Какво причинява вагинални разфасовки и как се лекуват?

Това причина за безпокойство ли е?

Не е необичайно жените да развият порязвания във вагиналната си област след полов акт или любовна игра. В много случаи тези порязвания могат да заздравеят сами.

Някои състояния също могат да ви направят по-податливи на сълзи или ожулвания в тази област. Продължете да четете, за да научите повече за това защо те могат да се случат, как да ги лекувате и кога трябва да посетите Вашия лекар.

Как да оцените симптомите си

Вагиналните порязвания често са придружени от чувство на дискомфорт – особено по време на уриниране – и незначително кървене.

Въпреки това не е достатъчно да подозирате, че имате порязване в областта на гениталиите. За да го лекувате правилно, трябва да погледнете колко дълбоко е разрезът и да определите дали има други симптоми, като гной.

Най-добрият начин да оцените симптомите си е да поставите компактно или ръчно огледало, така че да виждате отражението на вагината си. Много жени намират за по-лесно да правят това, когато седят на ръба на повърхност, като например стол, или когато лежат по гръб.

Ако не можете да виждате по този начин, може да сте в състояние да оцените тежестта на порязването, като леко докоснете засегнатата област. Винаги трябва да миете ръцете си преди и след като докоснете рана – особено рана в областта на гениталиите – за да предотвратите разпространението на бактерии.

Какво причинява повърхностни порязвания?

Повърхностните разфасовки са известни още като „прости разфасовки“. Тези видове порязвания обикновено зарастват сами в рамките на няколко дни.

Обикновените порязвания най-често се причиняват от ежедневни дейности като бръснене или друго обезкосмяване, любовна игра и полов акт. Всъщност сексуалната активност е най-честата причина за вагинални порязвания, които не са свързани с раждането.

Как да лекуваме повърхностни порязвания

Ако разрезът е повърхностен, трябва:

 1. Измийте мястото с топла вода веднъж или два пъти на ден.
 2. Въздържайте се от използване на груби или парфюмирани сапуни, тъй като това може да повлияе на деликатния pH баланс на вашата вагина.
 3. Уверете се, че зоната е суха, преди да се облечете отново.
 4. Носете памучно бельо и свободно долнище, докато не заздравее.

Ако изпитвате голям дискомфорт, можете да вземете болкоуспокояващи без рецепта (OTC), като ибупрофен (Motrin, Advil) или ацетаминофен (Tylenol).

Може също да помислите за прилагане на локално лекарство или бариерен мехлем, за да помогнете за успокояване на зоната. Например, можете да приложите локален антибиотик като Bacitracin или бариерен мехлем като Aquaphor, за да насърчите кожата ви да заздравее по-бързо. Неоспорин не се препоръчва като локален антибиотик поради риска от алергична реакция. Прилагайте тези мехлеми само ако разрезите са във външната област около вулвата и нейните срамни устни.

Пазарувайте за Бацитрацин и Аквафор сега.

Никога не трябва да прилагате лекарства, включително антибактериален мехлем, във вагината си, без първо да говорите с Вашия лекар.

Ами ако е по-дълбоко от ожулване и не знам какво го е причинило?

Възможно е да получите порязване във или около вагината си и да нямате представа какво го е причинило. Тези разфасовки са малко по-дълбоки от обикновен разрез, но не са зейнали и обилно кървящи рани, за които трябва незабавно да се притеснявате.

Мистериозните съкращения обикновено са свързани или причинени от:

Хормонални дисбаланси

Обичайно е промяната на нивата на естроген да направи стените на вагината ви по-тънки и по-податливи на разкъсване. Въпреки че колебанията в нивата на естроген обикновено са свързани с менопаузата, те могат да възникнат и поради други причини. Смяната на методите за контрол на раждаемостта или прекомерното физическо натоварване може да са виновни.

Хронични кожни състояния

Някои кожни заболявания могат да направят кожата ви по-крехка и податлива на разкъсване. Примерите включват:

 • екзема
 • псориазис
 • лихен планус
 • лихен склерозус

Всичко това може да повлияе негативно на кожата на вашата вагина и вулва. Някои лечения за тези състояния, като орални кортикостероиди, също могат да причинят отслабване и изтъняване на кожата ви с течение на времето.

Дефицит на витамини

Дефицитът на витамин C или D може да повлияе на силата на вашата кожна тъкан и да я накара да се разкъса по-лесно.

Как да лекуваме мистериозни порязвания

Както при повърхностните разфасовки, трябва:

 1. Измийте мястото с топла вода веднъж или два пъти на ден.
 2. Въздържайте се от използване на груби или парфюмирани сапуни, тъй като това може да повлияе на деликатния pH баланс на вашата вагина.
 3. Уверете се, че зоната е суха, преди да се облечете отново.
 4. Носете памучно бельо и свободно долнище, докато не заздравее.

Пазарувайте памучно бельо.

Ако имате преди това диагностицирано състояние, за което е известно, че засяга здравината на кожната тъкан, може да успеете да избегнете пътуване до лекар. Продължете да миете и наблюдавате засегнатата област през следващите няколко дни.

Но ако не забележите подобрение до края на седмицата – или причината е неизвестна – трябва да насрочите среща с Вашия лекар. Те могат да ви помогнат да определите причината за вашите симптоми и да разработят план за лечение, подходящ за вашите нужди.

Какво ще кажете за дълбоките разфасовки?

Дълбоките порязвания във и около вагината ви често са резултат от вагинално раждане. Тези рани се нуждаят от незабавна медицинска помощ. Те не трябва да бъдат оставяни да се лекуват сами.

Те могат да се появят и в резултат на сексуално насилие. Ако сте преживели сексуално насилие или сте били принудени да извършвате сексуална дейност, трябва да потърсите помощ от обучен доставчик на здравни услуги. Организации като Националната мрежа за изнасилване, злоупотреба и кръвосмешение (RAINN) предлагат подкрепа на оцелелите от изнасилване или сексуално насилие. Можете да се обадите на 24/7 национална гореща линия за сексуално насилие на RAINN на 800-656-4673 за анонимна, поверителна помощ.

Как да лекуваме дълбоки порязвания

Около 90 процента от жените разкъсват по някакъв начин по време на вагинално раждане, според Кралския колеж по акушерство и гинеколози. Ако имате вагинално разкъсване или разкъсване в резултат на раждане, вашата акушерка или лекар трябва да ви дадат подробни инструкции как да се грижите за района.

Ако разкъсването се е отворило отново или е настъпило ново разкъсване, важно е незабавно да потърсите медицинска помощ. Забавянето на грижите може да доведе до дългосрочни усложнения.

По време на лечебния процес може да ви е от полза:

 • Изплакнете мястото със стерилизирана вода. Използвайте малка бутилка с тесен пластмасов връх (понякога наричан пери бутилка), за да направите това. Вашият лекар може да Ви посъветва да изплакнете всеки път, когато използвате банята или след всяко почистване.
 • Носете подложка през първите няколко дни за да помогне за изтеглянето на кръвта далеч от порязването и за поддържане на зоната чиста.
 • Вземете болкоуспокояващи без рецепта като ибупрофен (Motrin, Advil) или ацетаминофен (Tylenol), за да ви помогне да облекчите болката.

Ако сте преживели сексуално насилие, не трябва да се опитвате да лекувате раната сами. Вашият лекар или доставчик на здравни услуги може да оцени симптомите ви и да ви помогне да се погрижите за всякакви разкъсвания или натъртвания, които са настъпили. Те могат също да предпишат болкоуспокояващи или други лекарства, които да ви помогнат да лекувате симптомите си.

Какво трябва и не трябва да се прави по време на лечебния процес

Ако имате порязвания във вагината си, трябва да избягвате вагинално проникване, докато раните не зараснат. Проникването може да отвори отново или да влоши разреза и да въведе нови бактерии. Това може да доведе до кървене или подуване на разреза. Това също може да доведе до инфекция.

Ако правите секс, докато порязването ви заздравява, използвайте защита. Правенето на незащитен секс, докато имате отворена рана, увеличава риска от предаване или развитие на инфекциозно заболяване.

Също така почистете зоната с топла вода и след това я подсушете с мека кърпа. Това може да помогне да се предотврати навлизането или задържането на бактерии в раната.

В зависимост от това къде е порязването ви, може да искате да избягвате тампони и менструални чаши, докато заздравее. Използването на подплата или подложка за улавяне на кръв от менструация може да помогне за ускоряване на процеса на заздравяване.

Кога да видите Вашия лекар

Повечето прости вагинални порязвания ще заздравеят в рамките на около седмица. Те обикновено не оставят трайни следи или водят до някакви дългосрочни усложнения.

Ако симптомите Ви не се подобрят след няколко дни, уговорете час, за да посетите Вашия лекар.

Вие също трябва да посетите Вашия лекар, ако:

 • кървенето е непрекъснато
 • има жълта или мътна течност
 • болката е силна
 • наскоро сте имали вагинално раждане
 • е извършено сексуално насилие

Вашият лекар може да диагностицира симптомите Ви и да определи подходящия курс на лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss