Какво трябва да знаете за целулита и абсцесите

И целулитът, и кожните абсцеси се дължат на бактериални инфекции. Те могат да се развият поотделно или заедно и се нуждаят от различно лечение.

Вашата кожа е дом на около 1000 различни видове бактерии. Те обикновено са безвредни, а много от тях дори са полезни за вашата кожа. Но понякога вредните бактерии могат да навлязат в по-дълбоките слоеве на кожата ви и да причинят инфекция.

Целулитът е една такава кожна инфекция. Той причинява топлина, чувствителност и подуване, но не причинява гной.

Кожният абсцес (кожен абсцес) също е инфекция на по-дълбоките слоеве на кожата, но създава джоб с гной.

Продължете да четете, за да научите повече за това как тези състояния са свързани, как се различават и как лекарите ги лекуват.

Каква е разликата между целулит и абсцес?

Въпреки че са различни състояния, целулитът и кожните абсцеси са споделете някои симптомивключително:

 • възпаление на кожата или хиперпигментация
 • топлина или болка в засегнатата област
 • подуване

Целулитът може да засегне всяка част от тялото ви, но най-често засяга краката. Обикновено започва като малко петно, но може да се разпространи и да покрие големи площи. При целулит може също да имате треска, втрисане и умора.

За разлика от това, кожният абсцес изглежда като повдигната, болезнена бучка. Обикновено е с диаметър 1–3 сантиметра, но може да стане много по-голям. Освен това има джоб или колекция от гной под кожата. Може или не може да се отцеди или да изтече от само себе си. Абсцесите също могат да се появят навсякъде по тялото ви, но те са най-вероятно да засегне слабините, задните части, подмишниците или крайниците.

Контактът кожа до кожа със зони на инфекция, гной или течност може да разпространи и двете състояния.

Кой е изложен на риск от целулит или кожни абсцеси?

Всеки може да получи кожна инфекция, но хората със следните рискови фактори са по-склонни да получат такава:

 • затлъстяване или наднормено тегло
 • диабет
 • други кожни заболявания
 • наранявания на кожата, през които могат да преминат бактериите
Беше ли Ви полезно?

Снимки на целулит и абсцеси

Може ли да имате едновременно целулит и абсцес?

Може да имате целулит, абсцес или и двете – въпреки че едното не причинява непременно другото.

Все пак някои хора с целулит може да са изложени на по-висок риск от абсцеси или други кожни инфекции. Фактори, които увеличете шансовете си включват:

 • отслабена имунна система
 • ухапвания от животни
 • диабет
 • инфекции от устойчиви на антибиотици бактерии

Бактериите причиняват и двете състояния. Но абсцес обикновено се случва, когато бактериите проникнат през рана или понякога през космен фоликул.

Лекарите обикновено могат да лекуват едно или и двете от тези състояния с вас като амбулаторен пациент.

Кога да се свържете с лекар

Трябва да се свържете с Вашия лекар, ако имате симптоми на целулит или абсцес. Инфекцията може да се разпространи или да се влоши без лечение.

Ако имате бебе на възраст под 3 месеца и видите симптоми на кожна инфекция и треска над 100,4ºF (38ºC)незабавно се свържете с лекар.

Какво е лечението на целулит с абсцес?

Лекарите обикновено лекуват целулита с антибиотици. Те обикновено предписват антибиотици, които приемате през устата (перорално), въпреки че може да се нуждаете от тях във вена (интравенозно), ако инфекцията ви е тежка или не изчезва.

Лекарите често лекуват абсцеси, като правят разрез или малък разрез на кожата ви и източват гнойта. Може или не може да се нуждаете от антибиотици след тази процедура.

Ако имате както целулит, така и абсцес, Вашият лекар може да предпише антибиотици и да препоръча разрез и дренаж.

Познайте своята азбука на кожните инфекции:
Абсцес срещу цирей срещу карбункул

Кожните абсцеси понякога могат да изглеждат като други повдигнати кожни бучки. Ето преглед на някои ключови разлики:

 • Абсцесите причиняват болезнено подуване и възпаление върху област, пълна с гной. При светла кожа може да са червени. На тъмна кожа те могат да изглеждат по-тъмни от околната област.
 • Циреите са инфекции близо до повърхността на кожата, близо до космените фоликули. Те са болезнени и подути и имат тънък слой кожа върху течността. Те могат да изглеждат червени или розови на светла кожа, докато могат да изглеждат по-тъмни на тъмна кожа.

 • Карбункулът е група от няколко цирея близо един до друг. Те образуват бучка, съдържаща гной под кожата.
Беше ли Ви полезно?

Често задавани въпроси

Ето някои отговори на въпроси, които може да имате относно целулита и абсцесите.

Какво идва първо, целулит или абсцес?

Всяко състояние може да се появи първо. Същите или различни бактерии могат да ги причинят.

Някои хора с целулит, като тези с отслабена имунна система, може да са по-склонни да развият абсцес. Ако целулитът се дължи на резистентни на антибиотици бактерии, може също да сте по-склонни да развиете абсцес.

Освен това гнойта от абсцеса е много заразна. Съдържа бактерии, които могат да причинят целулит (или други кожни инфекции) при вас или други.

Можете ли да дренирате абсцес с целулит?

Разрезът и дренажът са основното лечение за абсцес със или без целулит. Ако имате целулит без абсцес, лекарят ще предпише антибиотици вместо това.

Винаги търсете лекарска помощ за диагностициране и дрениране на абсцес, тъй като гнойта вътре съдържа бактерии, които могат да разпространят инфекцията.

Изчезват ли целулитните абсцеси сами?

Някои абсцеси могат да се оттекат сами. Ако са малки, може да изчезнат напълно. Все още е важно да получите помощ от лекар, за да сте сигурни, че се лекувате и не сте изложени на риск от по-тежка инфекция или други усложнения.

Колко време отнема заздравяването на целулитен абсцес?

Абсцесът може да отнеме няколко седмици, за да се излекува след лечение. Ако имате както целулит, така и абсцес, лекарят ще Ви предпише антибиотици поне за 5 дни.

Целулитът и абсцесите са бактериални кожни инфекции, които могат да се развият поотделно или заедно. Докато и двете могат да причинят нежни, възпалени и подути петна, само абсцесът ще има джоб с гной.

Лекарите обикновено лекуват целулита с антибиотици. За абсцес те обикновено препоръчват малък разрез (разрез) на кожата, за да се отцеди гнойта. След това може да имате нужда от антибиотици или да не се нуждаете.

Трябва да се свържете с лекар, ако имате симптоми на някое от двете състояния. Те обикновено могат да лекуват едното или и двете заедно с вас като амбулаторно.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss