Как да разпознаем симптомите и признаците на тардивна дискинезия

Тардивната дискинезия (TD) е рядък вид двигателно разстройство, което се причинява от приемането на определени лекарства за дълги периоди от време.

Те включват антипаркинсонови средства, лекарства, блокиращи допаминовите рецептори, като антипсихотици, и други видове лекарства, като лекарства, използвани за лечение на двигателни нарушения и някои лекарства против гадене.

Антипсихотиците, които се използват за подпомагане на лечението и управлението на психози, свързани с шизофрения, депресивни разстройства и други състояния, са сред най-разпространените лекарства, свързани с развитието на TD.

Ако вие или ваш близък изпитвате необичайни, неволеви движения, важно е да посетите лекар за диагностика и лечение. Лечението ще се различава в зависимост от това дали приемате и лекарство, за което е известно, че причинява TD.

Какви са признаците на TD?

Ранните признаци на TD може да включват части от лицето ви. Те включват вашите устни, език и челюст. Например, може да изплезите езика си, да засмучете устните си или да направите гримасни изражения на лицето, без да искате.

Ранните симптоми са неволни и може да имат повтарящ се характер. В късните стадии на TD неволевите движения могат да станат по-чести и дори да станат постоянни.

Кои са най-честите симптоми на TD?

Честите симптоми на TD включват:

 • лицеви гримаси
 • изплезете езика си с бързо движение
 • правейки движения с уста като на риба
 • бързи, резки движения на ръцете или краката
 • бавни, усукващи движения на ръцете или краката, както и на врата или лицето

Как да разпознаем TD

Ако вие или ваш близък изпитвате някой от горните симптоми, помислете дали приемате определени лекарства, за какво са предписани и колко време ги използвате. По-високи дози агенти на допаминовите рецептори също могат да увеличат риска.

TD е най-често при хора с шизофрения поради видовете свързани лекарства. Блокерите на допаминовите рецептори могат да причинят неправилно сигнализиране в мозъка, което след това води до неконтролируеми движения, свързани с TD.

Не всеки с шизофрения, психични заболявания или неврологично разстройство ще развие TD. Но ако имате някое от тези състояния, важно е да говорите с лекар дали някое от вашите лекарства повишава риска от TD.

Рискът също е най-голям при хора, които са приемали определени лекарства за допаминови рецептори за дълги периоди от време, обикновено в продължение на няколко години.

Какви са предупредителните знаци за TD?

TD е известен с необичайни движения, които засягат предимно горната част на тялото. Но друг ключов признак е, че тези движения също са неконтролируеми и повтарящи се.

Може да сте наясно, че правите гримаси, например, но не можете да не ги контролирате.

Кои лекарства могат да причинят TD?

Въпреки че е известно, че редица антипсихотици от първо поколение („типични“) причиняват TD, има лекарства, блокиращи допаминовите рецептори, които също могат да повишат риска. По-долу са видовете лекарства, които могат да причинят TD, които може да искате да обсъдите с лекар:

 • Антихолинергични средства: Те могат да се използват за лечение на болестта на Паркинсон, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), инконтиненция и редица други състояния.
 • Антиконвулсанти: Те включват антигърчови лекарства, използвани за лечение на епилепсия.
 • Антидепресанти: Въпреки че не е често срещано, TD може да възникне при продължителна употреба на селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs) и инхибитори на моноаминооксидазата (MAOI).
 • Антиеметици: Този клас лекарства помага за лечение на гадене и повръщане.
 • Антипаркинсонови средства: Те включват дългосрочни и по-високи дози лекарства.
 • Антипсихотици: Рискът от TD е по-голям при формите от първо поколение на тези лекарства.

TD започва ли внезапно?

За разлика от страничните ефекти на други лекарства, TD има тенденция да се развива постепенно при продължително лечение, включващо блокери на допаминовите рецептори. Това важи особено за продължителната употреба на типични антипсихотици.

Въпреки че може да изглежда, че симптомите на TD започват внезапно, обикновено има ранни признаци на това състояние, които може да останат незабелязани в началото. Например, неконтролируемите движения на езика ви могат да бъдат отхвърлени, докато не се влошат и започнете да изпитвате и други неволни движения.

Рядко TD може да се развие след краткотрайна употреба на блокери на допаминовите рецептори.

Какво може да имитира TD?

Други състояния, които могат да имитират симптомите на TD, включват други двигателни нарушения, като например:

 • тикови разстройства
 • Синдром на Турет
 • Болест на Уилсън
 • церебрална парализа
 • гърчове
 • Хорея на Хънтингтън
 • есенциално треморно разстройство

TD е известен с това, че причинява необичайни и неконтролируеми движения, които също могат да се повтарят. Докато лицето и горната част на торса са често засегнати области на тялото, TD може да причини симптоми и в долните крайници.

Ако сте загрижени за възможни симптоми на TD или в момента приемате агенти, блокиращи допаминовите рецептори, които могат да увеличат риска от развитие на това състояние, важно е да говорите с лекар. Те могат да ви помогнат да оцените текущия си план за лечение и да го промените, ако е необходимо.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss