Какво трябва да знаете за трихофития по черна кожа

Трихофития по черна кожа може да изглежда кафяв или сив, а не червен или розов. Чернокожите хора, особено децата, са по-склонни да получат трихофития по скалпа си, отколкото други групи.

Трихофития (тинея) е заразна гъбична инфекция, която засяга кожата, ноктите и скалпа. Различни гъбички могат да причинят трихофития. Въпреки името си, това не е червей.

Трихофития обикновено е сърбящ. Когато не се лекува, трихофития може да се разпространи, което води до вторични бактериални инфекции, причинени от надраскване. Нелекуваният трихофития може също да причини деформация на ноктите и загуба на коса.

Трихофития може да се появи по различен начин върху черна кожа, отколкото върху бяла кожа. Това може да доведе до погрешна диагноза и забавено лечение на цветнокожите.

Тази статия описва подробно как изглежда трихофития върху черна кожа и областите на тялото, които е най-вероятно да бъдат засегнати. Той също така обхваща как да се лекува трихофития.

Как изглежда трихофития върху черна кожа?

Трихофития причинява малък пръстеновиден обрив, който се появява 4 до 14 дни след заразяването. Обривът може да изглежда кръгъл или като плоско петно ​​с повдигната, люспеста граница. Формата на пръстена е това, което дава името на състоянието.

Нелекуван, трихофития обрив бавно се увеличава. Може също така да промени формата си.

На по-слабо пигментирана кожа трихофития изглежда розов или червен. Но върху по-тъмна кожа петната от трихофития могат да изглеждат кафяви или сиви. Външната повдигната граница може да е по-тъмна от вътрешната част.

Кожата може също да придобие люспест или напукан вид.

Снимки на трихофития по черна кожа

Къде се появява трихофития?

Можете да получите трихофития навсякъде по тялото или скалпа. Заразената зона определя името на инфекцията.

Местата за инфекции с трихофития включват:

Скалп (tinea capitis)

Трихофития по скалпа е често срещана форма на тази инфекция при цветнокожите. Афро-американските и испаноговорящите деца са най-засегнатите демографски групи от tinea capitis.

Споделянето на аксесоари за коса като гребени и четки е често срещана форма на предаване между децата.

Както всички видове трихофития, tinea capitis може да бъде изключително сърбящ. Може да възникне и следното:

 • плешиви петна
 • суха, лющеща се кожа
 • начупени или чупливи косми
 • отворени рани

Нелекуваният трихофития на скалпа може да доведе до тежко възпаление и постоянна загуба на коса.

Крака (tinea pedis)

Tinea pedis, известен още като стъпало на спортиста, може да причини силен сърбеж и лющене, особено между пръстите на краката. При цветнокожите може да изглежда като сиво-кафяв обрив по краката. Може също да се образуват белеща се кожа и мехури в петна от трихофития.

Гъбата, която причинява tinea pedis, живее във влажни зони, като обществени душове и съблекални.

Нокти (tinea unguium)

Tinea unguium (гъбички по ноктите) най-често засяга ноктите на краката, но може да засегне и ноктите на ръцете. Може да доведе до удебеляване на ноктите. Накъсаните краища на ноктите и ронливата, чуплива текстура също са често срещани симптоми.

Ръце (tinea manuum)

Можете по невнимание да разпространите трихофития по ръцете си, като докоснете или почешете заразена област, като краката или слабините. Може също да се предаде на друг чрез докосване на човек или животно с трихофития.

Tinea manuum обикновено започва само от едната ръка. Нелекуваната инфекция може да се разпространи към пръстите и гърба на ръцете.

Трихофития по ръцете може да причини сърбеж и лющене на кожата. При цветнокожите обривът, който се образува, може да изглежда кафеникав или сивкав.

Слабини (tinea cruris)

Tinea cruris, известен още като сърбеж, е по-вероятно да засегне юноши и тийнейджъри, назначени мъжки при раждането, отколкото деца или по-възрастни хора. При черна кожа сърбежът може да причини сивкаво-кафяв обрив в областта на слабините и кожните гънки на вътрешната страна на бедрата. Този обрив може да гори и сърби.

Рисковите фактори за сърбеж включват:

 • затлъстяване
 • тесни дрехи
 • прекомерно изпотяване
 • диабет

Брада (tinea barbae)

Тази рядка форма на трихофития засяга кожата и косата на лицето, брадичката и горната част на шията, където растат брадата и мустаците.

В исторически план животните са били най-големият източник на предаване на тази рядка форма на трихофития. Хората, които работят със селскостопански животни или добитък, са изложени на най-голям риск. Но от 2000 гима повече съобщения за случаи от хора.

Тъй като е рядко, хората понякога бъркат tinea barbae с по-чести бактериални инфекции. Когато се диагностицира погрешно или не се лекува, тенията на брадата може да се разпространи в космените фоликули, причинявайки възпаление, белези и загуба на коса.

Диагностика на трихофития по черна кожа

Поставянето на диагноза трихофития преди лечението ще ви помогне да сте сигурни, че използвате правилния тип лекарства.

Медицински специалист може да диагностицира трихофития чрез оценка на външния вид на обрива. Те могат да направят малко изстъргване на кожата, за да потвърдят диагнозата. Ако трихофития засяга скалпа или брадата, те също могат да изпратят проба от коса за анализ.

Може да е полезно да посетите дерматолог с опит в лечението на цветна кожа, тъй като те могат да разпознаят състоянието по-бързо. Само около 3% от дерматолозите в Съединените щати са чернокожи. Black Derm Directory може да ви помогне да намерите такъв.

Представителството има значение

Проучване от 2020 г. установи, че по-малко от 5% от изображенията в медицинските учебници показват тъмна кожа. Когато здравните специалисти не получат подходящо обучение за това как изглеждат състоянията върху цвета на кожата, може да е по-вероятно да диагностицират погрешно състояние.

Лечение на трихофития по черна кожа

Леченията за трихофития са еднакви за всички типове кожа, включително черна кожа. Местоположението на инфекцията, а не тонът на кожата, определя вида на необходимото лечение.

Тъй като гъбичките причиняват трихофития, ще ви трябват противогъбични лекарства, за да изчистите инфекцията.

Незначителните обриви от трихофития по кожата могат да се изчистят с употребата на локални противогъбични лекарства без рецепта (OTC). Ако извънборсовото лечение не работи, може да имате различно състояние. Или може да се нуждаете от по-силно противогъбично лекарство с рецепта.

Ако обривът е голям или се е разпространил в множество области на тялото, може да се нуждаете от предписани локални или перорални лекарства.

Лечението на гъбички по ноктите на краката обикновено изисква лекарства с рецепта.

Лечението на трихофития по скалпа или брадата включва предписани перорални противогъбични лекарства. Дерматолог може също да препоръча противогъбичен шампоан.

Може да отнеме месец или повече, преди трихофития да изчезне напълно. Ако лекар е предписал лекарство, не забравяйте да следвате инструкциите точно и да го приемате толкова дълго, колкото е предписано.

Научете за домашните средства за лечение на трихофития.

Често задавани въпроси

По-вероятно ли е чернокожите да получат трихофития на определени места?

Всеки може да получи трихофития. Но чернокожите хора са по-склонни да получат трихофития на скалпа (tinea capitis), отколкото други демографски групи. Децата са особено уязвими към това състояние.

Гъбичните видове, които най-вероятно причиняват tinea capitis, са Микроспорум и Трихофитон.

Тенията засяга ли чернокожите по различен начин?

Трихофития засяга всички типове кожа по един и същи начин. Но чернокожите и хората с по-тъмна кожа може да имат забавяне в поставянето на диагнозата, ако медицинският специалист не разпознае състоянието или не направи тест за него. Когато това се случи, могат да възникнат усложнения като вторични инфекции и загуба на коса.

Тенията оставя ли белег върху тъмната кожа?

То може. Може да се появят белези от трихофития, ако не лекувате инфекцията напълно или навреме. Белезите по черната кожа могат да бъдат по-тъмни от околната кожа.

Как мога да предотвратя трихофития?

Може да успеете да предотвратите трихофития, като следвате тези съвети:

 • Мийте ръцете си често и старателно, особено след докосване на животни.
 • Поддържайте кожата, косата и брадата си чисти и сухи.
 • Не споделяйте аксесоари за коса или инструменти.
 • Носете водоустойчиви обувки около басейни, обществени душове и съблекални.
 • Ако правите маникюр и педикюр, отидете в салони, които използват само стерилизирано оборудване.
 • Не носете потни дрехи или чорапи за продължителни периоди.

Трихофития е гъбична инфекция, която може да причини пръстеновиден обрив. Този обрив може да изглежда различно на черна или силно пигментирана кожа, отколкото на светла кожа. На черна кожа трихофития може да причини кафеникаво-сив обрив.

Някои здравни специалисти може да не разпознаят трихофития по черна кожа. За да избегнете разпространението на трихофития или усложнения, важно е да получите точна диагноза и своевременно лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss