинсон причинява еректилна дисфункция?

Възраст

Болестта на Паркинсон може да причини ЕД с възрастта. Симптомите както на Паркинсон, така и на ЕД са по-чести с напредване на възрастта.

А Проучване от 2022 г отбелязва тясна връзка между възрастта на хората с Паркинсонова болест и колко често съобщават за симптоми на ЕД.

Дисфункция на нервната система

Ефектите от болестта на Паркинсон върху вашите двигателни функции и вашата автономна нервна система (ВНС) също са основни фактори във връзката между болестта на Паркинсон и ЕД.

Вашият ANS играе съществена роля в това как тялото ви реагира на сексуална стимулация.

За хората с болестта на Паркинсон невроните в част от мозъка, наречена субстанция нигра не функционират добре. Според изследване от 2023 г., това също спира клетките, които произвеждат допамин, да задействат типични реакции на ВНС по време на секс, включително контракции на гладките мускули, участващи в получаването на ерекция.

Тези промени във вашия ANS могат също засягат много двигателни функции, които ви позволяват да мастурбирате или да правите секс, включително:

 • баланс
 • походка
 • поза
 • мускулна гъвкавост

Може също така да изпитате треперене, което може да затрудни контролирането на тялото ви по време на секс, което води до по-трудно получаване на ерекция.

Душевно здраве

Психични състояния, свързани със симптомите на Паркинсон също може да причини ЕДвключително:

 • стрес или чувство на неудовлетвореност от промени във вашите телесни функции

 • безпокойство от невъзможността да правите секс или промени в отношенията със сексуалните партньори

 • депресия от промени в здравето и сексуалните ви отношения

Сексуална дисфункция при болестта на Паркинсон

Ето някои от най-честите сексуални дисфункции при хора с болестта на Паркинсон:

 • затруднения при сексуални взаимодействия поради загуба на двигателен контрол
 • намалено сексуално желание (либидо)
 • умора
 • имате проблеми с еякулацията
 • невъзможност за оргазъм
 • вагинална сухота
Беше ли Ви полезно?

Как хората с болестта на Паркинсон могат да лекуват еректилна дисфункция?

Допаминови агонисти като прамипексол и ропинирол са често срещани лечения за болестта на Паркинсон. Тези лекарства помагат на тялото ви да произвежда допамин, който вече не може да произвежда само, като често подобряват симптомите, свързани със загубата на допамин, които влияят на възбудата и оргазма.

Лекарствата за ЕД също могат да помогнат, когато имате Паркинсонова болест, особено ако сте по-възрастен и имате свързани с възрастта причини за ЕД.

Лекарите често предписват силденафил (виагра) на хора, които имат болест на Паркинсон и ЕД, особено ако други лечения като допаминови агонисти не разрешават вашите симптоми.

Според 2017 изследване, силденафил е безопасен и подобрява симптомите на ЕД при хора с Паркинсон. Въпреки това Фондацията на Паркинсон отбелязва, че силденафил може да не е подходящ за някои хора с някои сърдечни заболявания.

Леченията за психогенна ЕД, свързани със стрес, тревожност и депресия, също могат да помогнат. Консултирането или терапията може да ви помогне да се приспособите към промените в живота си и да се справите с физическите ограничения, с които може да се сблъскате.

Други стратегии като спи повече и когнитивно-поведенческата терапия (CBT) може да ви помогне да намалите умората, която може да предизвика ЕД, и да намерите положителни начини за управление на промените в сексуалния ви живот.

Често задавани въпроси

Ето някои от най-често задаваните въпроси относно ЕД и болестта на Паркинсон.

Колко често е еректилната дисфункция при болестта на Паркинсон?

Не е ясно колко често срещана е ЕД при хора с болестта на Паркинсон.

Но а Анализ за 2022 г данни от проучването за оценка на въздействието на Паркинсон в реалния свят (PRISM) — включващо близо 900 души със заболяването — предполага, че повече от половината от хората с болест на Паркинсон изпитват някаква сексуална дисфункция, като ЕД е най-често докладваният симптом от мъжете.

Може ли някой с Паркинсон да приема Виагра?

А 2017 проучване от 20 мъже с Паркинсон предполага, че главоболието може да е страничен ефект на силденафил (виагра). Но в противен случай проучването не откри опасения за безопасността, свързани с приема на виагра за ЕД с болестта на Паркинсон.

Нито едно скорошно изследване не съобщава за опасения за безопасността, но a казус от 2010 г. откриха връзка между прекомерната употреба на виагра и хореоатетозата, двигателно разстройство, при някой с Паркинсон. Изследователите смятат, че това вероятно се дължи на прием на леводопа и твърде много виагра за кратко време.

Може ли леводопа да помогне при ЕД при Паркинсон?

Има някои доказателства за леводопа като лечение на ЕД при Паркинсон.

Лекарите използват леводопа за лечение симптоми на двигателната функция на Паркинсон които могат да ви предпазят от чувството, че контролирате тялото си, като замръзване и неволни движения. Това може да подобри физическия ви контрол, когато се опитвате да мастурбирате или правите секс с партньори улесняват получаването на ерекция.

Преглед от 2021 г. установи, че леводопа помага за справяне с някои от причините за ЕД при болестта на Паркинсон, като проблеми с хормоналния път, участващ в еякулацията, и повишаване на сексуалното желание.

Болестта на Паркинсон може да причини еректилна дисфункция (ЕД) поради промени в начина, по който тялото ви използва допамин. Но леченията могат да помогнат на тялото ви да продължи да произвежда допамин и да управлява ефектите от болестта на Паркинсон върху цялостното ви здраве.

Някои лечения на Паркинсон, като допаминови агонисти, могат да помогнат при симптоми на ЕД. Други опции включват лекарства за ЕД като силденафил и когнитивно-поведенческа терапия.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss