Какво трябва да знаете за апатията

Общ преглед

Апатията е липса на интерес към житейски дейности или взаимодействие с другите. Това може да повлияе на способността ви да запазите работа, да поддържате взаимоотношения и да се наслаждавате на живота.

Всеки изпитва апатия от време на време. Понякога може да се чувствате немотивирани или незаинтересовани от ежедневните задачи. Този тип ситуационна апатия е нормален.

И все пак апатията може да бъде симптом на няколко неврологични и психиатрични разстройства. Това може да бъде и синдром. Тя може да стане по -сериозна, ако имате хронично заболяване и не го лекувате.

Какво причинява апатия?

Апатията е симптом на няколко психиатрични и неврологични разстройства, включително:

 • Болест на Алцхаймер
 • персистиращо депресивно разстройство (известно като дистимия, вид хронична лека депресия)

 • фронтотемпорална деменция
 • Болест на Хънтингтън
 • болестта на Паркинсон
 • прогресивна надядрена парализа
 • шизофрения
 • удар
 • съдова деменция

Проучване от 2011 г. открива лезии на челния лоб в мозъка на хора със симптоми на апатия. Смята се, че центърът за апатия на мозъка се намира в предната част на мозъка. Апатията може да е резултат от инсулт, който засяга тази част от мозъка.

Човек също може да изпита апатия без основно медицинско състояние.

Понякога тийнейджърите изпитват апатия. Обикновено преминава с времето. Дългосрочното емоционално откъсване и апатия обаче не са нормални при тийнейджърите.

Какво да търся?

Може да почувствате липса на страст или мотивация, ако изпитате апатия. Това може да повлияе на вашето поведение и способността ви да извършвате ежедневни дейности.

Основният симптом на апатия е липсата на мотивация да се направи, завърши или постигне нещо. Може също да изпитате ниски нива на енергия.

Може да сте намалили емоциите, мотивацията и желанието да действате. Дейности или събития, които обикновено ви интересуват, могат да предизвикат малък или никакъв отговор.

Апатията може да предизвика незаинтересованост в много аспекти на живота. Може да сте безразлични, когато срещнете нови хора или опитате нови неща. Може да не проявявате интерес към дейности или решаване на лични проблеми.

Възможно е изражението на лицето ви да не се промени. Може да проявите липса на усилия, планиране и емоционална реакция. Можете също така да прекарвате повече време сами.

Продължаващата апатия може да повлияе на способността ви да поддържате лични отношения и да се представяте добре в училище или на работа.

Апатията не е същото като депресията, въпреки че апатията може да бъде симптом на депресия. Депресията също може да предизвика чувство на безнадеждност и вина. Сериозните рискове, свързани с депресията, включват употреба на вещества и самоубийство.

Как се диагностицира апатията?

Доставчиците на здравни услуги използват 4 критерия за диагностициране на апатия. Хората с апатия отговарят на всичките 4 от следните:

 • Намаляване или липса на мотивация. Човек проявява намалена мотивация, която не съответства на възрастта, културата или здравословното състояние.
 • Поведенчески, мислещи или емоционални промени. Промените в поведението могат да затруднят разговорите или ежедневните задачи. Промените в мисленето включват aнезаинтересованост към новините, социалните събития и дълбокото мислене.
 • Влияние върху качеството на живот. Промените в поведението се отразяват негативно на професионалния живот и личните взаимоотношения на човека.
 • Промени в поведението, които не са причинени от други условия. Промените в поведението не са свързани с физически увреждания, употреба на вещества или засегнато ниво на съзнание.

Някой трябва да има тези симптоми в продължение на 4 седмици или повече, за да бъде диагностициран с апатия.

Как се лекува апатията?

Лечението на апатия зависи от основната причина. Лекарствата и психотерапията могат да ви помогнат да възстановите интереса си към живота.

Може да проявите и симптоми на хронична апатия, ако имате прогресивно разстройство като Паркинсон или Алцхаймер. Лечението на основното състояние може да помогне за подобряване на апатията.

Лекарства

Ако Вашият лекар прецени, че лекарството е подходящо, той може да Ви предпише според състоянието, причиняващо апатия. Няма лекарства, които са одобрени от FDA за специално лечение на апатия.

Примерите за лекарства с рецепта включват:

 • средства против деменция, които лекуват болестта на Алцхаймер, като донепезил (Aricept), галантамин (Razadyne) и ривастигмин (Exelon)
 • антидепресанти, като пароксетин (Paxil), сертралин (Zoloft) и бупропион (Wellbutrin, Zyban)
 • стимуланти на мозъчното кръвообращение и метаболизма които лекуват симптоми на инсулт, като ницерголин (Sermion)
 • допаминови стимуланти, които лекуват болестта на Паркинсон, като ропинирол (Requip)
 • антипсихотични средства, които се използват за лечение на шизофрения
 • психостимуланти, които често се използват за лечение на апатия без известна основна причина (примерите включват метилфенидат (риталин), пемолин (Cylert) и амфетамин)

Бъдещи лечения

Продължават изследванията върху други потенциални лечения за хронична апатия. Едно възможно лечение е стимулация на черепната електротерапия. Този подход може да помогне за лечение на апатия след черепно -мозъчна травма, засягаща челния лоб.

При това лечение специалист прилага кратък електрически ток с ниско напрежение през челото, за да стимулира мозъка. Лечението е безболезнено.

Друга потенциална терапия е когнитивно стимулиращата терапия. Този подход се използва за хора с болестта на Алцхаймер. Тя включва участие в групови дейности с цел стимулиране на мозъчните вълни. Примерите включват игри или разглеждане на снимки за разпознаване на изражението на лицето.

Outlook

Човек, изпитващ апатия, може да се възползва от поддържаща мрежа от семейство или приятели. Поддръжката може да ви помогне да възвърнете интереса към живота и обкръжението си.

Специалистите по психично здраве също могат да помогнат. Те могат да обсъждат притесненията и да насочват хората да възстановят по -положителен възглед за живота. Комбинация от терапия и медикаменти може да бъде по -ефективна за апатия, отколкото всяко от двете самостоятелно лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss