Какво представлява кървенето от рак на матката и кога да посетите Вашия лекар

Кървенето е най-честият симптом на рак на матката. Ако имате нередовно кървене, особено след менопауза, важно е да посетите лекар.

Ракът на матката, включително рак на ендометриума и сарком на матката, се случва, когато клетките в ендометриума растат твърде бързо. В резултат на това лигавицата на матката се удебелява и образува тумори. Ако не се лекува, ракът може да се разпространи в други части на тялото ви.

Необичайното или нетипично кървене често е първият симптом на рак на матката. Ето как може да изглежда кървенето при рак, защо се случва и кога трябва да посетите лекар или друг медицински специалист.

Научете повече за рака на матката.

Какво представлява кървенето от рак на матката?

Кървенето от рак на матката може да бъде с всякакъв цвят от червено до розово, кафяво до черно – зависи от неща като това колко бързо тече кръвта, колко бързо напуска тялото ви и дали е примесено с отделяне.

След менопаузата вагиналното кървене от всякакъв цвят или вид се счита за необичайно. Трябва да посетите лекар или друг медицински специалист възможно най-скоро, ако имате зацапване или кървене след менопаузата.

Атипичното кървене, дължащо се на рак, не изглежда еднакво за всеки човек, който има менструация. За един човек това може да изглежда като много по-обилна менструация. За друго лице това може да е светло зацапване, което не е свързано с овулация или период.

Това кървене може да се случи по всяко време на месеца. Може също така да почувствате промяна в обичайното си вагинално течение.

Необичайно кървене преди менопаузата

Преди менопаузата някои хора могат да получат нередовно кървене през целия менструален цикъл. Често това кървене е доброкачествено, което означава, че не показва основно заболяване и може да бъде причинено от много типични неща като кървене с овулация или зацапване преди обичайния край на менструалния цикъл.

Но кървенето може да се дължи и на основни проблеми, като фиброиди или, рядко, рак.

Беше ли Ви полезно?

Защо кървите, ако имате рак на матката?

При рак на матката раковите клетки или тумори растат в лигавицата на матката. Този растеж кара лигавицата да се удебели над нормалното. Когато лигавицата стане много дебела, ендометриалната тъкан в крайна сметка ще се отдели и ще причини кървене от влагалището.

За много хора, това кървене може да е тежко. Кървене, което се накисва през тампон или тампон на всеки час, се счита за тежко. Но някои хора могат да получат само леко кървене или зацапване. други може да има само необичайно течение без кръв.

Какво да направите, ако имате кървене след менопауза или друго необичайно кървене

Ако получите необичайно кървене, особено ако сте в постменопауза, уговорете час при лекар възможно най-скоро. Постменопаузалното кървене е основният симптом на рак на матката. Но дори след менопаузата това кървене може да бъде причинено и от неща като полипи, кисти и други доброкачествени причини. Лекарят може да ви помогне да откриете причината за кървенето.

Посещението на лекар е особено важно, ако вече сте преминали през менопаузата. Всяко кървене след менопаузата се счита за нетипично и трябва да се провери – дори ако е само леко зацапване.

Допълнителни рискови фактори, които могат да увеличат риска от рак на матката, включват:

 • да сте на възраст над 60 години
 • има хиперплазия на ендометриума (натрупване на лигавицата на матката)
 • с високи нива на естроген
 • приемане на Тамоксифен
 • с фамилна анамнеза за рак на матката
 • имате състояние като затлъстяване, диабет или метаболитен синдром

Какви са другите симптоми на рак на матката?

Най-често срещаният тип рак на матката (рак на ендометриума тип 1) обикновено расте бавно. Поради тази причина може да нямате много симптоми, освен необичайно кървене в ранните етапи.

Симптомите на напреднал рак на матката включват:

 • тазова болка и спазми

 • подуване на корема
 • пълнота скоро след хранене
 • промени в навиците на пикочния мехур и червата
 • кръв в урината ви
 • болка при полов акт
 • отслабване
 • маса в долната част на корема

Какви са перспективите за хора, които имат постменопаузално или друго необичайно кървене?

само 5–10% от хората, които съобщават за кървене след менопаузата, ще получат диагноза рак. Повече от 66 000 хора получават диагноза рак на матката всяка година в Съединените щати.

Лечението на рак на матката е много ефективно, ако ракът се диагностицира навреме. Повече от 90% от индивидите с рак на ендометриума в стадий 1 са без рак 5 или повече години след приключване на лечението. Когато се вземат предвид всички видове рак на матката, 5-годишната преживяемост е 81%.

Често задавани въпроси

Имате ли постоянно кървене при рак на матката?

Не. Някои хора може да имат само случайно кървене или зацапване, докато други може да имат по-тежко, по-постоянно течение.

Как изглежда кървенето от рак на матката?

Кървенето, причинено от рак на матката, може да изглежда като типично менструално кървене, зацапване или тежко кървене. Цветът може да варира от розово, светлочервено, кафяво, черно или друг цвят между тях. Ако видите някакъв вид вагинално кървене или зацапване след менопаузата, свържете се с лекар.

Колко често е необичайно маточно кървене от рак?

По-малко от 10% от индивидите, които съобщават за необичайно кървене, ще получат диагноза рак. От тези, които получават диагноза рак, около 90% съобщават за необичайно или нетипично кървене като симптом.

Основният симптом на рак на матката е кървенето след менопаузата. Това кървене може да изглежда като всякакъв вид вагинално кървене или зацапване и кръвта може да бъде всякакъв цвят от светло розово до черно или тъмнокафяво.

До една трета от индивидите ще получат необичайно вагинално кървене в даден момент от живота си. Въпреки че има много причини за необичайно кървене, важно е да го прегледате – особено ако сте в постменопауза.

Ракът на матката е най-често срещан при лица в постменопауза на възраст над 60 години. Уговорете си среща с лекар, за да обсъдите всяко необичайно кървене, особено след менопаузата.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss