Как да се изследвате за тинитус?

Можете да посетите лекар, който да ви помогне да диагностицира тинитус в ушите ви, за да определите дали има структурна причина. Ранната диагностика може да ви помогне да намерите лечение, което може да намали симптомите, така че да можете да живеете с шум в ушите.

Милиони хора в Съединените щати живеят с тинитус. Това е аудиологично и неврологично състояние, което причинява звънене, бръмчене, съскане или щракане в ушите ви, когато всъщност няма шум.

Тъй като шумът в ушите може да варира в тежест и има потенциала да попречи на ежедневния живот, важно е да знаете симптомите и как можете да се изследвате и да диагностицирате това състояние.

Има ли тест за тинитус?

Американската асоциация за шум в ушите изчислява, че повече от 25 милиона възрастни американци живеят с шум в ушите. Приблизително 20 милиона души имат тинитус, който значително пречи на ежедневието, а 2 милиона души имат екстремни случаи на това състояние.

Няма специфичен тест за диагностициране на тинитус.

Вместо това ушите ви ще бъдат прегледани от лекар по уши, нос и гърло (УНГ). Този медицински специалист ще ви задава въпроси относно това, което чувате. Може да посетите и аудиолог, който може да провери слуха ви.

УНГ може да направи тимпанограма, което е безболезнен тест, който измерва сковаността и функционирането на тъпанчето. Те могат също така да решат да поръчат различни тестове, които да им помогнат да оценят допълнително шума в ушите и да помогнат при диагностицирането.

Как се диагностицира шумът в ушите?

Заедно с преглед и задълбочена медицинска история и оценка на симптомите, Вашият лекар може също да назначи образни тестове.

Това обикновено се прави, когато чуете звуци, които пулсират, обикновено в синхрон с ударите на сърцето ви. Това също се нарича обективен шум в ушите и обикновено има конкретна причина и може да се лекува.

Поръчаните тестове могат да помогнат на доставчиците да видят дали има структурен проблем или друго медицинско състояние, причиняващо шум в ушите и може включват:

 • MRI сканиране
 • компютърна томография
 • ултразвук

Ще бъдат изключени други състояния, които могат да причинят шум в ушите, включително:

 • проблеми с щитовидната жлеза
 • нарушение на темпоромандибуларната става (TMJ).
 • странични ефекти на лекарства
 • ще бъдат оценени възможни структурни проблеми, които може да причиняват шумовете

Как можете да разпознаете шума в ушите?

Симптоми могат да бъдат различни при всеки човек, живеещ със заболяването.

Звуците могат да се чуват в едното ухо, в двете уши или в главата ви и могат да бъдат силни или тихи, ниски или високи. Може да го чувате постоянно или може да идва и да си отива.

Шумът може да звучи като:

 • звънене
 • бръмчене
 • съскане
 • писък
 • подсвиркване
 • тананикане
 • щракане

Симптомите на някои хора може да се влошат при движение на главата, врата или очите или качеството на звука може да се промени. Този вид шум в ушите се нарича соматосензорен шум в ушите.

Освен това по-нови изследвания показват, че COVID-19 е влошил честотата на шума в ушите и може да направи симптомите по-интензивни. Един преглед от 2020 г. казва: „Шумът в ушите може да е по-притеснителен за тези, които изпитват самота, имат по-малко социални взаимодействия и които са по-тревожни или притеснени.“

Има ли домашен тест за шум в ушите?

Въпреки че има различни онлайн „оценки“ на въпроси, които можете да си зададете относно това, което чувате, няма домашен тест за шум в ушите.

Ако смятате, че имате шум в ушите, най-добре е да се консултирате с основния си лекар, който може да направи основен преглед и да ви насочи към специалист за допълнителна оценка, ако е необходимо.

Колко често трябва да си правя тест за шум в ушите?

Хората обикновено не се изследват редовно за шум в ушите.

Но ако чувате шумове, които другите хора не могат да чуят, или забележите някакви промени в слуха си, консултирайте се с Вашия лекар за по-нататъшно изследване.

Ако редовно сте изложени на много силни или опасни шумове (строителни работи, минно дело, силна музика, годишни прегледи на слуха се препоръчват.

Хората с общо здрави уши, без редовно излагане на силен или опасен шум и без промени в слуха трябва да се проверяват на всеки 3 години.

Ако забележите нови звуци, които чувате, уведомете вашия здравен екип възможно най-скоро.

За вкъщи

Шумът в ушите е състояние, което в най-добрия случай може да бъде досадно, а в най-лошия може да бъде напълно изтощително, с широк спектър от преживявания между тях.

Налични лечения, които могат да ви помогнат да живеете с шум в ушите. Ако има структурна причина за състоянието, ранната диагностика може да помогне за справяне с това възможно най-скоро.

Шумът в ушите може да бъде стресиращ и да пречи на ежедневието, така че ранната диагностика може да ви помогне да осигурите инструменти за справяне и начини за минимизиране на намесата в живота ви.

Ако забележите някакви промени в слуха си, говорете с вашия медицински специалист възможно най-скоро.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss