Какво трябва да знаете за рецидивиращия рак на дебелото черво

Ракът на дебелото черво се случва, когато анормални клетки растат в дебелото черво (дебелото черво) и образуват тумор.

Рецидив на рак на дебелото черво означава, че вашият рак се е върнал след период на ремисия. Нарича се още рецидив.

Рецидив обикновено се случва, когато няколко от първоначалните ракови клетки оцелеят след първоначалното лечение. Въпреки че лекар или друг медицински специалист не може да намери тези клетки, те в крайна сметка растат или се разпространяват достатъчно, за да бъдат открити чрез диагностични тестове.

Рецидивът е различен от друг общ термин, използван при рака: рефрактерен. Рефрактерен означава, че вашият рак не отговаря на лечението. Лекарите наричат ​​рак, който се връща след период на ремисия и не се повлиява от допълнително лечение, като рецидивирал рефрактерен рак.

Рецидив може да настъпи месеци или години след първоначалното лечение. Повтарящият се рак на дебелото черво може да се върне на същото място в тялото ви или да се появи някъде другаде в тялото ви. Дори ракът да се върне в друга част на тялото извън дебелото черво, той все още се нарича рецидивиращ рак на дебелото черво.

Колко често се среща рецидив на рак на дебелото черво?

Рецидив на рак на дебелото черво настъпва при около 30% до 40% хора, завършили лечение на рак на дебелото черво. Първоначалното лечение може да включва операция и химиотерапия.

Повечето от тези рецидиви се появяват през първите 2 или 3 години след лечението. относно 95% от рецидивите да се случи в рамките на 4 години след операцията.

В един проучване от 446 души, лекувани за рак на дебелото черво в Холандия, 17% от хората са имали рецидив на рак на дебелото черво. При 58% от тези хора лекарите са идентифицирали рецидив по време на планирано контролно посещение. При останалите хора лекарите са забелязали рецидив по време на непланиран преглед поради нови симптоми, като болка в стомаха, промени в движенията на червата и загуба на тегло.

Вашите шансове за рецидив може да са по-високи, ако ракът вече се е разпространил във вашите лимфни възли или други органи, като черния дроб и белите дробове.

Какви са признаците, че ракът на дебелото черво се е върнал?

Вашето първоначално лечение за рак на дебелото черво може да включва операция и химиотерапия. След лечението вашият медицински екип може да ви е казал, че ракът ви е в ремисия. Това означава, че вече не могат да открият рака в тялото ви.

Ако ракът се върне след време, може да нямате никакви симптоми. Лекарят може да открие само рецидив на рак, докато извършва тестове по време на среща за преглед. Ето защо е важно да се срещате редовно с лекар (приблизително на всеки 3 до 6 месеца), дори ако сте в пълна ремисия.

Ако усетите симптоми на рецидив на рак на дебелото черво, те ще бъдат същите като обичайните симптоми на рак на дебелото черво. Симптомите на рецидив на рак на дебелото черво могат да включват:

 • промени в навиците ви за изхождане, като по-чести изпражнения, тесни изпражнения, диария или запек

 • кръв в изпражненията
 • стомашни болки
 • умора
 • загуба на апетит
 • усещане за пълнота в корема
 • загуба на тегло, която не е умишлена

Втори рак след рак на дебелото черво

Вторият рак е различен от рецидив на рак. Вторият рак не е свързан с първия ви рак. Новият рак може да е започнал в различни видове клетки и ще изглежда различно под микроскоп в сравнение с вашия първичен рак на дебелото черво.

Например, след лечение на рак на дебелото черво, лекар може да открие тумор в стомаха ви. Ако туморът е започнал в клетките на стомаха ви и те не са ракови клетки на дебелото черво, които са се разпространили в стомаха ви, това е втори рак.

Да имате втори рак след рак на дебелото черво е рядко, но може да се случи. Лечението на втория рак ще бъде различно от вашия план за лечение на рецидивиращ рак на дебелото черво.

Хората с рак на дебелото черво може да имат повишен риск от следните видове рак:

 • рак на ректума
 • рак на стомаха
 • рак на устната кухина
 • рак на тънките черва
 • анален рак
 • рак на матката
 • рак на бъбреците

Как лекарите диагностицират рецидивиращ рак на дебелото черво?

Ако сте били лекувани за рак на дебелото черво и сте в ремисия, лекар ще насрочи чести последващи посещения, за да се увери, че ракът не се е повторил. Повтарящият се рак на дебелото черво не винаги причинява симптоми, така че е важно да посещавате всички прегледи. Ако забележите някакви симптоми, незабавно се консултирайте с лекар.

По време на тези срещи лекарят вероятно ще направи физически преглед и ще проведе няколко теста. Те могат да включват:

 • образни тестове като CT и MRI сканиране за търсене на ракови клетки, които може да са се разпространили в други части на тялото ви
 • колоноскопия за търсене на полипи в дебелото черво или ректума, които могат да доведат до рак

 • кръвен тест за карциноембрионален антиген (CEA)
 • чернодробни функционални тестове

Може да започнете да ходите на прегледи по-рядко 2 години след операцията, тъй като рискът от рецидив намалява.

Как лекарите лекуват рецидивиращ рак на дебелото черво?

Подобно на плана за лечение за първоначалната диагноза рак на дебелото черво, което получавате, лечението на рецидивиращ рак на дебелото черво може да включва комбинация от операция и системни терапии, като химиотерапия.

Ако вашият рецидив на рак е локализиран (на същото място като първоначалния тумор), лекарят може да предложи операция за отстраняване на частта от червата ви с рак.

Ако ракът се е разпространил, лекарят може да препоръча системна терапия. Системните терапии циркулират в тялото ви, за да убиват раковите клетки. Лекарите могат да използват множество системни терапии или да ги използват в комбинация с операция.

Лекарите могат да използват някои системни терапии само ако химиотерапията не работи. Примери за системни терапии, одобрени за метастатичен или рецидивиращ рак на дебелото черво, включват:

 • бевацизумаб (Avastin)
 • цетуксимаб (Erbitux)
 • рамуцирумаб (Cyramza)
 • панитумумаб (Vectibix)
 • регорафениб (Stivarga)
 • енкорафениб и биниметиниб (Braftovi и Mektovi)

Лекарят може също да препоръча по-нови лекарства, известни като имунотерапии. Те действат, като активират имунната ви система, за да ви помогнат в борбата с раковите клетки. Примери за имунотерапии за лечение на рак на дебелото черво включват:

 • пембролизумаб (Keytruda)
 • ниволумаб и ипилимумаб (Opdivo и Yervoy)

Има и текущи клинични изпитвания за рецидивиращ рак на дебелото черво за изследване на нови лекарства или оценка на съществуващи комбинации от лечение. Попитайте лекар дали сте добър кандидат за клинично изпитване във вашия район.

Мога ли да предотвратя рецидив на рак на дебелото черво?

Ако вашият рак се появи отново, може да почувствате недоверие или объркване, особено ако сте направили всичко, което е трябвало да направите по време на вашия план за лечение. Важно е да разберете, че не сте направили нищо лошо. Не е възможно напълно да се предотврати повторната поява на рак.

Не забравяйте да посещавате всеки от вашите последващи прегледи при лекар. Обърнете специално внимание на всички нови симптоми, като промени в движенията на червата. Тези действия могат да помогнат на лекаря да диагностицира рецидив възможно най-рано.

Въпреки че няма сигурен начин за предотвратяване на рецидив, има няколко промени в начина на живот и диетата, които могат да намалят риска:

 • Консумирайте няколко порции седмично ядки, като кашу, бадеми и орехи. Проучванията свързват тези храни със значително по-нисък риск от рецидив.
 • Увеличете своя диетични фибри.
 • Предприеме ниски дози аспирин ежедневно.
 • Поддържайте умерено тегло.
 • Премахнете силно обработените зърнени храни и ограничете приема на захар.
 • Яжте здравословна, балансирана диета, състояща се от плодове, зеленчуци, боб, ядки, пълнозърнести храни, постни протеини и здравословни мазнини.
 • Откажете пушенето.

Въпреки че има противоречиви доказателства, a Проучване от 2022 г установиха, че яденето на червено или преработено месо не повишава риска от рецидив на заболяването или смърт от рак на дебелото черво.

Какви са перспективите за хората с рецидивиращ рак на дебелото черво?

Вашата перспектива зависи от различни фактори, като например дали ракът се е разпространил (метастазирал) в други части на тялото ви. Лекарят може да определи обхвата на вашия рецидив на рак на дебелото черво като локален, регионален или далечен метастатичен рецидив:

 • Локален рецидив: Това се отнася за рецидив на рак на дебелото черво на мястото на вашия първоначален тумор.
 • Регионален рецидив: Това означава, че ракът се е разпространил в лимфните възли близо до мястото на първоначалния ви тумор.
 • Далечен метастатичен рецидив: Това означава, че ракът е рецидивирал и се е разпространил в други части на тялото ви, като черен дроб, бял дроб, яйчници, надбъбречни жлези, кости или мозък.

The 5-годишна преживяемост се оценяват на приблизително 90% за локализиран рецидив, 70% за регионален рецидив и 10% за отдалечен метастатичен рецидив.

Имайте предвид, че това са само прогнози, базирани на предишни данни. Някои хора с рецидивиращ рак на дебелото черво оцеляват много повече от 5 години. Напредъкът в лечението, включително имунотерапията, ще продължи да подобрява тези нива.

Като цяло, по-ранна идентификация на рецидив означава по-добра перспектива за хората с него. Времето до рецидив на рака също е важно. По-кратък период преди рецидив често означава по-агресивно заболяване и по-лоша перспектива за хората с него.

Хора, които са на възраст над 70 години когато получат диагноза за рецидив също имат по-лоша перспектива.

В един проучванехората, които не са имали никакви симптоми с рецидива, са имали значително по-висока обща преживяемост от тези, които са имали симптоми.

Докато лечението на рак на дебелото черво често е успешно в началото, тези резултати не винаги са трайни. Въпреки че е в ремисия, ракът на дебелото черво може да рецидивира. Рецидивиращ рак на дебелото черво обикновено се случва в рамките на 5 години след първоначалното лечение.

Когато ракът се появи отново, има вероятност той вече да се е разпространил в други части на тялото ви. Въпреки че перспективите за хората с него са лоши, важно е да не губите надежда. Разработването на нови лечения, включително имунотерапии, продължава да помага за подобряване на перспективите за хората с него.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss