Какво трябва да знаете за диабетната невропатия на краката

Диабетната невропатия може да причини болка или изтръпване в краката, ръцете, ръцете и краката. Локалните и пероралните лекарства могат да осигурят известно облекчение.

човек с диабетна невропатия, прилагащ локално лекарство върху краката си-1
Getty Images/Johner Images

Диабетната невропатия на краката е усложнение на диабета, което се развива, когато високите нива на кръвната захар (глюкоза) увреждат нервите в крайниците и по-специално увреждат малките кръвоносни съдове в нервите. С течение на времето това може да доведе до нервна болка, изтръпване или изтръпване.

Диабетната невропатия, която засяга краката ви, може значително да повлияе на качеството ви на живот. Има лекарства, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите. Управлението на нивата на кръвната захар може също да помогне за предотвратяване на това състояние или да намали дискомфорта ви.

Научете повече за диабетната невропатия.

Как диабетната невропатия засяга краката ви?

Има различни видове диабетна невропатия. Две от тях – периферна невропатия и проксимална невропатия – е най-вероятно да засегнат краката ви.

Периферната невропатия обикновено се развива първо в краката и след това в краката. Ръцете и ръцете също могат да бъдат засегнати. Симптомите на краката могат да включват:

  • спазми
  • затруднено усещане на болка или температурни промени

  • мускулна слабост
  • изтръпване или изтръпване
  • остри болки

Проксималната диабетна невропатия е a рядко усложнение, според Националния институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания. Обикновено засяга само едната страна на тялото ви, въпреки че и двете могат да бъдат засегнати в някои случаи. Състоянието причинява значителна болка в бедрото, седалището и бедрото.

Как се лекува диабетна невропатия на краката?

Ефективното лечение на диабетна невропатия на краката обикновено изисква комбинация от лекарства и домашни средства, както и корекции в начина на живот, които включват стриктно управление на кръвната захар.

лекарства

Някои лекарства, предназначени за предотвратяване на гърчове, включително габапентин и прегабалин, също могат да помогнат за облекчаване на нервната болка.

Локални кремове, мехлеми, пластири и спрейове, съдържащи лидокаин, капсаицин или други обезболяващи агенти, могат да осигурят облекчение. Лекарят може също да предпише антидепресант, който понякога може да облекчи нервната болка.

Домашни средства

Поддържането на здравословен начин на живот винаги е добър съвет, независимо от диабетния ви статус. Но когато се опитвате да управлявате диабетна невропатия, избягването на тютюнопушенето и прекомерната консумация на алкохол може да помогне за насърчаване на здравословното кръвообращение.

Освен това, следете за всякакви язви или промени на краката, като промяна в цвета на кожата на краката или краката, които могат да показват допълнителни усложнения.

Ако мускулната слабост е проблем или ходенето е особено болезнено, презрамките или ортезите могат да осигурят известна стабилност. Получаването на физическа терапия и научаване на упражнения за по-добро поддържане на силата и гъвкавостта на краката ви също може да помогне.

Какви са рисковите фактори за развитие на диабетна невропатия в краката?

Наличието на диабет тип 1 (по-рано известен като младежки диабет, тъй като обикновено се диагностицира при деца и млади възрастни) или диабет тип 2 (захарен диабет или диабет, който има тенденция да се развива с течение на времето) е основният рисков фактор за развитие на диабетна невропатия в краката.

Но няколко допълнителни фактора могат да увеличат риска. Според а Доклад за 2019 гнякои от основните рискови фактори включват:

  • абдоминално затлъстяване
  • високо кръвно налягане
  • високи нива на триглицериди
  • ниски нива на HDL холестерол

Можете ли да предотвратите диабетна невропатия на краката си?

Ако имате диабет, основната стратегия за предотвратяване на диабетна невропатия в краката ви е агресивно и последователно управление на кръвната захар.

Проучване предполага, че ако хората, които са получили ранна диагноза диабет тип 1, могат да поддържат стриктно управление на кръвната захар, те могат да намалят риска от диабетна невропатия с около 78%, докато хората, които са получили късна диагноза диабет тип 2, могат да намалят риска си с 5–10% при строго управление на кръвната захар.

Какви са перспективите за хората, които имат диабетна невропатия на краката?

Без стриктно управление на кръвната захар, перспективите за някой с диабетна невропатия на краката са лоши. Тежките увреждания понякога могат да доведат до ампутация на стъпалото или подбедрицата.

Но за хората, които могат да управляват своя диабет с комбинация от лекарства, диета и здравословно поведение, перспективата е много по-добра. Може да се наложи да направите корекции в дейностите си, като например по-кратки, но по-чести пристъпи на упражнения и използването на специални обувки или бастун, за да помогнете с баланса, ако мускулната слабост или проблемите с краката продължават.

Присъединяването към група за подкрепа на хора с диабетна невропатия също може да ви осигури вдъхновение и стратегии за подобряване на перспективата ви.

Често задавани въпроси

Как да спрете прогресирането на диабетната невропатия?

Може да успеете да спрете прогресирането на диабетната невропатия, ако сте в състояние да поддържате нивата на кръвната си захар в безопасен и здравословен диапазон. Също така е важно да направите същото с кръвното си налягане и да се опитате да поддържате умерено тегло и активен начин на живот, ако е възможно.

Добре ли е ходенето при диабетна невропатия?

Въпреки че ходенето понякога може да бъде болезнено или неудобно за хора с диабетна невропатия на краката, 2017 проучване предполага, че ходенето и други видове физическа активност могат да бъдат полезни за насърчаване на по-добро кръвообращение и разширяване на други ползи за здравето.

Ключът е да започнете с упражнения под наблюдение и да напредвате бавно, като обръщате голямо внимание на всякакви рани на краката или други трудности, които могат да възникнат.

Можете ли да премахнете диабетната невропатия в краката и стъпалата?

Нервите, увредени от диабетна невропатия, не могат да се излекуват, което означава, че диабетната невропатия не може да бъде обърната. Но подобренията в лечението и последователното управление на кръвната захар могат да помогнат за облекчаване на някои симптоми.

Диабетната невропатия не винаги може да бъде предотвратена и не винаги е ясно защо някои хора с диабет развиват нервни разстройства, а други не.

Ако имате диабет, може да сте в състояние да намалите риска от развитие на диабетна невропатия или поне да я предпазите от прекомерно прогресиране, ако можете да поддържате нивата на кръвната си захар в здравословен диапазон и като цяло възприемете здравословен начин на живот.

Работата в тясно сътрудничество с лекар може да помогне за справяне със симптомите. Може да се наложи да опитате различни лечения, за да намерите най-добрия подход за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss