Какво представлява модифицираната радикална мастектомия (MRM)?

Цел на модифицирана радикална мастектомия

При хирургично лечение на хора за рак, основната цел на лекаря е да отстрани възможно най-голяма част от рака.

Въпреки че са налични нехирургични опции, те може да се окажат по-малко ефективни. Поради тази причина, ако имате рак на гърдата, лекарите могат да препоръчат модифицирана радикална мастектомия (MRM).

MRM е процедура, която включва отстраняване на цялата гърда – включително кожата, гръдната тъкан, ареолата и зърното – заедно с повечето от аксиларните (подмишниците) лимфни възли.

Повечето от гръдните мускули обаче остават непокътнати.

Всъщност има два вида MRM:

 • Операция на Patey (модифицирана на Patey радикална мастектомия). При този тип големият гръден мускул се поддържа, но малкият гръден мускул не.
 • Операция на Auchincloss (Auchincloss модифицирана радикална мастектомия). При този тип се запазват както големият, така и малкият гръден мускул.

MRM е стандартна опция за лечение на рак на гърдата. Процедурата може да се използва за лечение както на женски, така и на мъжки рак на гърдата.

Кой обикновено получава модифицирана радикална мастектомия?

MRM може да се препоръча на хора, чийто рак на гърдата се е разпространил в аксиларните лимфни възли. MRM също е опция за лечение на всеки рак на гърдата, където може да има причина за отстраняване на аксиларните лимфни възли.

Модифицирана радикална мастектомия срещу радикална мастектомия

Подобно на MRM, радикалната мастектомия включва премахване на цялата гърда – кожата, гръдната тъкан, ареолата и зърното. Тази процедура обаче включва и премахване на гръдните мускули.

Радикалната мастектомия е най-инвазивното хирургично лечение на рак на гърдата. Взема се предвид само ако лекарят е открил тумор, който се е разпространил в гръдните мускули.

Някога по-често срещано лечение на рак на гърдата, радикалната мастектомия се извършва рядко. Хората, които получават радикална мастектомия, и хората, които получават MRM, имат сходни нива на преживяемост при рак. MRM се оказа по-малко инвазивна процедура със също толкова ефективни резултати.

Модифицирана радикална мастектомия срещу проста мастектомия

Простата мастектомия е известна още като тотална мастектомия. При тази процедура се отстранява цялата гърда. В някои случаи някои аксиларни лимфни възли също могат да бъдат отстранени.

Разликата между MRM и обикновената мастектомия е, че повече аксиларни лимфни възли се отстраняват по време на MRM.

Други хирургични опции

Има много хирургични възможности за рак на гърдата, освен модифицираната радикална мастектомия. Те включват:

 • радикална мастектомия
 • проста мастектомия, която е известна още като тотална мастектомия
 • частична мастектомия
 • мастектомия, запазваща зърната, която е известна още като подкожна мастектомия
 • щадяща кожата мастектомия
 • лумпектомия, която е известна още като отстраняване на бучки от гърдата или терапия за запазване на гърдата

Процедура за модифицирана радикална мастектомия

Общата цел на MRM е да премахне целия или по-голямата част от наличния рак, като същевременно запази възможно най-много от здравата кожна тъкан. Това прави възможно извършването на ефективна реконструкция на гърдата, след като сте излекувани правилно.

Говорете с Вашия лекар, за да научите кои конкретни стъпки трябва да предприемете преди операцията. Подготовката обикновено включва спиране на някои лекарства или добавки. Може също да бъдете помолени да използвате специален антисептичен сапун.

За MRM ще бъдете поставени под обща анестезия.

След това Вашият лекар ще маркира гърдите Ви, за да се подготви за разрези. Правейки един разрез в гърдите Ви, Вашият лекар внимателно ще издърпа кожата Ви достатъчно назад, за да отстрани тъканта на гърдата. Те също така ще премахнат повечето от лимфните възли под мишницата ви.

Цялата процедура обикновено отнема между 2 до 3 часа.

След като вашите лимфни възли бъдат премахнати, Вашият лекар ще ги прегледа, за да определи дали ракът се е разпространил върху тях или чрез тях в други части на тялото ви.

Вашият лекар също ще постави тънки пластмасови тръбички в областта на гърдите ви, за да източи излишната течност. Те могат да останат в гърдите ви до 1 до 2 седмици.

Рискове и усложнения при модифицирана радикална мастектомия

Както при всяка хирургична процедура, MRM може да причини редица усложнения. Рисковете от тази процедура включват:

 • болка или нежност

 • кървене
 • подуване на ръката или мястото на разреза
 • зачервяване и затопляне на мястото на разреза, което предполага инфекция
 • ограничено движение на ръцете
 • изтръпване
 • серома или натрупване на течност под мястото на раната

 • хематом или натрупване на кръв в раната
 • съединителна тъкан

Какво да очаквате след операцията

Времената за възстановяване се различават от един човек на друг. Обикновено хората остават в болницата за 1 или 2 дни. В някои случаи Вашият лекар може да препоръча лъчева терапия или химиотерапия след Вашата мастектомия.

След като сте у дома, важно е да поддържате хирургичната зона чиста и суха. Ще получите конкретни инструкции как да се грижите за мястото на раната и как правилно да се къпете.

Болката е нормална, но размерът на дискомфорта, който изпитвате, може да варира. Вашият лекар може да Ви препоръча болкоуспокояващи. Ако е така, приемайте само това, което е предписано. Някои болкоуспокояващи могат да причинят усложнения и да забавят процеса на оздравяване.

Запекът е често срещано следствие от операцията. Може да се наложи да направите временни промени, за да облекчите симптомите, като например да промените диетата си или да приемете омекотители на изпражненията.

Отстраняването на лимфни възли може да причини схващане и болезненост на ръката ви. Вашият лекар може да препоръча определени упражнения или физическа терапия за увеличаване на движението и предотвратяване на подуване. Изпълнявайте тези упражнения бавно и редовно, за да предотвратите наранявания и усложнения.

Ако започнете да изпитвате повече дискомфорт или ако забележите, че се лекувате с по-бавни темпове, насрочете среща с Вашия лекар.

MRM е безопасна и ефективна процедура за лечение на рак на гърдата.

Въпреки това, има много налични хирургични опции. Въпреки че MRM е често срещан, Вашият лекар ще препоръча най-добрия вариант за вашата ситуация.

Ако имате притеснения относно някаква процедура, говорете с Вашия лекар. Те могат да ви помогнат да вземете най-доброто решение за вашето здраве.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss