Как да се ориентирате в живота с болестта на Алцхаймер на член на семейството

Подкрепата на член на семейството при Алцхаймер може да бъде труден процес, но има налична помощ за психично здраве и за двама ви.

Млад мъж на чай с баба си, която има Алцхаймер.

Болестта на Алцхаймер е прогресивна форма на деменция, състояние, което причинява промени в паметта, езика, мисленето и поведението на човека. Алцхаймер е най-честата форма на деменция, засягаща се оценява на 6,5 милиона души само в Съединените щати към 2022 г.

Тъй като болестта на Алцхаймер е прогресираща, тя в крайна сметка може да засегне всеки аспект от живота на човек, включително отношенията му с близките. И независимо дали сте болногледач на човек с Алцхаймер или сте близък на някой, който живее с болестта, понякога може да се стори трудно и непосилно за всички участващи.

Така че, нека обсъдим как да се справите с болестта на Алцхаймер като член на семейството, включително как да получите правилната подкрепа за вас и вашия любим човек.

Какво влияние има Алцхаймер върху семейството и близките?

Болестта на Алцхаймер може да има огромно въздействие не само върху човека, който живее с нея, но и върху членовете на семейството и близките му – особено върху близките, които се грижат за тях. Когато някой се грижи за някой, който живее с Алцхаймер, това може значително да повлияе на физическото и емоционалното му здраве.

един малко проучване от 2022 г изследва физическото, емоционалното и социалното въздействие на Алцхаймер върху болногледачите. Резултатите от проучването показват, че 58% от лицата, които се грижат за тях, са имали повишен стрес, 47% са били лишени от сън, а 43% са се чувствали социално изолирани от другите членове на семейството, наред с други трудности.

Но не само повишените изисквания да бъдеш болногледач могат да засегнат членовете на семейството и близките. С напредването на болестта на Алцхаймер хората, живеещи с нея, могат да изпитат предизвикателства при изпълнението на ежедневните задачи, общуването с другите и запомнянето на членовете на семейството и приятелите си.

За много хора, които имат близки с Алцхаймер, това може да бъде болезнен процес за наблюдение и участие.

Как да получите медицинска помощ на вашия любим човек

Тъй като болестта на Алцхаймер прогресира в по-късните етапи, може да стане по-трудно за човек да изпълнява различни задачи в ежедневието си. Например, може да забележите, че вашият любим има затруднения да си спомня хора, места или събития или да поддържа хигиена, да яде и пие.

По време на тези по-късни етапи на болестта на Алцхаймер вашият любим човек може да се нуждае от допълнителна подкрепа от страна на болногледач – понякога повече, отколкото можете да предложите. Когато това се случи, не е срамно да потърсите медицинска помощ.

Понякога можете да направите това директно чрез първичен лекар, тъй като той може да е запознат със ситуацията на любимия ви човек и може да ви насочи към подходящата грижа.

Можете обаче да намерите подкрепа и чрез национални организации, много от които са специализирани в предоставянето на образование, инструменти за търсене и други ресурси, които могат да помогнат на вашия любим човек да получи грижите, от които се нуждае.

Как да получите емоционална подкрепа на любимия човек

Подкрепата за психично здраве може да бъде особено полезна за хората, живеещи с болестта на Алцхаймер, и техните близки, особено когато преминават през процеса на управление на болестта в дългосрочен план.

Понякога тази подкрепа е чисто емоционална, като седмични или месечни сесии с лицензиран терапевт. Друг път може да изглежда като опитване на различни подходи може да има полза хора с Алцхаймер, като арт и музикална терапия.

Ако смятате, че вие ​​или ваш близък ще се възползвате от подкрепа за психично здраве след диагноза Алцхаймер, ето няколко ресурса, за да започнете:

  • MentalHealth.gov
  • Първа помощ за психично здраве
  • Национален институт по психично здраве
  • Центрове за контрол и превенция на заболяванията
  • Администрация на службите за злоупотреба с вещества и психично здраве

Справяне с гнева или агресията от хора с Алцхаймер

Тъй като симптомите на Алцхаймер се влошават с прогресията на заболяването, това понякога може да доведе до епизоди на възбуда, гняв или дори агресия.

Ако забележите, че любимият ви изпитва повече от тези симптоми, естествено е да се почувствате объркани или наранени. Но е важно да се разбере, че обикновено има причина някой с Алцхаймер да изпитва тези емоции или да изразява това поведение.

Например, ако вашият любим изпитва физическа болка или дискомфорт, но не може да ви изрази това с думи, той може вместо това да го изрази с гняв. Или ако им е трудно да се приспособят емоционално към промените около тях, това може да доведе до разочарование и дори агресия.

Един от най-добрите начини да подходите към тези ситуации е да останете нежни и разбиращи. Ако можете да разберете основната причина за тези емоции или поведение, можете да помогнете да облекчите част от това разочарование или гняв.

И, разбира се, никога не пречи да потърсите подкрепа от лекар или терапевт, ако смятате, че това ще е от полза за вашия любим човек.

Не си сам

Ако сте сред десетките милиони хора по света, засегнати от болестта на Алцхаймер, особено като любим човек или болногледач, не сте сами и има налична подкрепа.

Ето само няколко от организациите, които можете да проверите за образование, подкрепа и други ресурси:

  • Alzheimers.gov
  • Асоциация на Алцхаймер
  • Национален институт по стареене
  • Фондация Алцхаймер на Америка
Беше ли Ви полезно?

Как да помогнем на хората с Алцхаймер да си спомнят живота си

Може да е трудно да гледате как някой, на когото държите, губи спомени за различни части от живота си, особено ако тези спомени включват вас и нещата, които сте преживели заедно. Но понякога е възможно да разпалите тази носталгия – и ето няколко подхода, които могат да помогнат.

Използвайте визуални средства

Снимките и видеоклиповете са едни от най-полезните инструменти за хората с деменция, защото те могат да служат като чудесно напомняне за минали хора, места или събития. Понякога простото гледане на снимка или видео може да помогне да си върнете спомените.

Ангажирайте се с тях

Въпреки че показването на снимка на някого може да помогне за раздвижване на паметта му, ангажирането с любимия човек относно спомена може да бъде още по-полезно и смислено. Разбира се, не искате да ги принуждавате да се опитват да запомнят – достатъчно е само да предизвикате нежен разговор.

Проявете разбиране

Когато някой с Алцхаймер има предизвикателства да си спомня неща, опитайте се да запомните, че вината не е негова. Дори и да ви боли, че вашият любим човек не може да си спомни името ви или някакви дейности, които сте правили заедно, опитайте се да разберете, че това е болестта, а не той.

Намерете радост в преживяването

Въпреки че може да бъде трудно да гледате как любим човек губи спомени, можете да използвате това, за да му създадете радост. Те може да не помнят любимата си музика, лакомства или любовта си към посещението на зоологическата градина, но ако запазите тези неща в живота им, можете да им доставяте радостта от това откритие отново и отново.

Болестта на Алцхаймер може да засегне не само хората с нея, но и членовете на техните семейства и близки. Ако някой, когото обичате, е получил диагноза Алцхаймер, има налична поддръжка, която да ви помогне да се ориентирате в процеса на живот и управление на болестта.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss