Какво трябва да знаете за комедокарцинома

Ако наскоро сте били подложени на скрининг за рак на гърдата и сте били диагностицирани с комедокарцином, може да имате въпроси относно този ранен стадий на рак на гърдата, като потенциалната му тежест и как се лекува.

След диагностициране на комедокарцином, следващата ви стъпка трябва да бъде дискусия с вашия лекар.

В тази статия ще предоставим информация, която може да помогне за информирането на тази дискусия. Ще разгледаме как се класифицира комедокарциномът (рискът му от рецидив), заедно със симптомите, леченията и перспективите.

Какво представлява комедокарциномът?

Комедокарциномът е вид рак на гърдата, който е се счита за много ранен етап (стадий 0) или предрак, според Националния институт по рака (NCI). Това също е подвид на дуктален карцином in situ (DCIS), който представлява почти 1 на 5 нови диагнози за рак на гърдата, според Американското онкологично дружество (ACS).

DCIS се счита за неинвазивен рак на гърдата, тъй като засяга само клетките в млечните канали и не се е разпространил в близките тъкани. Въпреки това, почти всички случаи на DCIS се лекуват, за да се гарантира, че ракът няма да се разпространи (метастазира) в бъдеще.

За разлика от други форми на рак на гърдата, комедокарциномът се състои от малки образувания, подобни на тапи, които може да не разберете, че имате, докато не преминете редовен скрининг на гърдите. Този предрак не винаги причинява симптоми, което прави рутинната мамография още по-важна за ранното откриване.

Има ли известни причини или рискови фактори за комедокарцином?

Въпреки че няма известни причини за комедокарцином, следните рискови фактори може да увеличи шансовете ви за разработване на DCIS:

 • генетични мутации, включително BRCA1 и BRCA2
 • фамилна анамнеза за рак на гърдата
 • лична анамнеза за доброкачествено заболяване на гърдата
 • използване на хормонална заместителна терапия повече от 5 години след менопаузата
 • колкото по-възрастни сте, особено ако сте над 50 години
 • затлъстяване

Според едно проучване от 2020 г. рисковите фактори за DCIS с положителен естрогенен рецептор при афроамерикански жени включват:

 • фамилна анамнеза първа степен за DCIS
 • ранна менструация
 • използване на противозачатъчни хапчета през последните 10 години
 • първо раждане по-късно в живота

Какви са различните степени на комедокарцинома?

Комедокарциномът се счита за „висококачествен“ подтип на DCIS, който съдържа мъртви ракови клетки в лезиите.

DCIS може да получи оценки от I до III, както следва:

 • Клас I: Това показва нисък риск от рецидив и означава, че раковите клетки изглеждат подобни на здравите под микроскоп
 • II степен: Наричан още умерена степен, това означава, че раковите клетки могат да растат по-бързо и има по-голям шанс за рецидив.
 • Степен III: Това е известно още като „висококачествен“ DCIS и означава, че има голям шанс ракът да се върне.

Това означава, че докато комедокарциномът се счита за предрак, той е и най-високата степен – и потенциално най-агресивната – форма на DCIS.

Какви са симптомите на комедокарцинома?

Комедокарциномът не винаги причинява симптоми, но е възможно да изпитате болка в гърдите. В някои случаи този тип рак на гърдата може също да причини секреция от зърната, която, за разлика от други видове рак на гърдата, обикновено е бистра, вместо кървава.

DCIS също може да причини бучки в гърдите. Това е различно по-инвазивен рак на гърдатаспоред ACS, което може да причини:

 • подуване на гърдите
 • кожа с трапчинки, която може да наподобява портокалова кора
 • лющещи се, червени или удебелени зърна и/или кожа на гърдите
 • зърна, които се обръщат навътре
 • подути лимфни възли под ръцете или ключицата

Трябва незабавно да посетите лекар, ако почувствате всякакви промени или дискомфорт в областта на гърдите. Същите указания важат дори ако вече сте били диагностицирани с рак на гърдата в стадий 0 или доброкачествено (нераково) състояние на гърдата.

Как се диагностицира комедокарциномът?

Комедокарциномът най-често се открива по време на рутинна мамография. Всъщност се смята, че 70% до 90% от случаите на DCIS се откриват като абнормни калцификации по време на този метод за изобразяване на гърдата. Те могат да изглеждат като малки бели петна на мамография.

В допълнение към мамографията, според Breastcancer.org, лекарят може също да потвърди наличието на комедокарцином с комбинация от:

 • преглед на гърдите
 • магнитен резонанс на гърдата (MRI)
 • ултразвук на гърдата
 • биопсия на гърдата, при която се взема малка проба чрез аспирация с игла и се изпраща в лаборатория за допълнителен анализ

Различни видове DCIS, включително комедокарцином, се потвърждават чрез проба от биопсия под микроскоп. „Комедо“ описва как изглежда ракът.

След като комедокарциномът бъде потвърден, патологът определя постановка. Стадият на рака описва колко рак има и докъде се е разпространил. Сценирането помага на лекарите да определят лечението и перспективите.

Камедокарциномът, подобно на други видове DCIS, почти винаги е стадий 0, тъй като ракът не се е разпространил извън мястото, където е започнал.

Как се лекува комедокарциномът?

Докато комедокарциномът се счита за предрак, подобно на други видове DCIS, той има потенциала да стане инвазивен рак, ако не се лекува, според ACS.

Поради тази причина DCIS е лекувани с или мастектомия, или операция за запазване на гърдите за отстраняване на ракови клетки. Всеки хирургичен метод може да бъде последван от лъчева терапия.

В случаите, когато DCIS е положителен за хормонални рецептори, лекар може също да препоръча приемане на хормонални терапии, като инхибитори на ароматазата или модулатор на естроген, наречен тамоксифен, според ACS.

Степента на лечение за DCIS зависи от степенуването му. Тъй като комедокарциномът се счита за рак III степен, лекарят може да препоръча комбинация от лечения.

Какви са перспективите за комедокарцинома?

Подобно на други видове DCIS, комедокарциномът се счита за стадий 0, което е най-ниската оценка в скалите за стадий на рак.

Въпреки това, все още е възможно DCIS да се разпространи извън каналите в близките тъкани. В такива случаи ракът може да стане инвазивен и да се разпространи в други части на тялото. Повечето случаи на DCIS се третират, за да се предотврати това да се случи.

Според данни, съобщени от NCIDCIS носи нисък риск от смърт, дори десетилетия по-късно. Установено е, че рискът от смърт е по-висок при афро-американски жени и жени, диагностицирани преди 35-годишна възраст.

За вкъщи

Комедокарциномът е подтип на DCIS, който е неинвазивна или ранна форма на рак на гърдата. Тези образувания обикновено не причиняват симптоми и най-често се откриват по време на редовни прегледи за рак на гърдата, като мамография.

Въпреки че общият риск от смърт е нисък при този тип рак, възможно е комедокарциномът да се разпространи извън гръдните канали и да нахлуе в други тъкани. Поради това лекарят вероятно ще препоръча превантивни лечения като операция или хормонални терапии.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss