Какво се случва, ако получите сърдечен удар в самолет?

Сърдечните удари в самолет не са чести, но се случват. Полетните екипажи на авиокомпаниите са добре обучени да се справят с спешни медицински случаи и разполагат с процедури за осигуряване на животоспасяваща подкрепа на пътници, които имат инфаркт.

Повече от 2,75 милиарда пътници летят всяка година около света. Получаването на инфаркт в самолет не е често срещано явление, но големият брой пътници всяка година означава, че се случват спешни медицински случаи.

Броят на спешните медицински случаи се оценява на 24 до 130 на 1 милион пътници. Внезапните проблеми със сърцето компенсират около 8% на спешни случаи.

Според а Проучване от 2021 г, сърдечен арест по време на полет или на летище е свързан с по-висок шанс за оцеляване, отколкото сърдечен арест другаде. Това се дължи на фактори като достъп до автоматични външни дефибрилатори (електронно устройство, което прилага електрически удар, за да възстанови ритъма на фибрилиращо сърце) и наличието на множество странични наблюдатели.

Въпреки че сърдечният арест може да има много причини, сърдечният удар е често срещана причина.

В тази статия изследваме какво се случва, когато получите инфаркт в самолет и как летенето влияе на сърцето ви.

Какво се случва, ако получите инфаркт по време на търговски полет?

Членовете на летателния екипаж са обучени да се справят с спешни медицински ситуации на борда. Ако някой има спешна медицинска помощ, важно е незабавно да предупредите член на екипажа на полета.

От 2004 гФедералната авиационна администрация (FAA) изисква търговските авиокомпании в Съединените щати да имат следното:

 • поне една стюардеса, обучена за усъвършенствана сърдечна поддръжка на живота
 • автоматични външни дефибрилатори
 • спешен медицински комплект, който съдържа консумативи, като например:
  • CPR маски
  • лекарства за спешна помощ и болкоуспокояващи
  • набори за интравенозно (IV) приложение
  • някои животоспасяващи лекарства

Търговските самолети също имат телекомуникационни възможности за консултация с спешни лекари на земята. Някои авиокомпании разполагат с лекари за консултация 24 часа на ден, за да може полетният екипаж да получава съвети в реално време.

Вашият полетен екипаж може също да поиска помощ от медицински специалисти, които може да пътуват на борда. По време на полет от 2003 г. жена, пътуваща от Манчестър в Обединеното кралство за Флорида, получава сърдечен удар, но оцелява благодарение на помощта на 15 кардиолози, които пътуват за конференция.

Шансове за оцеляване след инфаркт в самолет

Наличието на определени сърдечни спешни случаи в самолет или докато сте на летище е свързано с по-добър шанс за оцеляване, отколкото сърдечни спешни случаи на други места.

Според Американската сърдечна асоциация само 9,1% от хората, които са имали сърдечен арест извън болница в Съединените щати, са оцелели до изписването от болницата през 2021 г.

В проучване от 2021 г, идентифицирани изследователи 143 случаи на сърдечен арест между 2004 г. и 2019 г. при хора на възраст над 18 години, пътуващи през международното летище Сиатъл-Такома. От тях 34 са се случили в самолети, а останалите са на летището.

Според това проучване преживяването на сърдечен арест на летището е свързано с 44% шанс за оцеляване до изписването от болницата, докато преживяването на сърдечен арест в самолет е свързано с 15% шанс за оцеляване.

Каква е разликата между сърдечен арест и инфаркт?

Много хора погрешно наричат ​​сърдечния арест сърдечен удар, но двете състояния са различни. Сърдечен удар или инфаркт на миокарда възниква, когато артерия, която доставя кръв на сърцето ви, е блокирана.

Сърдечен арест е, когато сърцето ви внезапно спре да бие. Сърдечните пристъпи са а обща кауза на сърдечен арест, но сърдечният арест може да бъде причинен от много други сърдечни заболявания.

Научете повече за разликата между инфаркт и сърдечен арест.

Колко чести са инфарктите в самолетите?

Сърдечните удари и сърдечният арест са сравнително редки при търговски полети в сравнение с броя на хората, които пътуват всяка година.

В споменатите по-горе Проучване от 2021 г, изследователите изчислиха, че всяка година в Съединените щати се случват 350 случая на сърдечен арест, свързани със самолетни пътувания, и 2000 случая в световен мащаб. Те изчислиха, че около една четвърт от тези случаи се случват в самолети.

Може ли летенето да повлияе на сърцето ви?

Летенето със самолет е безопасно за повечето хора, но редица фактори, свързани с пътуването, могат да увеличат риска от сърдечни проблеми, особено ако имате предшестващо сърдечно заболяване, като сърдечна недостатъчност. Факторите, които могат да поставят допълнителен стрес върху сърцето ви по време на летене, включват:

 • понижено атмосферно налягане
 • дехидратация
 • продължителна неподвижност
 • физически и емоционален стрес

По-ниските нива на кислород поради по-ниското въздушно налягане в самолета могат да доведат до:

 • понижени нива на атмосферен кислород
 • повишен сърдечен ритъм
 • повишено свиване на сърцето ви

Продължителното обездвижване също е рисков фактор за образуване на кръвни съсиреци. Рискът от венозен тромбоемболизъм, кръвен съсирек във вена, е около три пъти по-висок при хора на дълги далечни полети, отколкото в общата популация.

Колко скоро след инфаркт е безопасно да летите?

Ако наскоро сте имали неусложнен инфаркт, обикновено се препоръчва да изчакате поне Две седмици преди полет, ако състоянието ви е стабилно. Стрес тест с натоварване обикновено се препоръчва, ако сте имали инфаркт на миокарда с ST елевация (STEMI) и не сте били подложени на реваскуларизация (процедура за възстановяване на притока на кръв към сърцето).

Сърдечен удар със STEMI е сърдечен удар, характеризиращ се с напълно запушена артерия.

Обикновено се препоръчва да избягвате да летите със самолет, докато състоянието ви се стабилизира, ако сте имали усложнения от инфаркт. Също така е важно да говорите с кардиолог за всички планове за пътуване, които имате, и да разберете какво е и не е безопасно да правите.

Как да намалим усложненията при летене

Ако имате сърдечно-съдово заболяване, можете да сведете до минимум риска от усложнения при пътуване чрез:

 • да останете добре хидратирани, докато летите
 • ставане и движение често, ако е възможно
 • редовно разтягане или огъване на стъпалата, глезените и краката, докато сте на седалката в самолета
 • да опаковате лекарствата си в ръчния си багаж и да не ги поставяте в регистрираните си чанти
 • поддържане на списък с вашите лекарства при вас, в случай че лекарствата ви се изгубят
 • гарантиране, че носите достатъчно лекарства със себе си в случай на забавяне на пътуването
 • да сте наясно с разликите в часовите зони, когато коригирате вашите лекарства
 • носене на копие от последната ви електрокардиограма (ЕКГ)
 • носете вашата карта за пейсмейкър, ако имате пейсмейкър
 • уведомете авиокомпанията предварително за всякакви специални нужди, които може да имате
 • обсъждане на всички притеснения, които може да имате относно пътуването със сърдечно заболяване, с кардиолог

Долния ред

Въпреки че инфарктите в самолет не са чести, те се случват. Според данните шансът за оцеляване при спешен сърдечен инцидент в самолет или на летище е по-добър, отколкото при спешен сърдечен удар другаде.

Членовете на екипажа са обучени да се справят с инфаркти и други спешни медицински ситуации по време на полети. Всички търговски полети в Съединените щати трябва да имат член на екипажа, обучен за усъвършенствано сърдечно поддържане на живота и да носят автоматични външни дефибрилатори.

Летенето може да увеличи стреса върху сърцето ви и може да увеличи риска от сърдечни усложнения, ако имате предишно сърдечно заболяване. Повечето хора с добре контролирано сърдечно-съдово заболяване могат да летят безопасно, но е най-добре да говорите с лекар или друг здравен специалист преди време, ако имате притеснения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss