Какво представлява IBS Brain Fog и какво можете да направите за него?

Синдромът на раздразнените черва може да засегне не само червата. Много хора с това състояние също изпитват мозъчна мъгла. Ето как да си върнете фокуса.

Синдромът на раздразнените черва (IBS) е чревно разстройство с неизвестна причина, което създава неприятни храносмилателни симптоми, без да причинява физическо увреждане. Ако живеете с IBS, може да сте свикнали с храносмилателни смущения, които варират от неудобни до променящи живота, като запек, газове, подуване на корема или диария.

Но GI проблемите не са единствените, които може да изпитате, свързани с IBS. Някои хора съобщават за чувство на замъглено мислене или умствена мудност, известно като мозъчна мъгла. Въпреки че няма лек за IBS или мозъчна мъгла, има някои стъпки, които можете да предприемете, за да възвърнете фокуса си.

Ето повече информация за IBS.

Може ли IBS да повлияе на мозъка ви?

Въпреки че изследванията все още разкриват основната връзка между IBS и мозъка, се появиха някои хипотези, които обясняват защо това състояние може да причини психични симптоми като мъгляво мислене и липса на фокус.

Повечето теории са свързани с микробиома – трилионите бактерии, които правят своя дом в човешкото тяло. Дисбалансът в тази деликатна екосистема може да доведе до проблеми не само в корема, но и в мозъка ви.

Изследване от 2016г, например, разкри, че здравето на микробиома може да повлияе на познанието и поведението, дори да предизвика подобно на депресия поведение. Друг проучване от 2018г установиха, че хората с мозъчна мъгла имат повишени нива на свръхрастеж на бактерии в тънките черва (SIBO).

Освен клиничните причини за свързване на IBS и умствената замъгленост, практическата реалност на живота в болка може също да допринесе за намалено психическо здраве.

„IBS може значително да повлияе на качеството на живот на някого, което може да допринесе за мозъчна мъгла“, казва диетологът по здравословното състояние на червата Аманда Соседа, RDN. „Може да е изтощително да мислите дали тази храна може да разстрои стомаха ви, да се чудите къде е тоалетната или да сте нервни да ядете в социални среди.“

Какво представлява микробиомът?

Разбирането на въздействието на IBS върху умствената яснота изисква малко по-задълбочено копаене в микробиома. Този широк термин се отнася до съвкупността от микроби (както добри, така и лоши), които са свързани с множество здравни резултати, от качване на тегло да се диабет. Какво е в този мини-космос от бактерии, което го прави толкова въздействащ върху вашето мислене?

Изследователите смятат, че бактериите в храносмилателния тракт може да повлияе или дори да наруши комуникационният път черва-мозък. Въпреки че причините за това все още са слабо разбрани, изглежда, че тези смущения в крайна сметка могат да доведат до психични смущения като мозъчна мъгла.

Научете повече за микробиома тук.

Какво е мозъчна мъгла?

Подобно на мъгливото усещане, което описва, няма медицинска дефиниция за мозъчна мъгла. Все пак много хора съобщават за общи симптоми, включително:

  • липса на концентрация
  • неспособност за фокусиране
  • лесно се разсейва
  • проблеми с паметта
  • чувство на мудност, объркване или претоварване

Какво можете да направите с мозъчната мъгла от IBS?

Тъй като изследванията върху мозъчната мъгла, свързана с IBS, са все още сравнително нови, медицинските лечения, базирани на доказателства, са в недостиг. Има обаче някои подходи, които много хора намират за полезни.

Медицинско лечение

Ако чувствате, че умствената мудност от синдрома на раздразнените черва засяга ежедневието ви, струва си да го обсъдите с вашия лекар. В екстремни случаи те могат да обмислят лекарства с рецепта за лечение на вашите симптоми. По-вероятно обаче те ще препоръчат промени в начина на живот, за да ви помогнат да върнете фокуса си.

Домашно лечение

Простите промени в рутината ви могат да доведат до значителни подобрения в умствената ви яснота. Опитайте тези домашни лечения за мозъчна мъгла, свързана с IBS.

Диета с ниско съдържание на FODMAP

„Диета с ниско съдържание на FODMAP, за която е доказано, че помага за намаляване на симптомите на IBS, може да бъде стратегия за подпомагане на мозъчната мъгла“, казва Соседа. Тя посочва, че а 2017 проучване показаха, че диета с ниско съдържание на FODMAP намалява хистамина, химикал, който е свързан с мозъчна мъгла.

Техники за намаляване на стреса

Проучване показва, че хроничният стрес може да повлияе на мозъчната функция. Укротяването на чувството на претоварване и безпокойство чрез техники за намаляване на стреса като медитация, аеробни упражнения или изказване на чувствата ви с приятел може да изчисти усещането за умствена мъгла.

Добавки

Продават се различни хранителни добавки за намаляване на симптомите на мозъчна мъгла. Изследванията все още работят, за да се установи кои са най-ефективни, но някои, които трябва да се вземат предвид, включват витамин D, витамин C, омега-3 и магнезий.

Проследяване на симптомите

Един допълнителен начин да получите яснота относно симптомите си е да водите дневник за храната и настроението. „Можете да го използвате, за да проследите какво ядете и как се чувствате, така че да имате данни за по-добро определяне, когато изпитате мозъчна мъгла и всякакви потенциални задействания за диета или начин на живот“, казва Соседа.

Често задавани въпроси

Какво причинява мозъчна мъгла?

Въпреки че мозъчната мъгла е свързана с IBS, чувството, че сте „извън него“, може да произтича и от други причини. Стресът, хормоналните промени и проблемите с психичното здраве като тревожност или депресия могат да играят роля в размитото мислене.

Могат ли други храносмилателни проблеми да създадат мозъчна мъгла?

Като се има предвид връзката между мозъка и червата, не е изненадващо, че IBS е само едно от многото храносмилателни разстройства, които могат да доведат до мозъчна мъгла. Също така се съобщава във връзка с възпалителни заболявания на червата като болестта на Crohn и улцерозен колит.

Пробиотиците намаляват ли мозъчната мъгла?

Пробиотиците може да не са отговорът на умственото замъгляване, дължащо се на IBS. В едно проучване употребата на пробиотици всъщност е свързана с по-висок нива на мозъчна мъгла при тези с болест на раздразнените черва (IBD). „Бих препоръчал на някой с IBS да работи със своя лекар и диетолог, за да открие кой пробиотик може да е най-добрият – или дори дали изобщо е полезен за него“, казва Соседа.

Тъй като леченията за мозъчна мъгла, свързана с IBS, все още се разработват, може да е трудно да се определят най-добрите начини за размътване на ума ви. Считайте се за ваш собствен здравен защитник, като се консултирате със здравен специалист, специалист по психично здраве или опитате лечение у дома. Чрез проба и грешка може да откриете, че диетичните промени, намаляването на стреса, добавките, упражненията или други подходи връщат мозъка ви в релси.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss