Как да извадите радиоактивен маркер от вашата система след ядрен стрес тест

По време на ядрен стрес тест ще бъдете инжектирани с радиоактивно багрило, наречено индикатор. Част от този индикатор ще остане във вашата система известно време след теста.

Ядреният стрес тест е вид образен тест, използван за изследване на сърцето ви.

По време на типичен стрес тест ще бъде използвана машина за електрокардиограма (ЕКГ) за наблюдение на сърцето ви, докато е в покой и под стрес. Стресът ще бъде причинен или от упражнения (тест за натоварване) или от лекарства (тест за химичен стрес).

Специализирана камера ще заснеме трайсера в сърцето ви както в покой, така и при стрес. Тези изображения могат да се използват за диагностициране на коронарна артериална болест (CAD) или за намиране на доказателства за предишен инфаркт.

Тази процедура може също да се нарече:

 • миокардно перфузионно изображение (MPI).
 • стрес тест за талий (когато талий се използва като индикатор)
 • радионуклиден тест
 • ядрено сканиране на сърцето
 • сърдечна единична фотоемисионна компютърна томография (SPECT).
 • сърдечна позитронно-емисионна томография (PET).

След като тестът приключи, все още ще имате част от радиоактивния индикатор в тялото си. Нека да разгледаме какво означава това за вас.

Как да извадите радиоактивния индикатор от тялото си

Има няколко радиоактивни индикатора, които могат да се прилагат по време на ядрен стрес тест.

Двата най-често срещани маркера са талий-201 (Tl-201) и технеций-99 (Tc-99 или 99mTc). Има две основни версии на Tc-99, които могат да се използват, въпреки че са много сходни:

 • технеций сестамиби
 • технеций тетрофосмин

Всички тези маркери естествено ще излязат от тялото ви чрез урината и изпражненията. Трайсерът обикновено ще изчезне сам в рамките на няколко часа или дни.

Можете да насърчите този процес да върви по-бързо, като се уверите, че сте добре хидратирани след вашия ядрен стрес тест. Всеки е малко по-различен, но хората обикновено трябва да пият около 2 литра вода всеки ден.

Колко време отнема ядреното лекарство да напусне тялото?

Радиоактивният маркер изчезва по два различни начина.

Първо, индикаторът претърпява естествен процес, наречен радиоактивно разпадане. Тези индикатори са нестабилни по дизайн и с течение на времето елементите се разпадат на различни елементи, докато престанат да бъдат радиоактивни.

Времето, необходимо за разпадане на половината от радиоактивния маркер, се нарича неговият полуживот. Tl-201 има полуживот от около 3 днидокато Tc-99 има полуживот от около 6 часа.

Второ, маркерите се филтрират от тялото ви и излизат чрез урината или изпражненията ви.

Някои маркери ефективно ще изчезнат в рамките на няколко часа, докато други могат да бъдат открити в следи от няколко седмици. Лекарят може да ви помогне да разберете какво да очаквате въз основа на специфичния индикатор, който получавате.

Предпазни мерки, които трябва да се вземат след ядрен стрес тест

Количеството радиация, което получавате по време на ядрен стрес тест, се счита за безопасно. След теста тялото ви ще отдели малко количество радиация за кратък период от време.

Редовното миене на ръцете може да помогне за намаляване на излагането на радиация на хората около вас. Вземането на душ също може да помогне.

това е обикновено се препоръчва избягвате близки контакти с деца и бебета за 1 до 2 дни след ядрен стрес тест.

Ако кърмите, планирайте да запазите и замразите допълнително мляко преди теста. След теста продължете да изпомпвате, за да поддържате лактацията, но или изхвърлете млякото, или го замразете за 30 дни за да позволи преминаването на достатъчно периоди на полуразпад, за да спре млякото да бъде радиоактивно.

Нормалното кърмене може да се възобнови след това 4 дни. Ако имате притеснения, съоръжението, извършило теста, обикновено може да тества и безопасността на проба от мляко.

Потенциални странични ефекти от ядрен стрес тест

Ядрените стрес тестове обикновено се считат за безопасни. Страничните ефекти са по-чести, ако стресът е причинен химически, вместо чрез упражнения. Страничните ефекти могат да включват:

 • гадене
 • зачервена кожа
 • затруднено дишане
 • болка в гърдите
 • световъртеж

Тежките нежелани реакции са редки, но могат да включват неравномерен сърдечен ритъм или алергична реакция към маркера.

Главоболие след ядрен стрес тест

Може да имате леко главоболие след ядрен стрес тест. Това може да бъде причинено от интензивността на упражнението, гладуване преди теста или реакция на химикали, използвани в теста. Тази нежелана реакция обикновено изчезва от само себе си след кратък период от време.

Диария след ядрен стрес тест

Диарията не е често срещана след ядрен стрес тест, въпреки че може да възникне стомашно-чревен дискомфорт, ако стресът е бил причинен химически. Ако имате диария, уведомете лекар.

Кога да се свържете с лекар след ядрен стрес тест

Повечето хора са в състояние да възобновят нормалната си дейност веднага след ядрен стрес тест. Ако не можете да направите това и лекарят не ви е подготвил специално за това, тогава е важно да се свържете с лекаря.

Винаги се чувствайте упълномощени да се обадите на лекар, ако имате въпроси след теста, за които се сетите по-късно.

Спешна медицинска помощ

Ако почувствате тежки симптоми като болка в гърдите или затруднено дишане, това може да е спешна медицинска помощ и трябва да се обадите на 911 или на местните служби за спешна медицинска помощ или веднага да отидете до най-близкото спешно отделение.

Често задавани въпроси за възстановяване след ядрен стрес тест

Все още може да имате други въпроси относно ядрените стрес тестове. Ето някои често срещани въпроси и отговори:

Колко време сте радиоактивен след ядрен стрес тест?

Tc-99 обикновено преминава от вашата система в рамките на няколко часа до няколко дни. Tl-201 обикновено продължава малко по-дълго, преминавайки в рамките на няколко дни до седмица.

Можете ли да пиете кофеин след ядрен стрес тест?

Не можете да пиете кофеин преди ядрен стрес тест, но можете след това, ако лекарят каже, че е добре. В зависимост от причината за вашия тест и вашите резултати може да се наложи да избягвате кофеина.

Какво трябва да избягвам след ядрен стрес тест?

След ядрен стрес тест като цяло можете да се върнете към нормалните си ежедневни дейности. Може да искате да вземете душ и се препоръчва да пиете много течности, да миете ръцете си често и да избягвате деца и бебета за 1 до 2 дни.

Нормално ли е да се чувствате зле след ядрен стрес тест?

За повечето хора ефектите от ядрен стрес тест са леки и краткотрайни. Ако стресът ви е бил причинен химически, симптомите могат да бъдат по-изразени.

Защо съм толкова уморен след ядрен стрес тест?

Ядреният стрес тест включва стрес върху вашата сърдечно-съдова система, който е причинен от упражнения или химикали. Може да искате да си починете след този тест, но трябва да се почувствате нормален след нощна почивка.

За вкъщи

По време на ядрен стрес тест в кръвта ви ще бъде инжектиран радиоактивен маркер.

Маркерът ще се разпадне сам с течение на времето и ще премине безвредно от тялото ви чрез урината и изпражненията.

Можете да ускорите този процес, като останете хидратирани. Може също така да вземете душ, да миете ръцете си редовно и да избягвате близък контакт с деца и бебета няколко дни след теста.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss