Какво трябва да знаете за вагиналния сърбеж

Общ преглед

Вагиналният сърбеж е неудобен и понякога болезнен симптом, който често се появява поради дразнещи вещества, инфекции или менопауза.

Може да се появи и в резултат на определени кожни заболявания или полово предавани болести (STD). В редки случаи може да се развие вагинален сърбеж поради стрес или рак на вулвата.

Повечето вагинален сърбеж не е причина за безпокойство. Въпреки това, трябва да се свържете с Вашия лекар или гинеколог, ако сърбежът е силен или ако подозирате, че имате основно заболяване.

Вашият лекар може да определи причината за вагиналния ви сърбеж чрез преглед и изследване. Те също така ще могат да препоръчат подходящи лечения за този неудобен симптом.

Причини за вагинален сърбеж

Ето някои от възможните причини за сърбеж на влагалището и околността.

Дразнещи

Излагането на вагината на дразнещи химикали може да причини вагинален сърбеж. Тези дразнители могат да предизвикат алергична реакция, която създава сърбящ обрив върху различни области на тялото, включително вагината. Честите химически дразнители включват:

 • сапун
 • балонни вани
 • женски спрейове
 • душове
 • локални контрацептиви
 • кремове
 • мехлеми
 • детергенти
 • омекотители за тъкани
 • ароматизирана тоалетна хартия

Ако имате диабет или уринарна инконтиненция, урината ви може също да причини вагинално дразнене и сърбеж.

Кожни заболявания

Някои кожни заболявания, като екзема и псориазис, могат да причинят зачервяване и сърбеж в областта на гениталиите.

Екземата, известна още като атопичен дерматит, е обрив, който се появява предимно при хора с астма или алергии. Обривът е червеникав и сърбящ с люспеста текстура. Може да се разпространи във влагалището при някои жени с екзема.

Псориазисът е често срещано състояние на кожата, което причинява образуване на люспести, сърбящи, червени петна по скалпа и ставите. Понякога огнища на тези симптоми могат да се появят и във вагината.

Гъбична инфекция

Дрождите са естествено срещащи се гъбички, които обикновено присъстват във вагината. Обикновено не създава проблеми, но когато растежът му остане неконтролиран, може да доведе до неприятна инфекция.

Тази инфекция е известна като вагинална гъбична инфекция. Това е много често срещано състояние, засягащо 3 от 4 жени в даден момент от живота им, според клиниката Майо.

Инфекцията често се появява след прием на курс на антибиотици, тъй като тези видове лекарства могат да унищожат добрите бактерии заедно с лошите бактерии. Добрите бактерии са необходими, за да поддържат растежа на дрожди под контрол.

Прекомерният растеж на дрожди във влагалището може да доведе до неприятни симптоми, включително сърбеж, парене и бучки.

Бактериална вагиноза

Бактериалната вагиноза (BV) е друга често срещана причина за вагинален сърбеж.

Подобно на вагинална инфекция с дрожди, BV се задейства от дисбаланс между естествено срещащите се добри и лоши бактерии във вагината.

Състоянието не винаги причинява симптоми. Когато симптомите се появят, те обикновено включват вагинален сърбеж и необичайно, миришещо течение. Отделянето може да бъде тънко и матово сиво или бяло. В някои случаи може да е и пяна.

Болести, предавани по полов път

Множество полово предавани болести могат да се предават по време на незащитен полов акт и да причинят сърбеж във влагалището. Те включват:

 • хламидия
 • генитални брадавици
 • гонорея
 • генитален херпес
 • трихомониаза

Тези състояния също могат да причинят допълнителни симптоми, включително необичайни израстъци, зелено или жълто вагинално течение и болка при уриниране.

Менопауза

Жените, които преминават през менопауза или които вече са го направили, са по-застрашени от вагинален сърбеж.

Това се дължи на намаляването на нивата на естроген, което настъпва по време на менопаузата, което води до вагинална атрофия. Това е изтъняване на лигавицата, което може да доведе до прекомерна сухота. Сухотата може да причини сърбеж и дразнене, ако не се лекувате.

Стрес

Физическият и емоционален стрес може да причини вагинален сърбеж и дразнене, въпреки че това не е много често. Това може да се случи, когато стресът отслаби имунната ви система, което ви прави по-податливи на инфекции, които причиняват сърбеж.

Рак на вулвата

В редки случаи вагиналният сърбеж може да бъде симптом на рак на вулвата. Това е вид рак, който се развива във вулвата, която е външната част на половите органи на жената. Тя включва вътрешната и външната устна на вагината, клитора и отвора на влагалището.

Ракът на вулвата не винаги може да причинява симптоми. Въпреки това, когато симптомите се появят, те могат да включват сърбеж, необичайно кървене или болка в областта на вулвата.

Ракът на вулвата може да се лекува успешно, ако Вашият лекар го диагностицира в ранните етапи. Това е друга причина, поради която годишните прегледи при гинеколог са от съществено значение.

Кога да посетите Вашия лекар за вагинален сърбеж

Важно е да посетите Вашия лекар за вагинален сърбеж, ако сърбежът е достатъчно силен, за да наруши ежедневния ви живот или съня. Въпреки че повечето причини не са сериозни, има някои лечения, които могат да намалят дискомфорта от вагиналния сърбеж.

Трябва също да се свържете с Вашия лекар, ако вагиналният Ви сърбеж продължава повече от една седмица или ако сърбежът Ви се появи заедно със следните симптоми:

 • язви или мехури по вулвата
 • болка или чувствителност в областта на гениталиите
 • зачервяване или подуване на гениталиите
 • проблеми с уринирането
 • необичайно вагинално течение
 • дискомфорт по време на полов акт

Ако все още нямате OBGYN, можете да разглеждате лекари във вашия район чрез инструмента Healthline FindCare.

Какво да очаквате по време на вашата среща

Вашият лекар ще Ви попита за симптомите Ви, включително колко тежки са и колко дълго са продължили. Може да ви попитат и за вашите сексуални дейности. Те също така вероятно ще трябва да извършат тазов преглед.

По време на тазов преглед, Вашият лекар визуално ще инспектира вулвата и може да използва спекулум, за да види вътре във влагалището. Те могат да притискат корема ви, докато вкарват пръст с ръкавица във вагината ви. Това им позволява да проверят репродуктивните органи за всякакви аномалии.

Вашият лекар може също да вземе проба от кожна тъкан от вулвата ви или проба от секрета ви за анализ. Вашият лекар може да направи и изследвания на кръв или урина.

Медикаментозно лечение на вагинален сърбеж

След като Вашият лекар открие основната причина за Вашия вагинален сърбеж, той ще Ви препоръча варианти за лечение. Необходимият специфичен курс на лечение зависи от конкретното състояние, което причинява проблема.

Вагинални гъбични инфекции

Вашият лекар може да лекува вагинални гъбични инфекции с противогъбични лекарства. Те се предлагат в различни форми, включително кремове, мехлеми или хапчета. Предлагат се с рецепта или без рецепта.

Въпреки това, ако Вашият лекар никога не Ви е диагностицирал с гъбична инфекция, не забравяйте да говорите с Вашия лекар, преди да приемете каквито и да е лекарства без рецепта.

BV

Лекарите често лекуват BV с антибиотици. Те могат да идват като хапчета, които приемате през устата, или като кремове, които поставяте във вагината си. Независимо от вида на лечението, което използвате, важно е да следвате инструкциите на Вашия лекар и да завършите пълния кръг от лекарства.

полово предавани болести

Можете да лекувате полово предавани болести с антибиотици, антивирусни или антипаразитни средства. Ще трябва да приемате лекарствата си редовно и да избягвате полов акт, докато инфекцията или заболяването ви не се изчистят.

Менопауза

Сърбежът, свързан с менопаузата, може да се лекува с естрогенен крем, таблетки или вложка за вагинален пръстен.

Други причини

Други видове вагинален сърбеж и дразнене често преминават сами.

Междувременно можете да прилагате стероидни кремове или лосиони, за да намалите възпалението и да облекчите дискомфорта. Въпреки това, трябва да ограничите колко ги използвате, защото те също могат да доведат до хронично дразнене и сърбеж, ако ги използвате прекалено много.

Домашни средства за вагинален сърбеж

Можете да предотвратите повечето причини за вагинален сърбеж чрез добра хигиена и навици на живот. Има няколко стъпки, които можете да предприемете у дома, за да предотвратите вагинално дразнене и инфекция:

 • Използвайте топла вода и нежно почистващо средство, за да измиете гениталната си област.
 • Избягвайте ароматизирани сапуни, лосиони и вани с балончета.
 • Избягвайте да използвате такива продукти като вагинални спрейове и душове.
 • Сменете мокри или влажни дрехи веднага след плуване или тренировка.
 • Износване памучно бельо и сменяйте бельото си всеки ден.
 • Яжте кисело мляко с живи култури, за да намалите риска от инфекции с дрожди.
 • Използвайте презервативи по време на полов акт.
 • Винаги избърсвайте отпред назад след движение на червата.

Прочетете тази статия на испански

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss