Как да използвате гребен за въшки

Инструментите и техниките, които използвате, за да се отървете от въшките, могат да направят голяма разлика в ефективността на разресването.

Наред с използването на лечебни шампоани и изплаквания, мокрото разресване на косата с гребен за въшки се счита за най-ефективният начин за да се отървете от въшките и техните яйца (наречени гниди) от косата си.

Мокрото разресване е практиката да прокарате гребен за въшки през косата, която вече сте навлажнили. Това ви позволява по-лесно да отделите косата и да забележите въшки и гниди.

Прочетете, за да научите какви консумативи ще са ви необходими, за да извлечете максимума от вашия гребен за въшки, вземете ръководство стъпка по стъпка за мокро разресване за премахване на въшки и какво да не правите, за да получите най-добри резултати.

Какво ще ви трябва освен гребен за въшки

Ето необходимите продукти за намокряне на косата с гребен за въшки:

 • Спрей бутилка или купа: с чиста вода със стайна температура
 • Кърпа за баня: да се обвие около раменете ви
 • Гребен или четка: за да премахнете заплитания или възли от косата си
 • Щипки за коса или фиби: за да ви помогне да разделите участъци от косата
 • Гребен за въшки: с дълги, тънки зъби, които са близо един до друг
 • Носни кърпи: за да избършете гребена от въшки
 • Кофа за боклук или торба: да изхвърляте използвани кърпички
 • Лечение с педикулицид (шампоан или изплакване): за използване след това

Консумативите по избор включват:

 • обикновен шампоан и балсам, за да измиете косата си първо
 • ярка лампа или осветление, за да видите въшките по-лесно
 • огледало, за да погледнете главата си за въшки
 • лупа за изследване на части от косата

Как да премахнете въшки и гниди с гребен

Препоръчително е някой друг да среше косата на човека с въшки. Ако това сте вие, попитайте приятел или роднина. Ако помагате на някой друг, ето ръководство стъпка по стъпка за премахване на въшки и яйца с гребен:

 1. Намокрете косата със спрей бутилката или купата, за да видите въшките и яйцата по-лесно.
 2. Срешете или изчеткайте косата, за да премахнете заплитания или възли. Това улеснява преминаването на гребена от въшки през косата.
 3. Накарайте човека да седне в ярко осветена стая. Поставете кърпата около раменете им.
 4. Използвайте щипки за коса и фиби, за да създадете няколко 1-инчови секции коса. Това ви помага да се съсредоточите върху конкретни области и може да попречи на въшките да се разпространяват от една част в друга.
 5. Бавно прокарайте гребена за въшки нагоре през всяка 1-инчова част от косата. Започнете от скалпа и работете навън до края на частта от косата. Трябва да видите въшки и яйца, които се натрупват върху зъбите на гребена.
 6. Избърсвайте гребена след всяко разресване.След като срешете част от косата, използвайте кърпички, за да премахнете всички въшки и яйца от гребена, преди да го поставите обратно в косата. Изхвърлете кърпичките в запечатана торба за боклук след еднократна употреба.
 7. Срешете всяка част от косата поне два пъти, за да сте сигурни, че сте сресали повечето въшки и яйца.
 8. След като приключите с разресването, изплакнете косата с вода или нанесете педикулициден шампоан или изплакнете, за да убиете всички останали въшки или яйца, които може да сте пропуснали.
 9. Накиснете гребена си за въшки във вода по-горещо от 130°F за 10 минути, за да убиете ефективно всякакви въшки или яйца, останали върху гребена. Можете също така да накиснете гребена за въшки в педикулициден препарат за 1 час.
 10. Изхвърлете използваните кърпички в отделна кофа за боклук или в контейнери на открито, за да сте сигурни, че въшките няма да се разпространят в дома ви.

Какво да не правим

Опитайте се да избегнете тези често срещани грешки по време на мокро разресване, които могат да причинят повече вреда, отколкото полза:

 • Не оставяйте косата да изсъхне, докато не приключите с мокрото разресване.
 • Не използвайте гребена си за въшки между части от косата, докато не го избършете.
 • Не използвайте повторно кърпички, след като сте изтрили гребена си с въшки.
 • Не изхвърляйте използвани кърпички в обикновена кофа за боклук.
 • Не използвайте гребена си за въшки отново, докато не го накиснете в гореща вода.
 • Не обличайте отново дрехите, които сте носили по време на мокро разресване.
 • Не мийте косата си за поне 2 дни след използване на педикулицидно лечение.

Често задавани въпроси относно разресването на въшки от косата

Ето някои често задавани въпроси относно разресването на въшки от косата.

Можете ли да се отървете от въшките само като ги разресвате?

Използването на обикновен гребен за въшки не е много ефективно. Твърде лесно е широките пролуки между зъбите на гребена да пропуснат въшките и техните яйца.

Използването на гребен за въшки върху мокра коса е много по-ефективно. Използвайте педикулицидно лечение за дори по-добри резултати.

Мокра или суха коса е по-добре да разресвате въшките?

По-добре е да разресвате въшки от мокра коса, отколкото от суха коса. Мократа коса се слепва и се разресва по-лесно на части. Също така е по-лесно да видите въшки и техните яйца в мокра коса.

Колко време отнема разресването на въшките?

Ако имате работа с къса коса, мокрото разресване може да отнеме около 1 час или по-малко. За дълга или много гъста коса мокрото разресване може да отнеме 2–3 часа или повече.

Колко често трябва да се разресвате за въшки?

Разресвайте въшките на всеки 2–3 дни в продължение на до 3 седмици, докато не видите въшки или яйца. Всички въшки или яйца, останали върху косата, могат да се размножат и да започнат нова зараза.

За вкъщи

Използването на гребен за въшки върху мокра коса заедно с лечение с педикулицид е най-ефективният начин за премахване на въшките и техните яйца от косата.

Повтаряйте процеса на мокро разресване редовно, докато не видите въшки или яйца.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss