Какво представлява интраабдоминалната хипертония?

Интраабдоминалната хипертония е сериозно състояние, което може да доведе до сериозни проблеми с бъбреците, белите дробове, сърцето и други вътрешни органи. Хирургичните и нехирургичните лечения могат да помогнат за предотвратяване на тежки усложнения.

Интраабдоминалната хипертония е налягане в коремната кухина, което надвишава 12 милиметра живачен стълб (mm Hg). Нормалното интраабдоминално налягане е между 0 и 5 mm Hg.

Интраабдоминалната хипертония е сериозно състояние, което може да доведе до сериозни проблеми с бъбреците, сърцето, белите дробове и други вътрешни органи. Въпреки че е необичайно при здрави възрастни, интраабдоминалната хипертония се смята, че засяга около 1 на всеки 4 души, които са приети в болнично отделение за интензивно лечение (ICU).

Ако не се лекува, интраабдоминалната хипертония може да доведе до синдром на интраабдоминалното отделение, потенциално животозастрашаващо състояние, което се развива, когато налягането в коремната ви кухина достигне 20 mm Hg.

Какво причинява интраабдоминална хипертония?

Интраабдоминалната хипертония обикновено се развива след заболяване или нараняване, което засяга вътрешните ви органи, което води до възпаление и подуване. След това тези промени могат да повишат налягането в коремната кухина.

Например авторите на a 2022 преглед предполагат, че докато интраабдоминалната хипертония рядко се среща при хора с лек остър панкреатит, тя обикновено се среща при тези с тежък остър панкреатит. Панкреатитът причинява подуване на панкреаса и може да доведе до натрупване на течност около панкреаса, което увеличава вътреабдоминалното налягане.

Други често срещани рискови фактори за интраабдоминална хипертония включват:

  • коремна хирургия
  • илеус (чревен проблем, който засяга отстраняването на отпадъците от тялото ви)

  • интраабдоминални инфекции
  • тежки изгаряния и други травматични наранявания

Какви са признаците и симптомите на интраабдоминална хипертония?

В много случаи задухът или затрудненото дишане е първият симптом на интраабдоминална хипертония, тъй като натискът върху белите дробове, диафрагмата и други мускули, необходими за дишането, са под необичайно налягане.

Болка в корема може или не може да се появи при интраабдоминална хипертония, особено в леки случаи. Може също да се появи раздуване или подуване или подуване на корема.

Други потенциални симптоми на интраабдоминална хипертония включват:

  • намалено отделяне на урина
  • припадък (синкоп)
  • гадене и повръщане

Как се диагностицира интраабдоминалната хипертония?

Физическият преглед и прегледът на симптомите може да помогне на здравните специалисти да диагностицират интраабдоминална хипертония, но за потвърждаване на диагнозата е необходимо да се измери коремното налягане.

Здравните специалисти могат да използват различни инструменти за измерване на коремното налягане. Един от най-често срещаните е преобразувателят за налягане. Медицинските специалисти ще инжектират физиологичен разтвор директно в пикочния ви мехур със спринцовка и след това ще измерят налягането с помощта на трансдюсер, прикрепен към катетър.

Те могат също да използват катетър на Фоли, който се вкарва в пикочния мехур през уретрата, и устройство за измерване на налягането.

Тези измервания обикновено могат да се направят бързо, въпреки че може да се наложи да бъдете упоени, за да избегнете движение или други фактори, които могат да повлияят на показанията на налягането.

Как се лекува интраабдоминалната хипертония?

Основната цел на лечението на интраабдоминална хипертония е да се облекчи налягането в корема. Това понякога може да стане без операция и, ако е необходимо, с катетри, които източват излишната течност от корема. Диуретиците – лекарства, които помагат за намаляване на нивата на течности в тялото ви – също могат да помогнат.

В леки случаи може да е полезно да промените позицията, за да намалите натиска върху части от корема. Ако някой в ​​болница може да е изложен на риск от интраабдоминална хипертония, може да се наложи медицинска сестра или други членове на медицинския екип да го преместят, за да облекчат коремното налягане.

В зависимост от причината за интраабдоминална хипертония, пълното облекчаване на червата може да намали част от налягането и да освободи допълнително място в корема.

Ако консервативните подходи не работят, лекарят може да извърши лапаротомия. Това включва направата на разрез в коремната стена за облекчаване на налягането. Може да отнеме няколко дни, докато налягането се нормализира.

Какви са перспективите за хората с интраабдоминална хипертония?

Ако се лекува ефективно, интраабдоминалната хипертония може да бъде временно усложнение и е вероятно пълно възстановяване. Но тъй като интраабдоминалната хипертония често се диагностицира при хора с други сериозни медицински състояния, може да бъде трудно да се определи типична прогноза.

Проучване от 2020 г. предполага, че смъртността в интензивното отделение за хора с интраабдоминална хипертония е 4,8%, докато смъртността при хора с нормално интраабдоминално налягане е около 1,2%. Изследването също така споменава, че престоят в интензивното отделение обикновено е по-дълъг за хора с интраабдоминална хипертония, отколкото за тези с нормално интраабдоминално налягане.

Ако не се лекува, интраабдоминалната хипертония може да прогресира до абдоминален компартмент синдром, което е спешно медицинско състояние. Това се случва, когато кървенето или подуването на корема създава опасно високо налягане. Това налягане може да причини многоорганна недостатъчност, което може да доведе до смърт.

Какво можете да направите, за да предотвратите интраабдоминална хипертония?

Тъй като интраабдоминалната хипертония често е усложнение на коремна операция, остро заболяване или друга травма, тя не винаги може да бъде предотвратена.

Въпреки това, изследвания предполага, че рискът от развитие на това състояние във връзка с операция или други причини е по-висок при хора с по-висок индекс на телесна маса (ИТМ), мярка за телесните мазнини въз основа на височината и теглото на човека.

Като се опитвате да поддържате ИТМ в здравословен диапазон, може да сте в състояние да намалите риска от интраабдоминална хипертония.

Долния ред

Диагнозата интраабдоминална хипертония означава, че натискът върху вашите вътрешни органи, мускули и тъкан в корема е необичайно висок. Интраабдоминалната хипертония е по-често срещана при хора, които са в болнични интензивни отделения, отколкото сред широката общественост.

Това може да е временен страничен ефект от операция или заболяване, но също така е рисков фактор за потенциално фатално състояние, наречено абдоминален компартмент синдром.

Интраабдоминалната хипертония често може да се лекува с катетри, които дренират излишната течност от корема, с диуретици или чрез промяна на позицията в болничното легло. Ако нехирургичните подходи не намалят налягането, операцията често е опция.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss