Какъв е процесът на диагностика на ALS?

Въпреки че няма нито един тест за диагностициране на ALS, неврологът ще проведе серия от тестове, които могат да изключат други състояния, за да се стигне до диагноза ALS.

Амиотрофичната латерална склероза (ALS) е невродегенеративно състояние. Всяка година около 5000 американци получават диагноза ALS.

В ранните си стадии ALS може да причини симптоми като мускулна слабост, скованост на мускулите и неясна реч. Понякога ранните ефекти на ALS могат да изглеждат подобни на някои ефекти от други заболявания като миопатия или невропатия.

Процесът на диагностициране на ALS понякога може да бъде стресиращ и да отнеме седмици или повече. Може да са необходими множество тестове, за да се изключат други състояния, преди диагнозата да може да бъде потвърдена.

Как лекарите идентифицират ALS?

Диагнозата ALS се основава на комбинация от история на симптомите, физически преглед и диагностични тестове. Няма нито един тест, който може да се използва сам за определяне или отхвърляне на ALS.

Вместо това ALS се диагностицира чрез неврологични изследвания и чрез тестове, които помагат да се изключат други състояния, които причиняват подобни симптоми. Тестовете, които помагат за диагностицирането на ALS, включват:

 • Преглед на медицинската история: Лекарят може да поиска да прегледа вашата медицинска история и всички лекарства, които приемате.
 • Неврологичен преглед: Неврологичните прегледи тестват рефлексите и мускулната сила. Тези тестове могат да се повтарят често, за да се търсят промени в симптомите. Усещането не е засегнато при ALS и рефлексите могат да бъдат намалени в началото на ранните етапи, докато слабостта става очевидна с напредването на заболяването.
 • Изследване на нервната проводимост (NCS): NCS е тест, който измерва доколко нервите ви могат да комуникират с мускулите ви.
 • Електромиография (ЕМГ): ЕМГ е тест, който записва електрическата активност на вашите мускулни влакна.
 • Лумбална пункция: Този тест е известен също като гръбначна пункция. Това се прави чрез вкарване на игла в гръбнака ви и отстраняване на проба от гръбначномозъчна течност, за да се провери за възпаление. По време на диагностичния процес може да се направи пункция на гръбначния стълб, за да се види дали други заболявания на гръбначния стълб причиняват вашите симптоми.
 • MRI сканиране: MRI сканирането е образен тест, който може да помогне на лекарите да получат подробен поглед върху вашия мозък и гръбначен стълб.
 • Мускулна биопсия: Мускулната биопсия може да помогне да се изключат състояния, които не са ALS, но могат да причинят подобни симптоми. По време на този тест се взема проба от мускулна тъкан и се изпраща в лаборатория за изследване.
 • Лабораторни изследвания: Може да Ви бъде взета кръвна картина или да бъдете помолени за проба от урина. Тези тестове могат да ви помогнат да търсите инфекции, да проверите колко добре функционират вашите органи, да потърсите маркери за определени заболявания и да предоставите цялостна картина на вашето здраве. Те са добър начин да се изключат други състояния.

Какъв специалист трябва да посетите за диагноза ALS?

Много хора с ALS имат екип от медицински специалисти, които помагат при осигуряването на грижи.

По време на диагностичния процес неврологът е най-добрият човек, който да наблюдава тестването и да потвърди резултатите. Невролозите са експерти по състояния като ALS и са професионалистите, способни най-добре да идентифицират, диагностицират и лекуват това състояние.

На каква възраст обикновено се поставя диагнозата ALS?

Въпреки че ALS може да се развие по всяко време, средната възраст при поставяне на диагнозата е 55 години. ALS обикновено се диагностицира при хора на възраст между 40 и 70 години.

Хората със „фамилен ALS“, тип ALS, който протича в семейства, често развиват ALS по-рано от хората, които имат така наречената „спорадична ALS“, която се развива без известна семейна връзка.

Обичайно е фамилният ALS да се диагностицира, когато хората са в края на 40-те или началото на 50-те години, но спорадичният ALS обикновено не се диагностицира, докато хората не са в края на 50-те или началото на 60-те.

Научете повече за средната възраст на диагнозата ALS тук.

Какво е чувството ALS в началото?

ALS е прогресивен и дегенеративен, което означава, че симптомите ще се влошат, докато заболяването продължава.

ALS уврежда двигателните неврони и симптомите ще се увеличат, когато повече неврони са засегнати. В началото симптомите могат да бъдат неясни и подобни на симптомите на други състояния.

Ранните симптоми на ALS включват:

 • мускулни потрепвания в ръцете, раменете, краката или езика
 • мускулна слабост в ръцете, краката, врата или гърдите

 • сковани мускули
 • мускулни крампи
 • неясна реч
 • затруднено преглъщане

Какви състояния могат да имитират симптомите на ALS?

Има множество състояния, които могат да изглеждат като ALS, особено в ранните етапи. Тези състояния споделят някои симптоми с ALS и повечето от тях са по-чести от ALS.

Обикновено няколко състояния се вземат предвид по време на първоначалната диагностика и диагнозата се стеснява през първите няколко седмици.

Състоянията със симптоми, подобни на ALS, включват:

 • Множествена склероза: Множествената склероза е хронично състояние, което може да причини симптоми, подобни на ALS, като мускулна скованост и мускулни спазми. Множествената склероза причинява широк спектър от допълнителни симптоми и прогресира бавно.
 • Болестта на Паркинсон: Подобно на ALS, болестта на Паркинсон може да причини затруднения с движението, говора и преглъщането. Условията обаче се развиват по много различни начини. Прогресирането на болестта на Паркинсон засяга способността на мозъка да контролира специфични движения и действия на тялото.
 • Синдром на доброкачествена фасцикулация: Думата “фасцикулация” означава мускулно потрепване. Понякога мускулни потрепвания, подобни на тези, наблюдавани при ALS, имат лесно отстраними причини, като прекомерно количество алкохол или прекомерно мускулно натоварване. Това мускулно потрепване се нарича “синдром на доброкачествена фасцикулация”. Ако състоянието се случва често, например, както би могло да се случи при спортист на високо ниво, в началото може да наподобява ALS.
 • Миастения гравис (MG): MG е състояние, което причинява затруднено преглъщане, като ALS. Въпреки това, MG има биомаркери, които могат да бъдат тествани. Освен това ALS може да причини слабост и атрофия на езика, докато MG не го прави.
 • Спинобулбарна мускулна атрофия: Спинобулбарната мускулна атрофия е състояние, което причинява слабост в мускулите, които контролират речта, движението на врата и крайниците. В началото може да наподобява ALS, но не прогресира по подобен начин и няма допълнителни припокриващи се симптоми.
 • Периферна невропатия: Периферната невропатия е заболяване на периферните нерви. Периферната невропатия може да възникне поради основни заболявания, като диабет или хронична алкохолна токсичност, и може да причини мускулна атрофия и слабост.
 • Миопатия: Миопатията е мускулно заболяване, което може да причини слабост и мускулна атрофия. Може да е причинено от хронично заболяване или страничен ефект от лекарства.

Следващи стъпки, ако подозирате ALS

Добра идея е да си уговорите лекар, ако подозирате ALS. Процесът на диагностициране може да е дълъг, така че помага да започнете възможно най-скоро.

Ако имате възможност, можете директно да се свържете с невролог във вашия район. Можете да използвате това ръководство от Американската асоциация за ALS, за да намерите експерти във вашия район.

Имайте предвид, че е важно да проверите застрахователната си информация, преди да си уговорите среща. В зависимост от вашия план може да се наложи да посетите лекар за първична медицинска помощ за направление, преди да посетите невролог. Така или иначе, най-добре е да се свържете с медицински специалист възможно най-скоро.

ALS може да бъде трудно състояние за диагностициране. Няма тест, който може да потвърди диагнозата с информация като биомаркери, изображения или химически нива в тялото ви.

Вместо това ще ви трябват различни тестове, които да ви помогнат да оцените симптомите си и да изключите други състояния, които биха могли да ги причинят. Тези тестове могат да помогнат да се изключат състояния, които приличат на ALS, особено в първите дни преди прогресирането на симптомите, включително множествена склероза и болестта на Паркинсон.

Процесът на диагностика може да включва тестове като неврологични тестове, тестове за реакция на нервите, тестове за изображения, лумбални пункции и биопсии. Планирайте посещение при лекар, ако проявявате симптоми на ALS, и те ще могат да ви насочат към невролог.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss