Какво причинява болки в гърба и задух?

Общ преглед

Гърбът ви е силно уязвим от нараняване, защото е отговорен за огъване, усукване и повдигане. Болки в гърба, които продължават повече от три месеца, се считат за хронични болки в гърба.

Недостигът на въздух включва затруднено дишане. Може да се почувствате така, сякаш не можете да си поемете дъх, дишате много бързо или просто сте се заели с интензивна физическа активност. Ако не можете да свържете недостига на въздух с тревожност или физическо натоварване, симптомът може да показва сериозно медицинско състояние.

Ето 11 възможни причини за болки в гърба и задух.

Пневмония

Пневмонията е инфекция в единия или двата белия дроб. Тя може да бъде причинена от бактерии, вируси или гъбички. Бактериалната пневмония е най -често срещаният вид при възрастни. Прочетете повече за пневмония.

Затлъстяване

Затлъстяването се определя като ИТМ от 30 или повече. Индексът на телесната маса е грубо изчисление на теглото на човек спрямо неговия ръст. Прочетете повече за риска от затлъстяване.

Заболяване на коронарната артерия

Коронарната артериална болест (CAD) е нарушен кръвен поток в артериите, които доставят кръв към сърцето. Прочетете повече за симптомите на CAD.

Сърдечен удар

Сърдечните пристъпи (наречени миокардни инфаркти) са много чести в Съединените щати. По време на сърдечен удар кръвоснабдяването, което нормално подхранва сърцето с кислород, се прекъсва и сърдечният мускул започва да умира. Прочетете повече за инфарктите.

Кифоза

Кифозата, известна още като кръгла или гърбава, е състояние, при което гръбначният стълб в горната част на гърба има прекомерна кривина. Прочетете повече за кифозата.

Сколиоза

Сколиозата е анормална кривина на гръбначния стълб. Ако гръбначният ви стълб е извит отстрани или във форма „S“ или „C“, може да имате сколиоза. Прочетете повече за сколиозата.

Рак на белия дроб

Ракът на белия дроб е рак, който започва в белите дробове. Ранните симптоми имитират настинка или други често срещани състояния, така че повечето хора не търсят медицинска помощ веднага. Прочетете повече за симптомите на рак на белия дроб.

Дисекция на аортата

Аортата е голяма артерия, която носи кръв от сърцето ви. Ако имате дисекция на аортата, това означава, че кръвта е навлязла в стената на артерията, която е между вътрешния и средния слой. Прочетете повече за дисекцията на аортата.

Множествена миелома

Множественият миелом е вид рак, който засяга плазмените клетки. Плазмените клетки са вид бели кръвни клетки, открити в костния мозък. Прочетете повече за множествения миелом.

Пароксизмална нощна хемоглобинурия

Пароксизмалната нощна хемоглобинурия (PNH) е рядко заболяване, което причинява разграждане на червените кръвни клетки по -рано, отколкото трябва. Това ранно унищожаване може да доведе до симптоми и усложнения, които варират от минимални, като обезцветяване на урината, до тежки, като левкемия и инсулт. Прочетете повече за PNH.

Полиомиелит

Полиомиелит (известен още като полиомиелит) е силно заразна болест, причинена от вирус, който атакува нервната система. Децата на възраст под 5 години са по -склонни да се заразят с вируса от всяка друга група. Прочетете повече за полиомиелита.

Кога да потърсите медицинска помощ

Потърсете незабавно медицинска помощ, ако подозирате, че болката в гърба и задухът са свързани със сърдечен удар. Основните симптоми на инфаркт са:

  • болка в гърдите със свързана болка в шията или ръцете (особено в лявата ръка)
  • гадене
  • виене на свят
  • необяснимо изпотяване

Докато инфарктите могат да имат класическите симптоми на смазваща болка в гърдите, те могат да имат и по -леки симптоми, включително болки в гърба и задух. Това важи особено за жените. При съмнения незабавно потърсете медицинска помощ, за да изключите възможно сърдечно събитие.

Уговорете среща с Вашия лекар, ако симптомите Ви не се подобрят с почивка.

Как се лекуват болките в гърба и задухът?

Тъй като недостигът на въздух може да причини загуба на съзнание и безпокойство, Вашият лекар вероятно ще се справи първо с този симптом. Незабавното лечение може да включва лекарства, които намаляват спазмите на дихателните пътища или възпалението. Ако сърдечно заболяване причинява задух, Вашият лекар може да Ви предпише диуретици. Те намаляват количеството течност в тялото ви. Те също могат да предписват лекарства за сърце. Може да се наложи временно да доставите кислород през тънка пластмасова тръба в носа или през маска за лице.

Ако болката в гърба се дължи на нараняване, лекарят ще прецени сериозността на нараняването ви. Повечето болки в гърба изчезват с почивка, физиотерапия и други мерки за домашна грижа. Вашият лекар обаче може да препоръча операция, ако се установи, че имате определени състояния, като фрактура, скъсване на диск или притискане на нерв.

Специални гръбни скоби могат да се използват за лечение на някои фрактури и случаи на сколиоза.

Домашни средства за болки в гърба и задух

Почиването на гърба за един до два дни и спазването на препоръките на Вашия лекар може да помогне за подобряване на болката в гърба. Въпреки че ще искате да почивате гърба си, това повече от два дни може да доведе до скованост, която може да работи срещу процеса на оздравяване.

Приемането на обезболяващи без рецепта, като ибупрофен, може да помогне за намаляване на болката.

Ако сте претърпели операция, свързана със симптомите Ви, следвайте указанията на Вашия лекар относно домашните грижи.

Предотвратяване на болки в гърба и задух

Може да успеете да предотвратите болки в гърба и задух, като направите следното:

  • Поддържайте здравословно тегло и начин на живот, който включва здравословна диета и редовни упражнения.
  • Ако сте с наднормено тегло и имате затруднения с упражненията, увеличете упражненията на по -малки стъпки, за да изградите издръжливост и да подпомогнете здравето на белите дробове.
  • Въздържайте се от пушене или предприемете стъпки, за да се откажете, ако в момента пушите.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss