Какво трябва да знаете за генетичното изследване за рак на матката и дали е подходящо за вас

Ракът на матката е гинекологично заболяване, което започва в матката и може да се разпространи. Тъй като може да се предава в семейства, може да поискате генетичен тест, за да разберете риска от развитие на рак на матката.

жена, на която е взета кръв за генетично изследване за рак на матката
Zoranm/GettyImages

Ракът на матката е рак, който започва в матката, обикновено в лигавицата (ендометриума). Когато ракът е в ендометриума, той се нарича рак на ендометриума.

Хората с най-висок риск за рак на матката включват тези, които са достигнали менопауза, са имали определени хормонални или ракови лечения или имат фамилна анамнеза за заболяването.

Ето какво трябва да знаете за рака на матката, каква роля играе генетиката и какви въпроси да зададете на Вашия лекар.

Какво е фамилен гинекологичен рак?

Фамилният гинекологичен рак е рак на женската репродуктивна система, който се среща в семейства. Това означава, че предразположението или повишената вероятност от рак може да бъде генетично наследено още преди човек да се е родил.

The най-често видове включват:

 • синдром на наследствен рак на гърдата и яйчниците (HBOC).
 • синдром на наследствен неполипозен колоректален рак

Въпреки това, ракът на матката се причинява от генетични фактори 5% от всички случаи.

The най-често вид рак на матката е рак на ендометриума.

Научете повече за рака на матката.

Как се правят генетичните тестове за рак на матката?

Генетичните тестове позволяват на здравните специалисти да търсят промени в гените, които могат да увеличат риска от развитие на рак или други състояния.

Първо, вашият лекар или медицински екип ще вземе проба от вашата кръв, слюнка или тъкан за изследване. Това може да стане чрез кръвен тест, проба от слюнка или изстъргване на клетки от бузата или кожата ви.

След това тази проба се изпраща в лаборатория, която се занимава с генетично изследване. Резултатите може да отнемат няколко седмици, понякога по-дълго, за обработка. След като резултатите бъдат изпратени на вашия здравен екип, ще се срещнете, за да обсъдите констатациите.

Какви генетични мутации са свързани с рак на матката?

Синдромът на Линч е наследственото заболяване, което се свързва най-често с рак на матката. Това е вид автозомно-доминантен наследствен раков синдром. Това означава, че за да наследите този синдром, трябва да получите само един засегнат ген от всеки родител по време на зачеването.

Синдромът включва следните гени за ремонт на несъответствие на ДНК:

 • MLH1
 • MSH2
 • MSH6
 • ПМС2
 • EPCAM

Синдромът на Линч увеличава шансовете на човек да развие рак на ендометриума с 25-60%. Той също така увеличава шансовете на човек да развие рак на дебелото черво и рак на яйчниците и засяга между 1 на 600 до 1 на 3000 души по света.

По-рядко срещаните генетични заболявания, свързани с рак на матката, включват синдром на Cowden и синдром на Peutz-Jeghers.

Кой трябва да направи генетично изследване за рак на матката?

Генетичното изследване за рак е личен избор. Вашият лекар може да предложи тестване, ако имате фамилна анамнеза за рак на матката или друг гинекологичен рак.

Можете също така да обмислите тестване, ако вашата медицинска история включва:

 • повече от един роднина от първа степен с рак (майка, баща, сестра, брат)
 • диагноза рак в млада възраст (под 50 години)
 • рак във вашето семейство, свързан с генетични синдроми
 • множество диагнози рак при едно и също лице
 • няколко роднини от едната страна на семейството с подобни ракови заболявания
 • лабораторни резултати, които показват връзка с генетична мутация на рак

Вашият първичен лекар може да ви насочи към генетичен консултант за повече информация относно рисковите фактори и причините за изследване. Генетичен консултант може да ви помогне да разберете резултатите от генетичните тестове, както и да препоръча следващи стъпки въз основа на резултатите.

Какви са рисковите фактори за рак на матката?

Освен фамилната анамнеза и индивидуалното генетично предразположение, други фактори могат да повишат риска от развитие на рак на матката. Факторите включват:

 • да сте на 50 и повече години
 • със затлъстяване
 • анамнеза за естрогенна заместителна терапия (без прогестерон)
 • анамнеза за безплодие или аменорея преди менопаузата
 • предишна употреба на тамоксифен за лечение на рак на гърдата

Какви са перспективите за хората с рак на матката?

Изгледите за рак на ендометриума зависят от това колко далеч се е разпространил ракът. Колкото по-ограничен е ракът до матката, толкова по-добра е степента на оцеляване.

Според Американско общество за борба с ракаето коефициентите на 5-годишна преживяемост според стадия:

Етап SEER 5-годишна преживяемост
Локализиран (ограничен до матката) 96%
Регионално (разпространение до близки тъкани или лимфни възли) 72%
Далечно (разпространява се в други части на тялото, като черен дроб, мозък или кости) 20%

Тази информация се събира в продължение на 5 години (2012–2018 г.) и се докладва в базата данни за наблюдение, епидемиология и крайни резултати (SEER).

5-годишната преживяемост с всички етапи заедно е 84%.

Често задавани въпроси

Какво се случва, ако тестът ми покаже, че имам повишен риск?

Независимо от резултатите от теста ви, трябва да говорите с вашия лекар или генетичен консултант.

Получаване на положителен резултат от вашия тест не означава със сигурност ще се разболеете от рак. Вашият лекар може да предложи определени лекарства, операции, промени в начина на живот и редовни контролни прегледи, за да намали риска.

Кои са някои неща, които могат да намалят рисковете ми?

The Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) казват, че здравословното хранене, редовните упражнения и поддържането на здравословен ИТМ могат да намалят риска от рак. Спирането на пушенето и пиенето на алкохол също може да помогне.

Ами ако нямам фамилна анамнеза за гинекологичен рак?

Все още е възможно да се разболеете от рак, дори ако нямате семейна обремененост. Вие се считате за „среден риск”, ако ракът не е във вашето семейство.

Продължете с редовните прегледи за рак, както е препоръчано от Вашия лекар.

Ракът на матката се причинява от генетично заболяване в малък процент от случаите. Ако имате фамилна анамнеза за рак на матката или свързан рак, може да помислите за генетично изследване, за да видите дали причината е генетично заболяване, като синдром на Линч.

Генетичното изследване е относително неинвазивно. Въпреки че не предсказва с абсолютна сигурност, че ще се разболеете от рак, може да предостави информация дали рисковете са повишени.

Ако получите положителен резултат от теста, можете да използвате тази информация във ваша полза и да обсъдите мерки за намаляване на риска от рак с Вашия лекар.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss