Как да изградим рутинна грижа за кожата с псориазис

Псориазисът е автоимунно заболяване, което причинява възпаление на кожата. Представя се като сърбящи, обезцветени и потенциално болезнени петна по кожата.

В комбинация с предписаните от дерматолог лекарства, безопасната за псориазис рутинна грижа за кожата е от съществено значение за защита на здравето на кожата. Рутинната грижа за кожата може да ви помогне да управлявате симптомите на псориазис и да избегнете потенциални задействания, които могат да доведат до обостряне.

Прочетете, за да научите повече за това какво да имате предвид, когато създавате рутинна грижа за кожата при псориазис.

Избор на овлажнител

Овлажнителят е съществена част от всяка рутинна грижа за кожата и е жизненоважен за хората, живеещи с псориазис.

Възпалението може да увреди кожната бариера, позволявайки на влагата да излезе и да причини сухота и лющене. Овлажнителят помага да се запази влагата, за да се облекчи сухотата и да се насърчи заздравяването.

Когато избирате овлажнител, помислете за тежки кремове, мехлеми или масла, а не за лосиони. Не забравяйте да изберете продукти без аромати, защото ароматите могат да раздразнят чувствителната кожа.

Изследване от 2020 г предполага, че овлажнител, съдържащ линолова киселина или керамид, може да осигури допълнително облекчение.

Можете да използвате овлажнител през деня, когато кожата ви сърби. Нанасянето на овлажнител преди лягане също може да помогне на кожата ви да заздравее през нощта.

Грижа за кожата под душа

При някои хора душовете или баните влошават симптомите на псориазис. Можете да предприемете стъпки, за да избегнете това и да защитите кожата си в процеса.

Изберете нежен почистващ препарат или богат на влага сапун, създаден за чувствителна кожа. Избягвайте дезодориращи сапуни и антибактериални сапуни, които могат да бъдат груби и да причинят дразнене. Използвайте ръцете си, за да измиете кожата си, а не луфа или кърпа, която също може да раздразни кожата.

Нека душовете и ваните са кратки и използвайте топла, но не гореща вода. Изчакайте 5 минути след душ или 15 минути вана и след това попийте кожата си с кърпа, за да отстраните малко, но не цялата вода. След това нанесете слой овлажнител, за да запазите влагата.

Лечебни шампоани

На някои хора може да бъде предписан лечебен шампоан за облекчаване на псориазис, който засяга скалпа. Знайте обаче, че някои лечебни шампоани могат да увредят различни типове коса.

Освен това други фактори, като текстура и начин на оформяне на косата, могат да повлияят на това колко често миете косата си.

Много от тези опасения са повлияли на цветнокожите с псориазис, които исторически са били недостатъчно представени в дерматологичните изследвания.

Когато обсъждате възможностите за локално лечение с дерматолог, не забравяйте да разберете как най-добре да включите тези видове лекарства в обичайната си рутинна грижа за кожата (и грижата за косата).

Бръснене

Малки порязвания или цепки по време на бръснене могат да раздразнят кожата и да доведат до влошаване на симптомите. Преди да се обръснете, помислете за нанасяне на овлажнител и гел за бръснене, за да избегнете наранявания, причинени от бръсначи.

Нанасяне на грим

Ако използвате грим, не забравяйте да подготвите кожата си с овлажнител, преди да нанесете каквито и да било продукти. Експертите препоръчват да използвате по-малко продукти и стъпки, за да избегнете дразнене и да поддържате четките си чисти, за да избегнете инфекция.

За фон дьо тен експертите препоръчват да използвате продукт с натрупващо се (а не матово) покритие. Използвайте нежен инструмент, за да нанесете продукта, като пръст, малка четка или гъба за грим.

Използвайте нежен почистващ препарат, за да премахнете грима. Продукт, съдържащ салицилова киселина, може да осигури допълнително облекчение за псориазисната кожа, като помогне за омекотяване на люспите.

Дневна грижа за кожата

Слънцезащитният крем е друг жизненоважен компонент от всяка рутинна грижа за кожата при псориазис. Слънчевите изгаряния могат да увредят кожата и потенциално да причинят изгаряния.

Американската академия по дерматология препоръчва широкоспектърен, водоустойчив слънцезащитен крем със SPF 30 или по-висок. Нанесете слънцезащитен крем върху всички открити участъци от кожата, включително областите с псориазис. Не забравяйте да нанасяте отново редовно, ако ще бъдете навън през целия ден.

Освен това помислете за репелент против насекоми, ако ще бъдете в район с буболечки. Ухапванията от буболечки също могат да причинят нараняване и сърбеж, което може да доведе до увреждане на кожата и потенциални изблици на псориазис.

Опитайте различни средства за облекчаване на сърбежа

Много хора с псориазис изпитват сърбеж. Продуктът против сърбеж може да помогне в някои случаи, но в други може да раздразни кожата и да влоши сухотата.

Изпробвайте различни формули на продукти против сърбеж, за да намерите този, който работи най-добре за вас. Помислете за продукти с една или повече от следните съставки:

  • каламин
  • камфор
  • ментол

Комбинирането на продукт против сърбеж с обичайния ви овлажнител може да ви помогне да осигурите най-голямо облекчение.

Проверете съставките

Не забравяйте да проверите етикетите, за да избегнете съставки, за които знаете, че дразнят кожата ви.

Ако обмисляте нов продукт, опитайте първо да използвате малко количество върху чист участък от кожата, за да видите как кожата ви реагира.

Въпреки че кожата на всеки реагира по различен начин, може да е полезно да се избягват съставки, които причиняват сухота или дразнят чувствителната кожа, като например:

  • алкохоли, като етанол или пропилей гликол
  • аромати или багрила
  • етерични масла

От друга страна, някои съставки могат да осигурят допълнително облекчение.

Урея в концентрации на 10% или по-малко може да помогне за омекотяване на котления камък. Освен това въглищният катран – често срещан в шампоани, кремове и мехлеми – може да намали сърбежа и лющенето.

Също, 2021 изследване установи, че шампоани и овлажнители, които съдържат мед, могат да помогнат за намаляване на симптомите и пристъпите на псориазис.

Въпреки че лекарствата с рецепта и локалните лекарства са в основата на грижата за псориазис, много хора изпитват допълнително облекчение на симптомите с подходяща за псориазис рутинна грижа за кожата.

Когато създавате своята рутинна грижа за кожата при псориазис, използвайте нежни продукти, които добавят влага и предотвратяват сухота или дразнене. Избягвайте съставки, за които знаете, че могат да предизвикат симптомите ви.

Попитайте дерматолог, ако имате въпроси относно безопасността на продуктите за вашата кожа.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss