Какво трябва да знаете за лечението на гнойния хидраденит с Accutane

Въпреки че изотретиноинът (Accutane) не е лечение от първа линия за гноен хидраденит (HS), той може да помогне за подобряване на симптомите в някои случаи. Например, клиницистът може да го предпише не по предназначение за резистентен на лечение HS.

HS е възпалително състояние на кожата, което причинява подобни на акне подутини и лезии. Развива се, когато космените фоликули се запушат и в крайна сметка се спукат, създавайки болезнени бучки или абсцеси. Тези подутини обикновено се появяват там, където кожата се среща с кожата – подмишниците или слабините, например – и често са болезнени.

Лечението на HS често включва антибиотици и стероидни лекарства, но те може да не винаги работят. Ако симптомите ви не се подобряват, вашият екип може да препоръча други възможности за лечение, включително изотретиноин.

Изотретиноинът е лекарство с рецепта, използвано за лечение на акне вулгарис. Това е едно от най-успешните лечения за тежко акне, въпреки че може да причини редица потенциално сериозни странични ефекти.

Но HS всъщност не е вид акне (въпреки че се нарича също така акне инверсус). Това може да помогне да се обясни защо изотретиноинът не винаги е ефективен при лечението на ХС.

По-долу вижте подробности за изотретиноин за HS и дали може да е полезна опция за вас.

FYI

Изотретиноинът има няколко търговски марки, включително Accutane.

Докато Accutane вече не е на пазара в Съединените щати, някои хора все още използват това име за лекарството.

Работи ли?

Акнето и ХС могат да изглеждат много сходни. Всъщност, ако имате и двете състояния, може да не осъзнаете, че действително действат два различни възпалителни процеса.

Това е една от причините, поради които изотретиноинът изглеждаше логична следваща стъпка в търсенето на лечение с ХС. В края на краищата това направи голяма разлика в симптомите за хората, живеещи с акне.

И все пак доказателствата в подкрепа на неговите ползи за ХС остават доста смесени.

Малко проучване от 2017 г. с 25 участници, живеещи с HS, установи, че 68% от тях са имали поне частична ремисия на симптомите с терапия с изотретиноин. Това лечение изглежда най-ефективно сред по-младите участнички, които са имали лек HS и също са имали акне.

Проучването предизвика експертен коментар, който взе предвид резултатите от седем подобни проучвания. Прегледът не откри ясна причина да се използва изотретиноин за HS, но коментарът отбеляза, че може да съществува известна полза за конкретни случаи.

Например, изотретиноинът може да се окаже полезен, ако имате анамнеза за пилонидални кисти, които са джобове с течност, създадени от врастнала коса и кожни инфекции.

В проучване от 2019 г., включващо 209 участници, хората с анамнеза за пилонидални кисти казаха, че са имали по-голям успех с лечението с изотретиноин.

За да обобщим, докато употребата на изотретиноин извън етикета може да подобри симптомите при малък брой хора, живеещи с HS, дерматолог или друг лекар вероятно няма да го препоръча като първи подход за лечение на HS.

Кога се предписва Accutane за HS?

Вашият предписващ клиницист може да добави изотретиноин към вашия план за лечение, ако имате както тежко акне, така и HS, особено ако други подходи не са помогнали за намаляване на симптомите ви.

Тъй като изотретиноинът може да помогне за справяне с акнето, може да забележите известно общо подобрение при възпаление и дразнене.

Вашият лекар или клиницист може също да предпише това лекарство, ако смята, че имате тежко акне. Ето защо винаги е полезно да опишете симптомите си възможно най-подробно, включително:

 • където се появяват неравностите
 • колко дълго издържат
 • независимо дали се чувстват болезнени, изтичат гной или оставят белези

Предоставянето на вашия екип възможно най-много информация за вашите симптоми може да им помогне да направят точна диагноза.

Безопасност и странични ефекти

Подобно на много лекарства, изотретиноинът идва с риск от странични ефекти.

Някои от най-честите нежелани реакции включват:

 • сухи устни и кожа
 • сухота в устата, носа и очите
 • слънчева чувствителност
 • кожен сърбеж и дразнене
 • изтъняване на косата
 • болки и болки в ставите и костите
 • разстроен стомах
 • лабораторни аномалии, като повишени нива на триглицериди в кръвта

FYI

Изотретиноинът има предупреждение в кутия от Администрацията по храните и лекарствата (FDA). Това е най-високото предупредително изявление, което FDA издава върху етикетите на продуктите.

Изотретиноинът може да има сериозни нежелани реакции, ако сте бременна или забременеете, включително:

 • спонтанен аборт
 • мъртво раждане
 • тежки вродени дефекти

Ако можете да забременеете, трябва да имате два отрицателни теста за бременност, преди да получите рецепта. Също така ще трябва да използвате две форми на контрол на раждаемостта и да правите месечен тест за бременност, докато приемате изотретиноин.

Какво ще кажете за риска от самоубийство?

Някои хора съобщават за тежки чувства на депресия и мисли за самоубийство, докато приемат изотретиноин.

Въпреки това няма ясни доказателства, които конкретно свързват изотретиноин с повишен риск от депресия или самоубийство. Някои изследвания дори предполагат, че хората, приемащи изотретиноин, могат да имат по-малък риск от опити за самоубийство.

Разбира се, винаги е разумно да говорите с вашия екип за грижи за всякакви психични симптоми, които изпитвате, особено когато започвате ново лекарство.

Нуждаете се от помощ сега?

Ако имате мисли за самоубийство, можете да получите безплатна, поверителна подкрепа точно сега.

Можете да се свържете със състрадателни кризисни съветници, като наберете 988, за да се свържете с Линията за самоубийства и кризисни ситуации.

Ако предпочитате да чатите чрез текстово съобщение, можете също да изпратите съобщение „ДОМА“ на 741-741, за да се свържете с кризисен съветник на линията за кризисни текстови съобщения.

Можете да се свържете с тези линии за помощ 24/7, 365 дни в годината.

Може ли Accutane да влоши ХС?

Едно притеснение относно използването на изотретиноин за лечение на HS е, че той потенциално може да влоши симптомите.

Това лекарство действа, като намалява размера и активността на мастните жлези, които почти винаги са разположени до космения фоликул – и HS се развива, както е отбелязано по-горе, когато вашите космени фоликули се запушат.

Някои експерти смятат, че изотретиноинът може да увеличи шансовете за блокиране на космените фоликули. В една малка поредица от случаи от 2019 г., включваща осем души, приемащи изотретиноин за тежко акне, всички участници развиха симптоми, съответстващи на ХС.

Други възможности за лечение

Няма лек за HS, но имате опции за управление на симптомите. В някои случаи вашите симптоми може да преминат в ремисия.

Като цяло целите на лечението включват намаляване на симптомите, овладяване на болката и предотвратяване на влошаване на ХС. Типът лечение, който е подходящ за вас, обикновено зависи от тежестта на вашите симптоми.

Локални продукти за контрол на инфекцията и отворени космени фоликули могат да лекуват леки случаи. По-сериозните симптоми може да се нуждаят от перорални лекарства или клинични процедури, като дероуфинг.

Стратегиите за начина на живот, като отказ от пушене, също могат да имат голямо значение. Други стратегии, които могат да помогнат, включват:

 • избягване на прегряване и изпотяване, когато е възможно
 • лечение на появяващи се бучки с топли компреси
 • измийте кожата си с антимикробен препарат
 • избор на лазерна епилация вместо бръснене или кола маска
 • използване на леки антиперспиранти
 • носенето на широки дрехи
 • избягване на търкане на кожата ви

Научете повече за управлението на HS.

Долния ред

Изотретиноинът, който понякога все още се нарича с марката Accutane, не е лечение от първа линия за HS. Може да е полезно, ако имате и тежко акне или други състояния, но в някои случаи може да влоши симптомите Ви на ХС.

Все пак имате редица други възможности за лечение на HS, включително антибиотици, противовъзпалителни лекарства и естествени лекарства.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss