Какво представлява ендометриозата в мозъка (церебрална ендометриоза)?

Ендометриалната тъкан може да се развие извън тазовата област, включително в отдалечени органи като вашия мозък. Когато това се случи, това е известно като екстрапелвична ендометриоза.

Церебралната ендометриоза конкретно показва наличието на ендометриална тъкан в мозъка ви. Церебеларната ендометриоза е специфичен вид церебрална ендометриоза, засягаща малкия ви мозък.

Въпреки че този тип ендометриоза е рядък, той може да доведе до различни симптоми, засягащи различни аспекти на неврологичната функция и психическото благополучие.

Какви симптоми са възможни при ендометриоза в мозъка?

2022 изследване показва, че церебралната ендометриоза може да играе роля при повлияване на развитието и прогресията на психиатричните състояния сред индивиди с ендометриоза.

Изследването също предполага връзка между ендометриозата и повишеното разпространение на разстройства на настроението, особено биполярно разстройство.

Жените с ендометриоза са по-склонни да изпитат психиатрични състояния, потенциално поради предизвикателства, възникващи в резултат на състоянието.

Тези предизвикателства могат да включват постоянна болка, странични ефекти от лечението, повишена чувствителност към хормонални промени, модификации в генната активност и лезии в ключови области на мозъка, участващи в регулирането на настроението.

Ето защо е изключително важно да се проучи възможността за церебрална ендометриоза при индивиди с ендометриоза, които показват както неврологични, така и психиатрични симптоми.

А Проучване от 2023 г върху мишки са изследвали как ендометриозата може да засегне мозъка. Изследователите открили, че когато мишките са имали ендометриоза, мозъчните клетки, известни като микроглия, променят размера си в различни части на мозъка.

Те също забелязаха повече от тези клетки в мозъка. Освен това има увеличение на процента на глиални клетки в тези засегнати региони. Глиалните клетки участват в развитието на депресия и тревожност.

Церебралната ендометриоза може да причини редица неврологични симптоми, включително:

 • тежки, повтарящи се главоболия
 • гърчове
 • неврологични дефицити като слабост, сензорни нарушения и парализа
 • когнитивни промени
 • променено съзнание
 • неврологична дисфункция

Психичните симптоми, свързани с ендометриоза в мозъка, могат да включват:

 • промени в поведението
 • смущения в настроението
 • промени в настроението
 • депресия
 • безпокойство

Освен това може да забележите промени в поведението си, като повишена раздразнителност, импулсивност и различия в социалните ви взаимодействия. Могат да се появят и когнитивни увреждания, като проблеми с паметта и концентрацията.

Какво точно причинява ендометриозата в мозъка?

Точната причина за церебралната ендометриоза не е напълно изяснена, но се смята, че е резултат от миграцията на ендометриална тъкан към мозъка през кръвния поток или лимфната система, подобно на това как тя може да пътува и да се имплантира в други области на тялото ви по време на типичната ендометриоза.

Проучване върху мишки от 2015 г. предполага, че ектопичните ендометриални клетки имат способността да мигрират към централната нервна система, потенциално чрез кръвния поток.

Този процес може да доведе до развитие на церебрална ендометриоза и производство на ендотелни клетки. Клетките вероятно са стволови клетки, тъй като могат да генерират както ендометриални, така и ендотелни клетки.

Д-р Нейсани Самани, изследовател в проучването от 2015 г., подчертава, че появата на клетъчна миграция към мозъка при всички индуцирани мишки показва, че ендометриозата освобождава стволови клетки, които мигрират към органи извън таза.

Освен това Самани подчертава, че въпреки че може да не е възможно да се открие наличието на ендометриозни импланти, те остават биологично активни, което потенциално води до молекулярни промени, допринасящи за възпаление.

Как се диагностицира ендометриозата в мозъка?

Диагностицирането на церебрална ендометриоза може да бъде предизвикателство, тъй като нейните симптоми често се припокриват с други неврологични състояния.

Здравните специалисти могат да използват комбинация от образни техники, включително сканиране с магнитен резонанс (MRI) и компютърна томография (CT), заедно с клинични оценки, за да потвърдят диагнозата.

Възможно е обаче да не се открие чрез стандартни клинични тестове. Така че е изключително важно да наблюдавате и следите внимателно симптомите си.

Как се лекува ендометриозата в мозъка?

Въпреки че изследванията върху церебралната ендометриоза са ограничени поради рядкостта й, лечението обикновено включва комбинация от стратегии, съобразени с вида и тежестта на симптомите и цялостното ви здраве.

Подходите за лечение на церебрална ендометриоза могат да включват хормонални терапии, болкоуспокояващи лекарства и фармацевтични лечения, които са насочени към вашите специфични симптоми и управляват прогресията на церебралната ендометриоза.

Докато операцията е жизнеспособна опция, тя обикновено не е предпочитаният избор поради свързаните с нея рискове.

Здравните специалисти често препоръчват прогестини като диеногест за лечение на ендометриоза. Прогестините са синтетични съединения, които имитират ефектите на прогестерона.

В казус от 2018 г. индивид с церебрална ендометриоза постигна пълна ремисия след лечение с диеногест. Тази опция може да е за предпочитане пред операцията, която може да включва сложни процедури.

Какви са перспективите за хората, живеещи с ендометриоза в мозъка?

Въпреки че церебралната ендометриоза е сериозно състояние, обикновено не е фатално. Въпреки това, в някои случаи усложненията, свързани със състоянието или лечението му, могат да представляват риск, включително неврологични увреждания, хирургични усложнения или неблагоприятни ефекти от хормонални лечения.

Ефективното управление на вашите симптоми и получаването на редовно наблюдение и последващи грижи от здравен специалист е от решаващо значение. Въпреки че пълното изкореняване може да не е винаги възможно, приоритизирането на управлението на симптомите и цялостното благосъстояние е от съществено значение.

Търсенето на емоционална подкрепа от приятели, семейство или групи за подкрепа може да осигури полезен изход за споделяне на вашите чувства и притеснения.

Когато търсите медицинска помощ, важно е да намерите медицински специалист, който да изслушва внимателно вашите притеснения и да ги приема сериозно. Ако желаете, получете второ мнение от друг медицински специалист.

Проучването на алтернативни лечения, като акупунктура, заедно с конвенционалните подходи също може да бъде от полза.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss