Какво се случва, ако не ядете един ден?

Един цял ден без ядене може да бъде форма на периодично гладуване. Може да помогне на тялото ви да използва натрупаните мазнини за енергия. Но може да има свързани рискове.

Това приета практика ли е?

Липсата на ядене в продължение на 24 часа е форма на периодично гладуване, известно като подхода яж-спри-яж.

По време на 24-часово гладуване можете да консумирате само безкалорични напитки. Когато 24-часовият период приключи, можете да възобновите нормалния си прием на храна до следващото гладуване.

В допълнение към загубата на тегло, периодичното гладуване може да има положителен ефект върху вашия метаболизъм, да подобри сърдечно-съдовото здраве и много други. Безопасно е да използвате този подход веднъж или два пъти седмично, за да постигнете желаните резултати.

Въпреки че тази техника може да изглежда по-лесна от намаляването на дневните калории, може да се окажете доста „заядни“ в дните на гладуване. Може също така да причини тежки странични ефекти или усложнения при хора с определени здравословни проблеми.

Винаги трябва да говорите с Вашия лекар, преди да започнете гладуване. Те могат да ви посъветват относно вашите индивидуални ползи и рискове. Продължете да четете, за да научите повече.

Какво се случва с тялото ви през това време

Ще бъдете добре в 24-часовия си период, преди тялото ви да разбере, че гладувате.

През първите осем часа тялото ви ще продължи да смила последния ви прием на храна. Вашето тяло ще използва складираната глюкоза като енергия и ще продължи да функционира така, сякаш скоро отново ще се храните.

След осем часа без хранене тялото ви ще започне да използва натрупаните мазнини за енергия. Вашето тяло ще продължи да използва натрупаните мазнини, за да генерира енергия през остатъка от вашето 24-часово гладуване.

Гладуването, което продължава повече от 24 часа, може да накара тялото ви да започне да преобразува съхранените протеини в енергия.

Има ли ползи от този подход?

Необходими са повече изследвания, за да се разбере напълно как периодичното гладуване може да повлияе на тялото ви. Ранните изследвания обаче предполагат някои предимства.

Може да помогне при загуба на тегло

Гладуването един или два дни в седмицата може да бъде начин да приемате по-малко калории с течение на времето. Може да откриете, че това е по-лесно да направите, отколкото да намалявате определен брой калории всеки ден. Енергийното ограничение от 24-часовото гладуване също може да е от полза за вашия метаболизъм, като помага за загуба на тегло.

Може да ви помогне да управлявате нивата на холестерола и захарта

Редовното периодично гладуване може да помогне за подобряване на начина, по който тялото ви се разгражда холестерол и захар. Тези промени в метаболизма ви могат да помогнат за намаляване на риска от развитие на заболявания като диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Може да помогне за намаляване на риска от заболяване на коронарната артерия

Редовно 24-часово гладуване може да помогне за намаляване нива на триметиламин N-оксид в дългосрочен план. Високите нива на това съединение са свързани с коронарна артериална болест, така че това може да помогне за намаляване на риска.

Други облаги

Периодичното гладуване също може да помогне:

 • намаляване на възпалението
 • намалите риска от някои видове рак
 • намали риска от неврологични състояния като болестта на Алцхаймер и Паркинсон

Има ли странични ефекти или рискове от това?

Честото гладуване в продължение на 24 часа може да доведе до странични ефекти и да увеличи риска от определени усложнения.

Винаги говорете с Вашия лекар, преди да започнете гладуване, за да намалите риска от непредвидени последици за здравето. Това е особено важно, ако имате основни здравословни проблеми.

Не трябва да постите, ако:

 • имате или сте имали хранително разстройство
 • имате диабет тип 1
 • сте бременни или кърмите
 • са под 18 години
 • се възстановяват от операция

Гладуването повече от два пъти седмично може да увеличи риска от сърдечни аритмии и хипогликемия.

Имайте предвид, че са необходими повече изследвания, за да се оценят напълно потенциалните ползи и рискове от периодичното гладуване. Редовните упражнения и балансираната диета са доказани методи за по-здравословен начин на живот и поддържане на теглото.

Пиенето на вода по време на гладуването ще помогне ли?

Важно е да пиете много вода – повече от обичайните си осем чаши – по време на 24-часово гладуване.

През това време няма да поглъщате никаква вода от храната, а тялото ви се нуждае от вода, за да функционира. Водата помага на храносмилателната система на тялото ви, регулира телесната ви температура, благоприятства ставите и тъканите ви и може да ви накара да се чувствате енергични.

Трябва да пиете вода, когато почувствате жажда през целия ден. Тази сума варира от човек на човек и зависи и от нивото на вашата активност.

Едно по-старо ръководство гласи, че средно мъжете трябва да пият около 15 1/2 чаши вода, а жените трябва да пият около 11 1/2 чаши вода на ден. В крайна сметка жаждата ви трябва да бъде вашият водач, когато става въпрос за прием на вода.

Как да ям-спри-яж по правилния начин

Можете да извършите 24-часово гладуване, когато решите. Просто трябва да се уверите, че сте се подготвили за деня си на гладно предварително. Яденето на здравословни и добре закръглени ястия преди гладуването ще помогне на тялото ви да премине през 24-часовия период.

Някои храни, които трябва да обмислите да ядете преди гладуване, включват:

 • храни, богати на протеини, като ядково масло и боб
 • млечни продукти с ниско съдържание на мазнини, като нискомаслено кисело мляко
 • плодове и зеленчуци
 • пълнозърнести нишестета

Храните с високо съдържание на фибри ще помогнат на тялото ви да се чувства сито дълго след хранене. Плодовете и зеленчуците съдържат вода, което ви осигурява повече хидратация.

Пийте вода и други безкалорични напитки по време на гладуването, но имайте предвид, че напитките с кофеин може да ви накарат да загубите повече вода. Пийте допълнителна чаша вода за всяка кофеинова напитка, за да балансирате приема си.

Продължавайте да се храните здравословно след края на гладуването и избягвайте преяждането, когато дойде време за ядене отново. Може да искате да хапнете малка закуска или да ядете лека храна, когато гладуването ви приключи, за да ви помогне да се върнете към обичайната си рутина на хранене.

Долния ред

Бъдете внимателни, когато опитвате този подход. Говорете с Вашия лекар за здравето си, преди да опитате сами. Вашият лекар може да говори с вас за вашите индивидуални ползи и рискове, както и да ви посъветва как да провеждате този тип гладуване по здравословен и безопасен начин.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss