Какво се случва, когато спрете да приемате биологично лечение за псориатичен артрит?

Биологичните продукти усъвършенстваха лечението на псориатичен артрит (PsA) и значително подобриха резултатите за много хора. Но тези лекарства идват със странични ефекти и могат да увеличат риска от нежелани събития по време на операция, бременност и други житейски събития.

Спирането на биологично лекарство може да доведе до връщане на симптомите на PsA. Редица съображения могат да ви помогнат да решите дали е правилно да поставите на пауза или да спрете вашето биологично лекарство.

Какво е псориатичен артрит?

PsA е автоимунно състояние, което причинява възпаление на ставите. Лечението на PsA зависи от тежестта на симптомите. Лекарствата от първа линия за лек PsA включват лекарства без рецепта, като нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), като ибупрофен.

Ако лечението от първа линия не е ефективно, лекарят може да препоръча едно от класа модифициращи заболяването антиревматични лекарства (DMARD).

Биологичните продукти са особен вид DMARD, които са насочени към определени части от имунната система, за да намалят възпалението. Конвенционалните DMARD, като метотрексат, действат върху имунната система по-общо.

Кога можете да приемате биологично лекарство за псориатичен артрит?

Ако конвенционалните възможности не са ви помогнали да постигнете целите си на лечение, може да помислите за биологичен препарат. Можете също така да потърсите биологично лекарство, ако имате умерен до тежък PsA.

Има два основни вида биологични лекарства, използвани за лечение на PsA, всеки с уникална цел и със собствени ползи и рискове:

  • Инхибитори на тумор некрозисфактор-а (TNF): Адалимумаб (Humira), цертолизумаб пегол (Cimzia), етанерцепт (Enbrel), голимумаб (Simponi) и инфликсимаб (Remicade)
  • Инхибитори на интерлевкин: Иксекизумаб (Taltz), секукинумаб (Cosentyx), гуселкумаб (Tremfya), рисанкисумаб-рзаа (Skyrizi) и устекинумаб (Stelara)

Други класове биологични продукти, които могат или не могат да играят роля в лечението на PsA, са В-клетъчни инхибитори като ритуксимаб (Rituxan) и модулатори на селективна костимулация като абатацепт (Orencia).

Някои лекари може да препоръчат план за лечение, който включва биологично лекарство заедно с конвенционален DMARD, като метотрексат.

Кога и защо можете да си вземете почивка от вашите биологични лекарства?

Биологичните лекарства обикновено са безопасни и ефективни лечения. Въпреки това, поради начина, по който влияят на имунната ви система, те могат да направят тялото уязвимо на инфекция и да имат други странични ефекти. Може да решите да спрете вашето биологично лечение, когато рисковете надвишават ползите.

Някои фактори, които може да показват, че е време за почивка, включват:

Бременност или кърмене

А 2015 преглед установи, че има малко изследвания за ефектите на биологичните продукти по време на бременност и кърмене. Американският колеж по ревматология препоръчва спиране на някои видове биологични лечения по време на бременност и кърмене.

Диагностика на ново медицинско състояние

Лечението на някои заболявания, като рак или диабет, може да увеличи риска от инфекция. Ако получите нова диагноза, Вашият лекар може да Ви предложи да спрете да използвате биологично лекарство за PsA.

Планира да се подложи на операция

Хирургията е свързана с риск от инфекция. Ако сте на път да се подложите на процедура, Вашият лекар може да обсъди план за спиране на биологичното Ви лекарство преди събитието и по време на възстановяването Ви.

Получаване на ваксинации

Някои ваксини съдържат жив вирус и представляват риск за хората, приемащи биологични лекарства. Примерите включват ваксини срещу едра шарка, жълта треска и морбили, паротит и рубеола.

Добра идея е да поговорите с Вашия лекар относно координирането на графика Ви за ваксинация с Вашето биологично лечение.

Освен това, тъй като биологичните лекарства повишават риска от инфекция, се препоръчва да се ваксинирате срещу често срещани инфекции като грип, пневмококова пневмония, херпес зостер, хепатит B и COVID-19, преди да започнете.

Препоръките за ваксина на всеки индивид трябва да бъдат съобразени с неговите специфични нужди, като се вземе предвид предишната история на ваксината и това, от което може да е изложен на риск.

Преместване в определени региони

Съществува по-висок риск от сериозно заболяване, наречено хистоплазмоза, в определени географски региони като долината на река Охайо и Мисисипи. Ако възнамерявате да се преместите в някоя от тези области, може да искате да обсъдите дали да продължите вашето биологично лечение.

Ниска активност на болестта

Повечето лекари препоръчват да продължите с биологичното лечение дори след като сте постигнали минимална или ниска активност на заболяването. Ако лечението спре, хората често изпитват по-късно обостряне или рецидив.

Какво се случва, ако спрете приема на биологично лекарство?

Спирането на биологично лекарство може да доведе до рецидив на вашия PsA или да изпитате обостряне, ако сте постигнали ремисия.

Доклад от 2017 г. прави преглед на успеха на намаляването на дозата или намаляването на дозата на биологичните продукти при хора с ревматични заболявания. Той цитира предишни изследвания, че от тези, които са прекратили терапията с TNF за PsA след ремисия, 44,9% са имали рецидив за средно време от 29,2 месеца.

А Двойно-сляпо проучване от 2021 г установиха, че хората с PsA, които са постигнали ремисия с ixekizumab, са имали рецидив по-бързо, ако биологичният препарат бъде оттеглен, вместо да продължи.

Ако спрете на пауза биологичното си лекарство, може вече да не изпитвате страничните ефекти на лекарството. Но с течение на времето спирането и започването на биологично лекарство може да доведе до това, че лекарството не работи добре.

Може също така да имате по-малък риск от инфекция, така че в случай на някои житейски събития, като бременност или операция, това може да е разумен вариант.

Какви са алтернативите за спиране на лечението?

Вашият лекар може да ви помогне да определите какви опции са налични за вашата конкретна ситуация. Ако вашето биологично лекарство е спряло да действа, може да сте в състояние да преминете към друго биологично лекарство, вместо да спрете напълно лечението.

Говорете с Вашия лекар

Ако обмисляте спиране на вашето биологично лечение за PsA, може да искате да обсъдите някои проблеми с Вашия лекар. Някои въпроси, които хората могат да зададат, включват:

  • Мога ли да сменя биологичното си лечение с друго, за да повиша ефикасността или да намаля страничните ефекти?
  • Мога ли да приемам биологичния си препарат, ако забременея?
  • Колко време преди операцията трябва да спра биологичния си препарат?
  • Кога мога да получа ваксини?
  • Мога ли да се върна към конвенционални лечения като НСПВС и небиологични DMARDs?
  • Възможно ли е да намаля или намаля дозата си, ако постигна ремисия?

Обикновено е добра идея да говорите с Вашия лекар, когато имате въпроси или притеснения относно лекарствата си, за да можете да вземете решение за плана за лечение, който е най-добър за Вас.

Често задавани въпроси

Ето някои въпроси, които хората често задават относно биологичното лечение на псориатичен артрит:

Може ли псориатичният артрит да премине в ремисия без лекарства?

Повечето хора постигат ремисия чрез едно или комбинация от лекарства. Дори тези с лек PsA обикновено използват лекарства без рецепта, като НСПВС, за да контролират възпалението.

Колко дълго оставате на биологични лекарства за псориазис?

Хората обикновено остават на биологично лекарство толкова дълго, колкото е ефективно. Безопасно е да използвате биологичен препарат за неопределено време.

Мога ли да се върна на биологични лекарства, след като ги спра?

Можете да рестартирате биологичен препарат след спиране. Биологичните продукти работят най-добре, ако човек ги приема непрекъснато, тъй като спирането и рестартирането на лекарството може да доведе до намалена ефективност.

Биологичните продукти обикновено са безопасни и ефективни лекарства за PsA. Спирането на биологично лекарство може да намали ефективността на лекарството и да причини връщане на обострянията на PsA.

Въпреки това вие и вашият лекар може да решите да спрете даден биологичен продукт, когато рисковете надвишават ползите.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss