Как да се отървете от срама, свързан с PrEP

Не позволявайте на неоснователното чувство на срам да ви попречи да вземете лекарство, което може да има огромни ползи за вашето здраве.

Лечението и профилактиката на ХИВ са се развили значително с течение на времето и сега ХИВ се счита за управляемо хронично заболяване. Медикаменти като профилактика преди експозиция (PrEP) имат много висок процент на успех, предотвратявайки заразяването на хората с ХИВ. Но много хора, които могат да се възползват от PrEP, не го приемат. Има няколко комплексни причини за това.

Цената на PrEP и достъпът до здравни специалисти и клиники за постоянни грижи могат да бъдат предизвикателство за много хора. Други имат проблеми със страничните ефекти или със запомнянето да вземат лекарствата си.

Друга основна пречка е, че хората могат да изпитат чувство на срам или стигма, свързани с употребата на ХИВ и PrEP. Тези чувства могат да затруднят хората да започнат и да останат на PrEP.

Срамът е чувство, вкоренено в идеята, че сте направили нещо нередно или че поведението ви по някакъв начин е неправилно. Реалността е, че PrEP може да бъде невероятно средство за защита на себе си и другите. Но разбира се, като толкова много неща, това е сложно.

Защо PrEP е важна?

PrEP е безопасен и ефективен начин да намалите шансовете си за заразяване с ХИВ. Това е важен инструмент за намаляване на новите случаи на ХИВ. Когато се използва последователно, може да намали риска от заразяване с ХИВ чрез сексуален контакт с 99%. Сред хората, които инжектират наркотици, PrEP може да намали риска от заразяване с ХИВ със 74%.

Можете да приемате PrEP като ежедневно хапче или да получавате инжекция от медицински специалист на всеки няколко месеца.

Как срамът влияе върху употребата на PrEP?

Срамът и стигмата могат да попречат на хората да започнат и да останат на PrEP. Тези чувства може да ви затруднят да водите открити разговори за секс и превенция на ХИВ със здравни специалисти.

Деана Клатуърти (тя/те) е медицинска сестра и защитник на пациентите, специализирана в ХИВ и грижи за потвърждаване на пола в клиника в Онтарио, Канада. „Чувам обратна връзка от хора в общността 2SLGBTQ+, че има предположение, че ако сте на PrEP, спите наоколо или сте на Grindr и Scruff и имате връзки“, казват те.

Тези негативни, неточни стереотипи могат да попречат на хората, които иначе биха се възползвали от PrEP, да се чувстват комфортно с него.

Няколко проучвания са изследвали вярванията относно PrEP сред хората, които могат да се възползват от използването му.

В малък 2018 проучване, изследователите са интервюирали 43 мъже, които са използвали PrEP. Някои от темите на отговорите на участниците бяха:

  • се притесняват да не бъдат оценени от здравен специалист, ако поискат PrEP
  • вредни вярвания, че потребителите на PrEP са по-малко склонни да използват презервативи и е по-вероятно да имат инфекции, предавани по полов път (ППИ)
  • вярвания, че някой, който приема PrEP, трябва да има много сексуални партньори
  • страх, че някой може да си помисли, че има ХИВ, тъй като хората с ХИВ може да приемат някои от същите лекарства

Възможно е да интернализирате срама и стигмата, което означава, че започвате да вярвате на тези вредни послания за себе си. Вътрешен срам може да доведе до изолация и да ви накара да се почувствате така, сякаш не заслужавате връзка и подкрепа. И тези чувства могат да допринесат за по-лошо емоционално и физическо здраве.

Как да преодолеем чувството на срам

Промените в здравеопазването, общностите и индивидите помагат да се изместят някои от оставащите вредни идеи за ХИВ и употребата на PrEP.

В малък Проучване от 2019 г включващи 29 мъже, които са правили секс с мъже, изследователите отбелязват, че PrEP е помогнал за излекуването на дълбокия страх, безпокойство и скръб на някои от участниците относно ХИВ и СПИН. Някои участници казаха, че PrEP им е позволило да се почувстват в безопасност и отново да се насладят на секса.

В друг малък кабинет през 2023 г. много хора казаха, че приемането на PrEP е намалило срама, който изпитват от правенето на секс. Позволява им да се наслаждават на секса, без да се притесняват, че излагат себе си и другите „на риск“.

Може да е силно усещане да знаете, че правите нещо, за да поемете отговорност за вашето здраве и благополучие.

Срамът процъфтява, когато нещата се пазят в тайна. Говоренето за PrEP помага за нормализиране и намаляване на негативните чувства. Отварянето на разговора за PrEP може да бъде мощен начин за премахване на стигмата.

Ако смятате, че не получавате най-добрите грижи от настоящия си медицински специалист, помислете за намиране на друга клиника. Ако вашият медицински специалист не е много запознат с PrEP, опитайте се да намерите клиника, която е специализирана в PrEP. Ако сте в Съединените щати, можете да търсите местоположение близо до вас с този инструмент.

Поддържащ здравен екип ще нормализира разговорите за PrEP и ще ви подкрепи във всички аспекти на вашето здраве.

Как здравните специалисти могат да помогнат на хората да преодолеят чувството на срам

Изследванията показват, че някои здравни специалисти гледат на PrEP като на причина за увеличаване на ППИ. Тези клиницисти са по-малко вероятно да предписват PrEP, ако смятат, че това ще намали употребата на презервативи. Усещането да бъдеш съден от здравен специалист може да създаде още по-голяма бариера пред достъпа до всякакъв вид грижи.

Здравните специалисти също може да се наложи да преосмислят начина, по който говорят за риска. Препоръките за това кой трябва да използва PrEP често се основават на „риск“. Но етикетирането на нечий живот или поведение като „рисково“ създава повече срам.

Голяма част от употребата на PrEP е редовно проследяване, заедно с тестване за ХИВ. Хората не искат да поддържат контакт със здравни специалисти, когато се чувстват съдени при всяко посещение.

Като клиницист, Clatworthy знае важната роля, която играят здравните специалисти в подкрепата на хората, които приемат PrEP.

„Начин номер едно е всички предписващи лекари да бъдат обучени относно PrEP“, казва Клатуърти. „Те трябва да знаят как да го предписват, колко важни са тестовете за ХИВ и проследяването и как да водят безопасни и подкрепящи разговори с пациентите си в среда, в която разговорите за секс са нормализирани.“

Преекспозиционната профилактика (PrEP) е безопасен и ефективен начин за предотвратяване на ХИВ. Срамът и стигмата относно ХИВ и PrEP са огромни бариери пред започването и продължаването на PrEP и могат да попречат на хората да получат грижите, които заслужават.

Говоренето открито за PrEP може да помогне за премахване на стигмата. Също така е важно повече здравни специалисти да се чувстват комфортно да говорят за секс и превенция на ХИВ.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss