Какво трябва да знаете за белодробния аденокарцином

Аденокарциномът на белия дроб е вид рак на белия дроб, който започва в жлезистите клетки на белите дробове. Тези клетки създават и отделят течности като слуз. относно 40 процента от всички видове рак на белия дроб са недребноклетъчните аденокарциноми.

Другите два основни типа недребноклетъчен рак на белия дроб са плоскоклетъчен белодробен карцином и едроклетъчен карцином. По-голямата част от раковите заболявания, които започват в гърдата, панкреаса и простатата, също са аденокарциноми.

Кой е изложен на риск?

Въпреки че хората, които пушат, имат по-висок риск за развитие на рак на белия дроб, непушачи също може да развие този рак. Вдишването на силно замърсен въздух може да повиши риска от рак на белия дроб. Химикалите, открити в дизелови отработени газове, въглищни продукти, бензин, хлорид и формалдехид, също могат да бъдат опасни.

За дълъг период от време лъчевата терапия на белите дробове може да повиши риска от рак на белия дроб. Питейната вода, която съдържа арсен, също е рисков фактор за недребноклетъчен рак на белия дроб.

Жените може да са по-застрашени от този тип белодробно заболяване от мъжете. Освен това по-младите хора с рак на белия дроб са по-склонни да имат недребноклетъчен аденокарцином, отколкото други форми на рак на белия дроб.

Как расте ракът?

Недребноклетъчният аденокарцином има тенденция да се образува в клетките по външната част на белите дробове. В предраковия стадий клетките претърпяват генетични промени, които карат анормалните клетки да растат по-бързо.

По-нататъшните генетични промени могат да доведат до промени, които помагат на раковите клетки да растат и да образуват маса или тумор. Клетките, които съставляват тумор на рак на белия дроб, могат да се откъснат и да се разпространят в други части на тялото.

Какви са симптомите?

В началото човек с недребноклетъчен рак на белия дроб може да не изпитва симптоми. След като се появят симптомите, те обикновено включват кашлица, която не изчезва. Може също да причини болка в гърдите при дълбоко вдишване, кашляне или смях.

Други симптоми включват:

 • краткост
  на дъх
 • умора
 • хрипове
 • кашлица
  нагоре кръв
 • храчки
  който е кафеникав или червеникав на цвят

Как се диагностицира ракът?

Очевидните симптоми могат да предполагат наличието на недребноклетъчен аденокарцином. Но единственият начин, по който лекарят може окончателно да диагностицира рака, е да разгледа клетките на белодробната тъкан под микроскоп.

Изследването на клетките в храчките или храчките може да бъде полезно при диагностицирането на някои форми на рак на белия дроб, въпреки че това не е така при недребноклетъчния рак на белия дроб.

Биопсия с игла, при която клетките се изтеглят от подозрителна маса, е по-надежден метод за лекарите. Тестове за изображения, като рентгенови лъчи, също се използват за диагностициране на рак на белия дроб. Въпреки това рутинният скрининг и рентгеновите лъчи не се препоръчват, освен ако нямате симптоми.

Как се стадия ракът?

Растежът на рака се описва на етапи:

 • сцена
  0: Ракът не се е разпространил извън вътрешната обвивка на белите дробове.
 • сцена
  1: Ракът все още е в ранен стадий и не се е разпространил в лимфната система.
 • сцена
  2: Ракът се е разпространил в някои лимфни възли близо до белите дробове.
 • сцена
  3: Ракът се е разпространил в други лимфни възли или тъкани.
 • сцена
  4: Ракът на белия дроб се е разпространил в други органи.

Как се лекува ракът?

Ефективното лечение на недребноклетъчен аденокарцином зависи от стадия на рака. Често се налага операция за отстраняване на целия или само част от белия дроб, ако ракът не се е разпространил.

Хирургията често предоставя най-добрия шанс за оцеляване при тази форма на рак. Разбира се, операцията е сложна и крие рискове. Може да са необходими химиотерапия и лъчева терапия, ако ракът се е разпространил.

Outlook

Най-добрият начин за предотвратяване на недребноклетъчен аденокарцином е никога да не започвате да пушите и да избягвате известните рискови фактори. Въпреки това, дори и да пушите от много години, по-добре е да се откажете, отколкото да продължите.

След като спрете да пушите, рискът от развитие на всички подтипове рак на белия дроб започва да намалява. Избягването на пасивно пушене също се препоръчва.

Прочетете тази статия на испански.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss