Какво трябва да знаете за синусовата аспергилоза

Синусовата аспергилоза е гъбична инфекция, която засяга синусите. Хората с отслабена имунна система и респираторни заболявания са по-склонни да развият това състояние.

Аспергилус е мухъл, с който можете да влезете в контакт както на закрито, така и навън. Източниците могат да включват почва, семена, зърна или разлагаща се растителност. Въпреки че много видове Аспергилус са безвредни, те също могат да причинят алергични реакции и потенциално животозастрашаващи проблеми.

По-специално, аспергилозата може да засегне вашите синуси. Тази инфекция може да причини болка в челото, зад носа, между очите и под скулите.

Хората с отслабена имунна система и респираторни заболявания са по-склонни да изпитват затруднения със синусовата аспергилоза. Може да са необходими хирургия и лекарства, за да се предотвратят сериозни усложнения.

Какво е синусова аспергилоза?

Синусовата аспергилоза е инфекция на синусите, причинена от плесен, наречена Аспергилус.

Аспергилус е обикновена плесен, която хората по света вдишват всеки ден. През повечето време хората без други здравословни проблеми нямат никакви проблеми при контакт с Аспергилус. Въпреки това, хора със здравословни проблеми като астма и кистозна фиброза или отслабена имунна система могат да развият инфекции при вдишване Аспергилус.

Тази инфекция, засягаща синусите, може да бъде инвазивен или неинвазивен. Инвазивната синусова аспергилоза се счита за по-сериозна, тъй като инфекцията може да достигне до други части на тялото като очите или мозъка. При неинвазивна синусова аспергилоза, гъбичките навлизат в лигавицата и подлежащата тъкан.

Как се диагностицира синусовата аспергилоза?

Ако след като поискате и прегледате здравна история и извършите физически преглед, Вашият лекар подозира, че имате синусова аспергилоза, той може да потвърди диагнозата с тъканни и кръвни изследвания.

Като част от диагностичния процес, лекарите могат да назначат компютърна томография или ЯМР, за да определят степента на всякакви гъбични маси. Тази информация ще им помогне да определят най-подходящия план за лечение.

Вашият лекар може също така да избере да извърши ендоскопия, за да премахне тъкани и да получи допълнителна информация за инфекцията на синусите, включително нейната тежест. За тази процедура през носа ще бъде поставена камера.

Какви са симптомите на синусовата аспергилоза?

Симптомите на синусова аспергилоза могат да включват:

  • запушен или кървящ нос, или и двете
  • треска
  • болка в лицето
  • главоболие
  • намалено обоняние

Сериозните гъбични инфекции на синусите могат да накарат индивида да изпита:

  • силно подуване на лицето
  • загуба на зрение
  • промени в цвета на кожата
  • неврологични проблеми

Какво причинява този вид гъбична инфекция на синусите?

Вид мухъл, наречен Аспергилускойто може да се намери както на закрито, така и на открито по целия свят, причинява синусова аспергилоза

Повечето хора могат да дишат Аспергилус всеки ден без проблеми. Инвазивна инфекция е по-вероятно да се появи при хора с отслабена имунна система. Техният отслабен имунитет може да се дължи на различни фактори като ХИВ или СПИН, лекарства за рак, трансплантация и дори диабет.

Ако трябва да сте около някой с аспергилоза на синусите, може да е утешително да знаете, че аспергилозата на синусите не е заразна.

Това алергична реакция ли е?

Въпреки че не всяка синусова аспергилоза се дължи на алергична реакция, има вид аспергилоза на синусите, наречена алергичен аспергилозен синузит.

Хората с астма и треска може да са по-склонни да развият това състояние.

Този тип аспергилоза се счита за a неинвазивна форма и не се разпространява в други части на тялото. Но все пак е важно да се лекува състоянието, така че гъстата слуз и полипите да не създават допълнителни проблеми.

Подобно на други форми на синусова аспергилоза, лекарства и хирургия могат да се използват за лечение на синусова аспергилоза, когато е резултат от алергии.

Как лекувате синусовата аспергилоза?

В някои случаи, когато индивидът има правилно функционираща имунна система, неговият лекар може да посъветва да изчака и да наблюдава аспергилозата, за да види дали се влошава, преди да я лекува. Въпреки това, ако диагнозата е инвазивна синусова аспергилоза, е необходимо незабавно лечение.

Когато е необходимо лечение, възможните лечения за синусова аспергилоза включват операция и противогъбични лекарства.

Лекарите могат да изберат да извършат операция на синусите, за да премахнат всички гъбични маси или полипи. На лица, подложени на операция на синусите, могат да бъдат предписани лекарства след процедурата, за да продължат лечението на гъбичките или да намалят риска от връщане на гъбичките.

Вориконазол е противогъбично лекарство, което обикновено се предписва за лечение на синусова аспергилоза. Друго често предписвано лекарство за тези с аспергилоза на синусите е амфотерицин B. Вашият лекар може да работи с вас, за да определи лекарствата, които най-добре отговарят на вашите нужди.

Ако все пак приемате противогъбични лекарства за инвазивни инфекции, важно е да имате предвид, че те могат да имат сериозни странични ефекти и да взаимодействат отрицателно с други лекарства. Ще искате да обсъдите това с Вашия лекар, преди да започнете да използвате някое.

Друго нещо, което трябва да отбележите, е, че ако инфекцията на синусите ви се разпространи и засегне очите или зрението ви, може да бъдете насочени и към офталмолог за лечение.

Синусовата аспергилоза е инфекция, която може да доведе до запушен нос, болки в лицето и треска или главоболие. Мухълът, който причинява аспергилоза на синусите, е най-вероятно да причини проблеми на тези с отслабена имунна система или респираторни проблеми.

Този тип инфекция, засягаща синусите, може да бъде инвазивна или неинвазивна. Инвазивната синусова аспергилоза се счита за по-сериозна, тъй като означава, че инфекцията може да премине към други части на тялото като очите или мозъка.

Ако проявявате симптоми на синусова аспергилоза, важно е да говорите с лекар. Бързото лечение е важно, за да се гарантира, че няма да се разпространи и да причини по-сериозни усложнения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss