Как да избегнем подуване след хранене

Жена, разхождаща кучето
Астракански изображения/Офсетни изображения

След чудесно хранене сте готови да се отпуснете и да преминете към останалата част от деня си. Но тогава се случва: панталоните ви се чувстват тесни, а стомахът ви се чувства два пъти по-голям от нормалния си размер. Освен това може дори да изпитате спазми, газове и оригване. Това са всички възможни признаци на подуване на корема.

Докато някои основни здравословни състояния понякога причиняват подуване на корема, това е често срещано явление, което може да бъде коригирано с промени в хранителните ви навици. Ето няколко съвета, които да ви помогнат да избегнете тези неприятни епизоди на подуване.

1. Познайте най -често срещаните тригери за храна

Въглехидратите, мазнините и протеините могат да бъдат причина за подуване на корема. Въпреки това, някои храни може да са по-лоши от други и храносмилателните проблеми ще варират от човек на човек. Честите тригери за подуване на корема включват:

 • ябълки
 • боб
 • кръстоцветни зеленчуци като броколи, карфиол и зеле
 • млечни продукти
 • маруля
 • лук
 • праскови и круши

Не е нужно да избягвате напълно тези храни. Вместо това опитайте да ядете един по един потенциален виновник и намалете количеството, което ядете, ако причинява подуване. Научете кои по-специално храни причиняват проблеми. Ето списък с 13 нисковъглехидратни плодове и зеленчуци за ядене.

2. Внимавайте за приема на фибри

Влакнести храни като пълнозърнести храни, боб и бобови растения могат да бъдат честа причина за подуване на корема. Въпреки че тези храни се рекламират като по-здравословни от техните рафинирани аналози, тяхното високо съдържание на фибри води до подуване на корема при някои хора.

Фибрите са важна част от здравословната за сърцето диета, но трябва постепенно да увеличавате количеството, което приемате. Например, вместо да преминавате от рафинирани бели зърна към пълнозърнести наведнъж, опитайте да замените един продукт наведнъж, за да видите как реагира тялото ви.

3. Приберете солницата

Вече знаете, че консумацията на твърде много сол може да причини редица дългосрочни здравословни проблеми, включително високо кръвно налягане. В краткосрочен план, допълнително солено хранене може да доведе до задържане на вода, което причинява подуване на корема.

Можете да избегнете излишния натрий в диетата си, като използвате ароматни билки вместо сол и като намалите количеството преработени и пакетирани храни, които ядете.

4. Избягвайте мазни храни

Ето още една клопка на ястията с високо съдържание на мазнини: Те отнемат повече време, докато тялото ви обработи. Мазнината се движи бавно през храносмилателния тракт и това може да причини подуване.

Той също така обяснява защо стомахът ви се чувства сякаш иска да се пръсне от дрехите ви след обилно, угояващо хранене, като традиционната вечеря за Деня на благодарността.

Не всички мазнини обаче са създадени еднакви и храносмилането може да бъде различно между транс, наситени и ненаситени мазнини.

Обърнете внимание кои видове мазнини могат да причинят проблеми. Ако пържените храни, които имат наситени и транс -мазнини, са склонни да причиняват проблеми, опитайте по -здравословни, ненаситени мазнини като авокадо или ядки и семена.

Ограничаването на приема на пържени, преработени и рафинирани храни може да помогне за храносмилането и цялостното здраве.

5. Ограничете газираните напитки

Газираната вода и содата са водещи виновници за подуване на корема в света на напитките. Докато консумирате тези напитки, въглеродният диоксид се натрупва в тялото ви. Това може бързо да доведе до подуване на корема, особено ако ги пиете бързо.

Най-добрата е обикновена вода. Опитайте да добавите резен лимон за малко вкус без подуване.

6. Яжте бавно

Възможно е да имате навика да омаловажавате храната си, ако сте в затруднено време. При това поглъщате и въздух, което може да доведе до задържане на газ.

Можете да победите подуването, като отделите време за хранене. По-бавното хранене също може да намали общия ви прием на храна, така че може да се окажете, че стягате колана си, вместо да го разхлабвате!

7. Отидете на разходка

Не може да се отрече ползите от упражненията за цялостното ви здраве и благополучие. Като допълнителен бонус, тренировката може също да намали натрупването на газове, което допринася за подуване на корема. Кратка разходка може да облекчи подуването след хранене, ако сте готови.

8. Опитайте добавка за премахване на газ

Храносмилателните ензими помагат за разграждането на храната и усвояването на хранителните вещества. Един пример е антигаз добавка а-галактозидаза, която помага за предотвратяване на натрупването на газове от определени храни.

Въпреки че обикновено се рекламират за предотвратяване на оригване и метеоризъм, тези хапчета също могат да облекчат подуването. В зависимост от марката, можете да приемате тези добавки ежедневно или при необходимост преди хранене по лекарско предписание.

Има много други храносмилателни ензими, включително амилаза, липаза и протеаза, които също можете да приемате. Те помагат за разграждането на въглехидратите, мазнините и протеините и могат да бъдат намерени отделно или в комбинирани продукти без рецепта.

В допълнение, пробиотичните добавки могат да помогнат за регулиране на добрите бактерии в червата, което може да намали подуването.

Пазарувайте пробиотични добавки.

Когато промените в начина на живот не помагат

Подуването обикновено е само естествената реакция на тялото ви към определени храни или навици. Но когато подуването на корема не се облекчи с промени в диетата, може да е време да се обърнете към проблема с Вашия лекар.

Това важи особено, ако подуването на корема е придружено от силни спазми и необичайни движения на червата. Възможните основни здравословни проблеми включват:

 • болест на Крон
 • хранителни алергии
 • синдром на раздразнените черва (IBS)
 • непоносимост към лактоза
 • цьолиакия
 • чувствителност към глутен

Не е нужно да търпите вечно подуване на корема. Не забравяйте, че определянето на причината в крайна сметка ще помогне за предотвратяване на неприятни епизоди на подуване. Работете с регистриран диетолог, ако имате нужда от допълнителна помощ при намирането на правилните храни или добавки, за да облекчите подуването.

Знаеше ли?

Американската кардиологична асоциация и Американската администрация по храните и лекарствата препоръчват не повече от 2300 mg натрий на ден – около размера на една чаена лъжичка сол. Хората, които са по-чувствителни към ефектите на натрия, като тези с хипертония или прехипертония, трябва да се стремят към 1500 mg или по-малко.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss