Как да подобрите съня си, когато имате ГЕРБ

Общ преглед

Гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) е хронично състояние, при което стомашната киселина изтича нагоре по хранопровода. Това води до дразнене. Докато повечето хора изпитват киселини или киселинен рефлукс в даден момент от живота си, може да имате ГЕРБ, ако симптомите на киселинен рефлукс са хронични и страдате от тях повече от два пъти седмично. Ако не се лекува, ГЕРБ може да доведе до по -сериозни здравословни проблеми, като нарушения на съня.

Според Националната фондация за сън (NSF), ГЕРБ е една от водещите причини за нарушен сън сред възрастни на възраст между 45 и 64 години. Проучване, проведено от NSF, установи, че възрастните в САЩ, които изпитват киселини през нощта, са по -склонни от тези без нощни киселини, които съобщават за следните симптоми, свързани със съня:

  • безсъние
  • сънливост през деня
  • синдром на неспокойните крака
  • сънна апнея

Обичайно е хората с сънна апнея да имат и ГЕРБ. Сънна апнея е, когато изпитвате плитко дишане или една или повече паузи в дишането по време на сън. Тези паузи продължават от няколко секунди до няколко минути. Паузите могат да се появят и 30 пъти или повече на час. След тези паузи нормалното дишане обикновено се възобновява, но често със силно изсумтяване или задушаване.

Сънната апнея може да ви накара да се чувствате уморени и летаргични през деня, защото нарушава съня. Обикновено това е хронично състояние. В резултат на това може да попречи на функционирането през деня и да затрудни концентрирането върху ежедневните дейности. NSF препоръчва тези с нощни симптоми на ГЕРБ да преминат скрининг за сънна апнея.

Симптомите на ГЕРБ, като кашлица и задушаване, са склонни да се влошават, когато лежите или се опитвате да заспите. Обратният поток на киселина от стомаха в хранопровода може да достигне толкова високо, колкото гърлото и ларинкса, което води до усещане за кашлица или задушаване. Това може да ви накара да се събудите от сън.

Въпреки че тези симптоми могат да бъдат тревожни, има много начини да подобрите съня си. Промените в начина на живот и поведението могат да помогнат за постигането на необходимия качествен сън – дори при ГЕРБ.

Използвайте клин за сън

Спане на голям, специално проектиран клинообразната възглавница може да бъде ефективна при справяне с проблеми със съня, свързани с ГЕРБ. Клиновидната възглавница ви държи частично изправени, създавайки по-голяма устойчивост на потока киселина. Той също така може да ограничи позициите на съня, които могат да окажат натиск върху корема ви и да влошат киселини и симптоми на рефлукс.

Ако не можете да намерите клин за сън в обикновен магазин за спално бельо, можете да проверите магазините за майчинство. Тези магазини често носят клинови възглавници, защото ГЕРБ е често срещано явление по време на бременност. Можете също да проверите магазини за медицински консумативи, аптеки и специализирани магазини за сън.

Наклонете леглото си

Накланянето на главата на леглото ви нагоре ще повдигне главата ви, което може да помогне за намаляване на вероятността стомашната киселина да се рефлуксира в гърлото ви през нощта. Клиниката в Кливланд препоръчва използването щрангове за легло. Това са малки, подобни на колони платформи, поставени под краката на леглото ви. Хората често ги използват, за да освободят място за съхранение. Можете да ги намерите в повечето магазини за домашни аксесоари.

За лечение на ГЕРБ, поставете щранговете само под двата крака в горната част на леглото (края на таблата), а не под краката в подножието на леглото. Целта е да се гарантира, че главата ви е по -висока от краката ви. Повдигането на главата на леглото с 6 инча често може да има полезни резултати.

Изчакайте да легнете

Твърде рано лягане след хранене може да предизвика появата на симптоми на ГЕРБ и да повлияе на съня ви. The Клиника Кливланд препоръчва завършване на храненията най -малко три до четири часа преди лягане. Също така трябва да избягвате закуски преди лягане.

Разходете кучето си или се разходете спокойно из квартала след вечеря. Ако разходката не е практична през нощта, миенето на съдове или прибирането на прането често ще даде на храносмилателната ви система достатъчно време, за да започне да обработва ястието ви.

Изследвания е установил, че редовните упражнения могат да подобрят и регулират съня. Той има допълнителното предимство като помага при загуба на тегло, което също намалява симптомите на ГЕРБ. Но е важно да се отбележи, че упражненията естествено повишават адреналина. Това означава, че упражненията точно преди лягане могат да затруднят заспиването или съня.

Отслабването също е ефективен начин за намаляване на рефлукса. Отслабването намалява вътреабдоминалното налягане, което намалява вероятността от рефлукс.

Също така яжте по -малки, по -чести хранения и избягвайте храни и напитки, които влошават симптомите. Според клиниката Майо някои храни и напитки, които трябва да се избягват, включват:

  • пържени храни
  • домати
  • алкохол
  • кафе
  • шоколад
  • чесън

Какво е за вкъщи?

Симптомите на ГЕРБ могат значително да повлияят на качеството на съня ви, но има мерки, които можете да предприемете, за да намалите тези симптоми. По-дългосрочните промени в начина на живот, като отслабване, са варианти, които трябва да имате предвид, ако имате проблеми със съня поради ГЕРБ.

Докато промените в начина на живот често могат да подобрят качеството на съня ви, някои хора с ГЕРБ също се нуждаят от медицинско лечение. Вашият лекар може да Ви помогне да създадете цялостен подход към лечението, който да работи най -добре за Вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss