Какво трябва да знаете за стрес фрактура на стъпалото

Стрес фрактурата на крака е малка пукнатина в една от костите на крака ви. Най-често се причинява от прекомерна употреба и обикновено не е резултат от падания или други инциденти. Всъщност може дори да не разберете, че имате стресова фрактура до дни след настъпването на нараняването.

Често стрес фрактурите се развиват след интензивни спортни тренировки или състезания. Те са по-чести в носещите тежестта кости на долните крака и стъпалата.

Въпреки че пукнатината, причинена от стрес фрактура, е малка, важно е да получите лечение за това нараняване. Пренебрегването на стрес фрактура може да доведе до влошаване на фрактурата. Това от своя страна може да доведе до пълно счупване на засегнатата кост.

Какво причинява стрес фрактура на стъпалото?

Стрес фрактура на стъпалото най-често се случва, когато бързо увеличите нивото на активност или времето, прекарано на краката.

Обикновено вашите кости се адаптират към промените в налягането или активността постепенно. Този процес се нарича ремоделиране.

Ремоделирането кара част от костната тъкан да бъде унищожена и възстановена, за да се приспособи към новата дейност. Например, това е част от промяната, на която претърпява тялото ви, когато започнете нова фитнес програма.

Въпреки това, когато промяната се случи твърде бързо, това може да доведе до разрушаване на костните тъкани по-бързо, отколкото тялото ви е в състояние да ги замени. Това може да направи костите ви много крехки. Когато костите ви са крехки, те са изложени на по-висок риск от стрес фрактура.

Някои други фактори също могат да увеличат риска от стрес фрактура, като например:

 • страдащи от остеопороза или други състояния, които причиняват отслабени кости
 • поддържане на предишна стрес фрактура
 • играейки високоефективни спортове, като тенис или баскетбол
 • занимавайки се с гимнастика или танци
 • с високи или твърди арки
 • с плоски стъпала
 • често носене на неподходящи, неподдържащи или износени обувки
 • внезапно преминаване от заседнал начин на живот към активен или извършване на значителна промяна в нивото на активност
 • с нередовен менструален цикъл
 • имате хранително разстройство
 • приемане на диета с липса на витамин D и калций

Как да разберете, че имате стрес фрактура?

Стрес фрактурите могат да бъдат трудни за забелязване. Може да отнеме няколко дни, преди да почувствате болка в крака си. Болката често намалява, докато си почивате и се влошава при ходене.

Симптомите на стрес фрактура на крака могат да включват:

 • подут крак
 • натъртен крак
 • нежен крак
 • болка, която се усеща по-лошо, когато ходите, бягате или стоите за продължително време
 • болка, която отшумява през нощта или когато си почивате

Уговорете си час за лекар, ако имате някой от тези симптоми, особено ако ви е трудно да ходите на крак.

Въпреки че може да изглежда като леко нараняване, важно е да получите лечение за стрес фрактура. Пренебрегването на стрес фрактура може да доведе до влошаване на счупването.

Как се диагностицира стрес фрактура?

Лекарят ще прегледа вашите симптоми и медицинската ви история. Те също така ще прегледат крака ви за синини, подуване и чувствителност. В повечето случаи те ще поръчат образни тестове на крака ви.

За разлика от стандартните счупвания и фрактури, стрес фрактурите често не се виждат на рентгенова снимка. Вместо рентгенова снимка, Вашият лекар може да назначи MRI сканиране.

MRI сканирането използва радиовълни и магнити, за да създаде подробни изображения на вътрешната страна на крака ви. Стрес фрактурата обикновено се вижда на ЯМР. Този тест може да помогне на Вашия лекар да различи стрес фрактура от други наранявания.

Как се лекува стрес фрактура на крака?

Планът за лечение на стрес фрактура зависи от тежестта на фрактурата.

Можете да лекувате някои стрес фрактури с почивка и лекарства за болка. По-тежките стрес фрактури може да изискват операция. Вие и Вашият лекар можете да обсъдите кои опции са най-подходящи за Вас.

Обичайните лечения за стрес фрактури на стъпалото включват:

 • Почивка: Лекарят обикновено ще ви посъветва да избягвате натоварването на крака си в продължение на 6 до 8 седмици, докато вашата стрес фрактура заздравее. Вашият лекар може да ви даде списък с безопасни дейности, които можете да извършвате през това време.
 • Лед: Ледът може да помогне за намаляване на подуването на краката ви и да облекчи болката.
 • Надморска височина: Повдигането на крака през нощта и докато седите може да намали до минимум подуването и да помогне за изтичане на излишната течност.
 • Болкоуспокояващи: За да помогне за справяне с болката, Вашият лекар може да препоръча нестероидни противовъзпалителни лекарства без рецепта (НСПВС). Ако болката Ви е по-силна, Вашият лекар може да Ви изпише рецепта за по-силни НСПВС.
 • Кастинг: Не всички стрес фрактури на ходилото изискват гипс, но някои го правят. Отливката може да ви помогне да поддържате крака си стабилен, докато костта зараства.
 • Защитни обувки: Защитните обувки могат да намалят напрежението върху крака ви, когато трябва да стоите или да ходите.
 • Хирургия: Повечето стрес фрактури заздравяват без операция. Въпреки това, понякога е необходима операция, за да се поддържа костта и да се осигури правилно зарастване. Обикновено това включва поставяне на медицински винтове или пластини в костта на крака ви, за да го държи заедно.

Можете ли да ходите по стрес фрактура?

Не е добра идея да ходите върху стрес фрактура. Ходенето и натоварването на стрес фрактура на стъпалото ви може да влоши нараняването и евентуално да причини пълното счупване на костта.

Вашият лекар ще Ви уведоми кога е безопасно да възобновите обичайните си дейности. Ако се опитате да поемете твърде много, преди нараняването ви да е напълно излекувано, можете да се нараните отново. Важно е да следвате инструкциите на Вашия лекар за правилното излекуване.

Докато се лекувате, ще ви бъде позволено да възобновите някои видове дейности. След като сте в състояние да ходите, Вашият лекар може да препоръча да избягвате много дълги разходки или да не ходите по много твърди повърхности за още няколко седмици.

Като цяло са необходими около 6 до 8 седмици за излекуване на стрес фрактура на стъпалото. Тежките стрес фрактури обаче могат да отнемат много повече време.

Долния ред

Стрес фрактурата е малка пукнатина в кост, причинена от прекомерна употреба. Стрес фрактурата на стъпалото е често срещано нараняване сред някои видове спортисти и хора, които започват да тренират твърде бързо, след като са били неактивни дълго време.

Пукнатината на костта, причинена от стрес фрактура, е толкова малка, че много хора не я забелязват в началото. Може да отнеме няколко дни, за да започнете да усещате болката.

Важно е да получите лечение за стрес фрактура на стъпалото. Пренебрегването на нараняването може да го влоши и да доведе до пълно счупване на счупената кост.

Лечението често включва почивка, лед и лекарства за овладяване на болката. Хирургията обикновено не е необходима, но може да се наложи при тежки фрактури на крака.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss