Какво представлява фоновата диабетна ретинопатия?

Може да не забележите никакви промени в зрението при фонова диабетна ретинопатия. Лечението не е необходимо, но подобряването на управлението на кръвната захар може да помогне за предотвратяване на влошаването на това усложнение.

В ранните си стадии ретинопатията, свързана с диабета, не уврежда зрението ви, нито причинява други симптоми. Това понякога се нарича фонова диабетна ретинопатия.

Увреждането на очите на този етап все още не засяга зрението ви и не изисква лазерно или инжекционно лечение.

Можете да предотвратите влошаването му, като управлявате по-добре нивата на кръвната си захар и предприемете други стъпки, за да намалите риска от по-напреднала диабетна ретинопатия и загуба на зрението.

Какво се счита за фонова диабетна ретинопатия?

Диабетната ретинопатия е много честа при хора с диабет тип 1 и тип 2.

Това е най-честото усложнение на диабета, свързано със зрението. Това също е най-честата причина загуба на зрение при хора в трудоспособна възраст.

Предистория Диабетната ретинопатия е най-ранният стадий на диабетна ретинопатия.

Когато имате фонова диабетна ретинопатия, могат да се видят малки издутини в кръвоносните съдове в задната част на окото. Тези издутини са резултат от увреждане на кръвоносните съдове. Кръвоносните съдове могат да изтекат, причинявайки допълнителни щети и в крайна сметка да доведат до загуба на зрението.

При фонова диабетна ретинопатия увреждането не е сериозно. Обикновено все още не се нуждаете от лечение и е малко вероятно да имате визуални симптоми.

Състоянието обаче може да прогресира, причинявайки повече увреждане на очите и водещо до промени в зрението.

Как това се отразява на зрението ви?

Фоновата диабетна ретинопатия няма да засегне зрението ви.

На този етап увреждането на ретината ви все още е незначително. Но ако диабетната ретинопатия прогресира, това може да доведе до загуба на зрение и евентуална слепота.

Можете да прочетете повече за етапите на диабетната ретинопатия в тази статия.

Трябва ли да лекувате фоновата диабетна ретинопатия?

Няма лечение за фонова диабетна ретинопатия.

Въпреки това, този етап е подходящ момент да се предприемат стъпки за намаляване на риска от прогресиране на диабетната ретинопатия.

Като работите за управление на кръвната си захар, кръвното налягане и нивата на холестерола, можете по-добре да управлявате диабета си и да предотвратите по-нататъшно увреждане на очите си.

Стъпките, които можете да предприемете, включват:

 • Проследяване на кръвната захар: Познаването на нивата на кръвната ви захар може да ви помогне да ги управлявате. Може също така да ви помогне да съобщите на вашия лекар важна информация, като например как кръвната ви захар реагира на лекарства.
 • Прием на лекарства за кръвна захар: Вашият лекар може да предпише лекарства, които да ви помогнат да поддържате кръвната си захар в целевия диапазон. Важно е да ги приемате точно както е предписано.
 • Прием на други лекарства за диабет: Обичайно е за хората с диабет да се предписват лекарства, които да помогнат за управлението на нивата на холестерола, кръвното налягане или други здравословни проблеми. Приемането на тези лекарства според указанията може да помогне за намаляване на риска от прогресия на ретинопатията.
 • Следвайки плана си за хранене: Здравословното хранене при диабет може да включва избор на храни с ниско съдържание на захар, сол и нездравословни мазнини. Някои специалисти по лечение на диабет може също да посъветват избор на храна с по-ниско съдържание на въглехидрати.
 • Достигане и поддържане на здравословно тегло: Поддържането на умерено телесно тегло може да помогне за подобряване на показателите за здравето, като кръвното ви налягане и нивата на холестерола, както и цялостното ви здраве.
 • Спортувайте редовно: Поддържането на активност помага на тялото ви да преработи калориите, които приемате. Освен това подобрява кръвообращението и здравето на сърцето.
 • Спиране на пушенето, ако е приложимо: Пушенето увеличава риска от усложнения на диабета.
 • Пиене отговорно в умерени количества: Алкохолът засяга цялото ви тяло и много алкохолни напитки са с високо съдържание на захар. Можете да научите повече за алкохола и вашето здраве тук.

Също така е важно да следите за признаци, че вашата ретинопатия е прогресирала. Ранното откриване на промените е един от най-добрите начини за подобряване на шансовете за успешно лечение.

Признаците за прогресиране на ретинопатията включват:

 • зрение, което изглежда се влошава
 • замъглено виждане
 • внезапни промени в зрението ви
 • форми, плаващи във вашето виждане
 • болка в очите
 • зачервяване на очите
 • затруднено виждане в тъмното

Колко често трябва да си правите очен преглед за диабет?

Важно е поне да си направите очен преглед за диабет веднъж годишно. Това ще включва скрининг за ретинопатия, който може да улови диабетната ретинопатия в ранните й етапи, преди да забележите симптоми на прогресия.

Понякога Вашият лекар може да Ви помоли да се върнете за втори скрининг след по-малко от година. Това може да се случи, ако нивата на кръвната Ви захар не са добре регулирани и Вашият лекар се опасява, че Вашата диабетна ретинопатия може да прогресира бързо.

Беше ли Ви полезно?

Предистория Диабетната ретинопатия е най-ранният стадий на диабетна ретинопатия, усложнение, което може да се развие, когато високите нива на кръвната захар увредят кръвоносните съдове в задната част на окото.

Ако имате фонова диабетна ретинопатия, ще имате ясно увреждане на кръвоносните съдове, но няма да имате никакви визуални симптоми.

Лечението не е необходимо на този етап, но може да искате да предприемете стъпки за по-добро управление на диабета, включително управление на нивата на кръвната захар и полагане на усилия за поддържане на здравословно тегло. Тези и други промени могат да помогнат за предотвратяване на фоновата диабетна ретинопатия от влошаване и засягане на зрението ви.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss