Какво представлява серумът против стареене и действа ли?

Някои серуми помагат за намаляване на видимите признаци на стареене и насърчават здрава, по-сияйна кожа.

Стареенето е естествена и неизбежна част от живота и всички сме за естественото стареене. Но въпреки това много от нас не очакват с нетърпение да загубят младежкия си вид. С напредване на възрастта кожата ни започва да губи естествения си блясък, като в крайна сметка става матова, набръчкана и отпусната.

Заедно със здравословното хранене и минималното излагане на слънце, серумите против стареене (или про-стареене, както обичаме да казваме) могат да играят роля в забавянето на този процес. Чрез използването на активни съставки, като ретиноиди или хиалуронова киселина, някои серуми могат да помогнат за подобряване на текстурата и тонуса на кожата ви и да предпазят от стресовите фактори на околната среда.

Какво представлява серумът против стареене?

Серумите, които поддържат грациозното стареене, са продукти за грижа за кожата, съдържащи активни съставки, които са насочени към видимите признаци на стареене, като фини линии, бръчки и старчески петна, с цел подобряване на външния вид на вашата кожа.

Как действат серумите за зряла кожа?

С напредване на възрастта кожата ни може да стане:

 • тънък
 • набръчкана
 • суха
 • обезцветен
 • разхлабен
 • провиснал
 • скучен
 • груб

Серумите, които поддържат здравословното стареене, могат да помогнат за минимизиране на тези промени чрез активни съставки, като ретиноиди, пептиди и антиоксиданти. Тези съставки могат да стимулират производството на колаген, да подобрят текстурата и тонуса на кожата, да намалят появата на фини линии и бръчки и да предпазят от по-нататъшно увреждане от стресовите фактори на околната среда.

Тези серуми ефективни ли са?

Ефективността на серумите против стареене може да варира в зависимост от продукта; много от тях обаче са клинично показали, че подобряват появата на фини линии, възрастови петна и други признаци на стареене при редовна употреба.

В едно проучване, което тества серум с хиалуронова киселина (HA), 40 жени (на възраст 30-65 години) прилагат HA серум два пъти дневно. Констатациите показват, че серумът осигурява „отлична“ хидратация на кожата, както е демонстрирано чрез клинични, фотографски, химични и инструментални оценки.

А 2011 г проучване от 34 жени участнички установиха, че до 12-та седмица серумът против стареене осигурява 18% подобрение на цялостния външен вид.

По-конкретно, проучването установи следното:

 • фините линии са подобрени с 27%
 • грубите бръчки са подобрени с 15%
 • неравномерна пигментация с 10%
 • твърдост/еластичност с 11%
 • устойчивост с 18%
 • излъчване с 21%
 • тонус на кожата с 16%
 • грапавост с 47%

Участниците съобщават за високо удовлетворение от всички аспекти, включително казаха, че кожата им се чувства по-еластична, еластична, по-стегната, хидратирана и по-ярка.

Най-ефективните съставки в серумите за зряла кожа

Има няколко ефективни съставки в серумите, които осигуряват подкрепа за стареене, и всички те правят специфични неща.

Ето някои от най-често срещаните:

Ретиноиди

Ретиноидите са клас съединения, извлечени от витамин А. Те се използват за лечение на различни кожни заболявания, включително фини линии, бръчки и акне.

Ретиноидите действат, като увеличават обмяната на клетките и стимулират производството на колаген, което може да подобри текстурата и външния вид на кожата с течение на времето. Някои често срещани видове ретиноиди, използвани в грижата за кожата, включват ретинол и третиноин.

Хиалуронова киселина

Хиалуроновата киселина е естествено срещащо се вещество, което помага на кожата ви да поддържа хидратация и мекота. Когато се използва в продукти за грижа за кожата, хиалуроновата киселина може да помогне за подобряване на текстурата и тонуса на кожата и да минимизира появата на фини линии и бръчки.

Пептиди

Пептидите са къси аминокиселинни вериги, които могат да проникнат в кожата и да сигнализират на клетките да изпълняват специфични функции. Когато се използват в продукти за грижа за кожата, пептидите могат да помогнат за стимулиране на производството на колаген и да намалят появата на фини линии и бръчки.

Ферулова киселина

Феруловата киселина е растителен антиоксидант, често използван в продуктите за грижа за кожата. Когато се прилага локално, феруловата киселина може да помогне за неутрализиране на свободните радикали и предотвратяване на оксидативния стрес, който е свързан с разграждането на колагена, хиперпигментацията и други признаци на стареене.

Феруловата киселина може също да подобри ефективността на други антиоксиданти, като витамин С и витамин Е, което я прави популярна съставка в серумите за стареене.

Витамин Ц

Витамин С е антиоксидант, който помага за защитата на кожата от увреждане, причинено от стресови фактори на околната среда, като UV радиация и замърсяване. Когато се прилага локално в серум, витамин С може също да помогне за стимулиране на производството на колаген, да изсветли кожата и да намали появата на фини линии и бръчки.

Гликолова киселина

Гликоловата киселина е вид алфа-хидрокси киселина (AHA), която обикновено се използва в продуктите за грижа за кожата заради способността й да ексфолира кожата и да подобрява нейната текстура и тонус. Когато се прилага локално, гликоловата киселина може да помогне за разтварянето на мъртвите кожни клетки и други остатъци по повърхността на кожата, които могат да запушат порите и да допринесат за матов тен.

Кога трябва да започнете да използвате серум за поддържане на здравословно стареене?

Няма конкретна възраст, на която трябва да започнете да използвате серум против стареене. Въпреки това, повечето дерматолози препоръчват да започнете основен режим на грижа за кожата, включително ежедневна употреба на слънцезащитни продукти и нежно почистване и овлажняване, в началото на 20-те години, за да предотвратите преждевременното стареене.

Що се отнася до серумите против стареене, те могат да бъдат въведени в рутинна грижа за кожата на всяка възраст, когато започнат да се появяват признаци на стареене, като фини линии, бръчки и възрастови петна. Освен това, някои хора със специфични проблеми с кожата, като сухота или хиперпигментация, може да изберат да започнат да използват целеви серуми по-рано.

Колко често трябва да използвате серум за зряла кожа?

Колко често трябва да използвате серум за стареене варира в зависимост от вашия индивидуален тип кожа и проблеми.

Като обща насока повечето про-стареещи серуми могат да се използват веднъж или два пъти дневно, като обикновено се прилагат след почистване и тонизиране и преди овлажняване.

Все пак е важно да следвате инструкциите, предоставени с конкретния продукт, тъй като някои серуми може да са по-мощни и изискват по-рядка употреба или по-бавно въвеждане в кожата.

КаквоКаква е разликата между серум и крем?

Основната разлика между серума и крема е консистенцията и концентрацията на активните съставки.

Серумите за зряла кожа обикновено са леки и имат по-рядка консистенция от кремовете, което ги прави по-лесни за абсорбиране от кожата. Те често са формулирани с по-високи концентрации на активни съставки, като антиоксиданти или ретиноиди, които могат да проникнат по-дълбоко в кожата, за да се насочат към специфични проблеми като фини линии и хиперпигментация.

Кремовете, от друга страна, обикновено са по-богати и по-тежки като текстура, осигурявайки повече хидратация и влага на кожата. Те също могат да съдържат подобни активни съставки, но в по-ниски концентрации.

БотTом линия

Независимо дали искате да ги наречете „серуми против стареене“ или „про-стареене“, те не могат напълно да обърнат или спрат процеса на стареене, тъй като стареенето е естествена и неизбежна част от живота. Те обаче могат да помогнат за намаляване на видимите признаци на стареене и да насърчат по-здрава и по-сияйна кожа.

Ако обмисляте да използвате серум против стареене, важно е да изберете продукт, който е подходящ за вашия тип кожа. Трябва също така да се консултирате с дерматолог или специалист по грижа за кожата, ако имате някакви въпроси или притеснения относно използването на този тип продукти.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss