Какво трябва да знаете за масажната терапия за фибромиалгия

Масажната терапия може да намали болката и да подобри цялостното благосъстояние при хора с фибромиалгия.

Животът с фибромиалгия може да бъде предизвикателство, тъй като състоянието се характеризира с хронична болка, умора и нарушения на съня.

Въпреки че лекарствата могат да бъдат полезни за справяне с някои симптоми, те не работят за всички. Много хора се обръщат към допълнителни лечения, като масажна терапия, за облекчение.

Доказано е, че масажната терапия управлява болката, подобрява съня и намалява тревожността и депресията.

Какъв вид масаж е най-подходящ за фибромиалгия?

Масажната терапия включва манипулиране на меките тъкани като мускули, сухожилия и връзки за насърчаване на релаксация и облекчаване на напрежението.

Ето някои видове масаж, които могат да бъдат полезни за хора с фибромиалгия:

 • Шведски масаж: Шведският масаж е нежна форма на масаж, която използва дълги удари, месене и кръгови движения върху най-горните слоеве на мускулите. Той е ефективен за намаляване на мускулното напрежение и насърчаване на релаксацията.
 • Миофасциално освобождаване: Миофасциалното освобождаване е насочено към съединителната тъкан (фасция), заобикаляща мускулите. Преглед на шест проучвания установи, че миофасциалното освобождаване (както приложено от терапевт, така и самостоятелно) значително подобрява болката, качеството на съня и качеството на живот веднага след лечението. Също така имаше умерен ефект 6 месеца след лечението.
 • Терапия на тригерните точки: Тази техника включва прилагане на натиск върху определени точки от тялото, за които се смята, че са източници на болка. Той използва различни техники като компресия, разтягане и масаж за облекчаване на болката и дискомфорта.
 • Шиацу: Шиацу е форма на японски масаж, която включва прилагане на натиск върху определени точки на тялото за облекчаване на напрежението и насърчаване на релаксацията. Смята се, че шиацу предизвиква отделянето на ендорфини, които са естествените средства за облекчаване на болката в тялото.
 • тайландски масаж: Тайландският масаж съчетава техники за акупресура, разтягане и компресия за насърчаване на релаксация, подобряване на гъвкавостта и намаляване на тревожността.
 • Масаж на съединителната тъкан: Този тип масаж се фокусира върху манипулиране на фасцията, която заобикаля мускулите и костите. Често се използва като част от мануална терапия (разнообразие от практически техники), използвана от физиотерапевти, хиропрактики и масажисти, за да помогне за намаляване на болката и подобряване на мобилността.

Ефективна ли е масажната терапия при фибромиалгия?

Проучване предполага, че масажът предлага няколко положителни ефекта върху различни аспекти на фибромиалгията, включително намаляване на болката, тревожността, депресията и нарушенията на съня. Тези ползи вероятно се дължат на комбинация от физически и психически механизми.

Например, физическият натиск и манипулация по време на масаж може да помогне за намаляване на мускулното напрежение и увеличаване на притока на кръв, което може да помогне за облекчаване на болката и подобряване на физическата функция.

В същото време ефектите на масажа за релаксация и намаляване на стреса могат да имат положителен ефект върху психическото благополучие, включително намаляване на тревожността и депресията и подобряване на качеството на съня.

Общият резултат е сложно взаимодействие между физически и психически фактори, които могат да подобрят цялостното здраве и благополучие на хората с фибромиалгия.

един Проучване от 2020 г установяват, че мануалната терапия с умерен натиск върху задните цервикални мускули (група мускули, разположени в задната част на врата) при хора с фибромиалгия помага за намаляване на болката, мускулната умора и тревожността. Необходими са допълнителни изследвания в по-голяма популация.

Какви са ползите от масажа при фибромиалгия?

Масажната терапия може да осигури няколко предимства за хората с фибромиалгия, включително:

 • облекчаване на болката
 • подобрен сън
 • намален стрес и безпокойство
 • увеличен обхват на движение
 • подобрено настроение

Как действа масажната терапия за фибромиалгия?

Смята се, че масажната терапия за фибромиалгия работи по няколко начина. Първо, той освобождава напрежението в мускулите и тригерните точки, което може да помогне за намаляване на болката и сковаността.

Освен това масажната терапия може също да освободи ендорфини и да повиши нивата на невротрансмитерите серотонин и допамин в тялото, което може да помогне за регулиране на настроението и подобряване на съня.

Може ли масажът да влоши фибромиалгията?

В някои случаи масажът може временно да влоши симптомите на фибромиалгия. Това може да се случи, ако вашият масажист прилага твърде силен натиск или използва техники, които са твърде агресивни за вашето състояние.

Въпреки това е важно да се отбележи, че 75% от хората с фибромиалгия търсят масажна терапия, което предполага, че е доста полезно. Така че, въпреки че понякога масажът може да бъде доста болезнен, много хора с фибромиалгия продължават да го използват заради дългосрочните му ползи.

Ще покрие ли застраховката масажна терапия за фибромиалгия?

Застрахователното покритие зависи от вашата застрахователна полица и конкретния план за лечение, предписан от медицински специалист. Някои застрахователни планове може да покриват определен брой сесии за масажна терапия като част от план за лечение, докато други може да не го покриват изобщо.

Най-добре е да се консултирате с вашия доставчик на застраховка или медицински специалист, за да определите възможностите за покритие. Освен това някои масажисти може да предложат такса за плъзгаща се скала или да приемат директно застраховка, така че си струва да проучите различни опции.

Долен ред

Масажната терапия може да бъде ефективен вариант за намаляване на болката, сковаността и умората при хора с фибромиалгия. Може също така да подобри настроението, съня и цялостното качество на живот.

Няколко вида масаж могат да помогнат при фибромиалгия, включително миофасциално освобождаване, шведски масаж и шиацу.

Ако се интересувате от масаж, важно е да потърсите лицензиран масажист във вашия район, който е обучен и има опит в лечението на фибромиалгия. Можете да търсите онлайн или да поискате препоръки от здравен специалист или приятели.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss