Какво представлява билиарният дренаж?

Дренирането на жлъчните пътища е процедура, която включва отваряне на препятствия или лечение на дупки в жлъчната система.

Какво представлява дренажът на жлъчните пътища?

Дренажът на жлъчните пътища, наричан също жлъчен дренаж, може да помогне за лечение на запушени жлъчни пътища, така че жлъчката да може да тече както трябва, като помага на черния дроб да смила мазнините.

Научете повече за жлъчния дренаж, включително как работи, потенциални рискове и друга важна информация, която да обсъдите с лекар.

Защо някой би имал жлъчен дренаж?

Жлъчният дренаж помага за коригиране на запушен или тесен жлъчен канал. Може също да помогне за пренасочване на жлъчката в случаите, когато има дупки в засегнатия жлъчен канал.

Когато жлъчният канал не функционира както трябва, жлъчката може да се върне в черния дроб или евентуално да изтече в корема. Ако не се лекуват, такива проблеми с жлъчните пътища могат да доведат до сериозни усложнения като силна болка, инфекции и жълтеница (пожълтяване на кожата).

Жлъчният дренаж може да бъде препоръчан като част от вашия план за лечение при следните състояния:

 • наранявания на жлъчните пътища
 • възпален жлъчен канал (склерозиращ холангит)
 • тумори на жлъчните пътища
 • други тумори, които могат да се развият в черния дроб, жлъчния мехур или панкреаса
 • увеличени лимфни възли, които могат да придружават тумори

 • инфекция на жлъчното дърво (холангит)
 • камъни в жлъчката
 • Панкреатит

Процедура за източване на жлъчните пътища

Точната процедура може да варира в зависимост от точната причина за натрупване на жлъчка, но можете да очаквате следните общи стъпки:

Жлъчен дренаж. | Джейсън Хофман

Преди процедурата

Преди процедурата може да Ви бъдат предписани антибиотици за предотвратяване на възможни инфекции. Лекарят също така ще тества бъбречната ви функция, както и способността на кръвосъсирването ви.

Може да бъдете помолени временно да спрете приема на лекарства, които могат да увеличат кървенето, като разредители на кръвта или нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). Ще трябва също да гладувате вечерта преди процедурата.

По време на процедурата

По време на жлъчния дренаж лекарят ще постави катетър в запушения жлъчен канал. Тази малка пластмасова тръба се вкарва през кожата ви и има за цел да помогне за елиминирането на натрупаната жлъчка. След това другата страна на катетъра се свързва с външна колекторна торба.

Стентирането може да се използва няколко дни след първоначалното дрениране на жлъчните пътища. Това помага да се отвори тесният или блокиран жлъчен канал, за да се помогне на жлъчката да се оттича вътрешно.

След процедурата

След процедурата ще бъдете преместени в стая за възстановяване, където медицинска сестра ще наблюдава вашите жизнени показатели.

Като цяло трябва да бъдете изписан в рамките на няколко часа след жлъчния дренаж. Въпреки че това е амбулаторна процедура, все пак ще имате нужда от някой, който да ви закара до вкъщи.

Грижа за вашия жлъчен дренаж

Преди да се приберете вкъщи, медицинска сестра ще ви научи как да се грижите за жлъчния си дренаж у дома. Това включва смяна на превръзки около дренажа, както и ежедневно почистване с физиологичен разтвор. Освен това ще трябва да изпразвате чантата за събиране през целия ден, преди да се напълни.

Кой е кандидат за дренаж на жлъчните пътища?

Може да сте кандидат за дренаж на жлъчните пътища, ако имате основно заболяване, което причинява стесняване или запушване на един или повече жлъчни пътища. Възможните симптоми на проблем с жлъчните пътища включват:

 • жълтеница
 • треска
 • болка в корема
 • тъмна урина
 • бледи изпражнения
 • гадене или повръщане
 • сърбяща кожа
 • намален апетит
 • неволна загуба на тегло

Колко ефективен е жлъчният дренаж?

Като цяло жлъчният дренаж се счита за ефективен, особено при заболявания на жлъчните пътища, които се диагностицират и лекуват рано. Един пример е остър холангит, при който жлъчният дренаж може да се комбинира с антибиотици.

Не всички запушени жлъчни пътища могат да бъдат лекувани с дренаж. За някои хора може да са необходими по-инвазивни операции за отваряне на запушването вместо жлъчен дренаж.

Степента на ефективност на жлъчния дренаж може също да зависи от целта на процедурата. Например, едно проучване от 2017 г установяват, че нивата на преживяемост при злокачествени случаи на жлъчна обструкция варират от няколко дни до месеци.

Потенциални рискове и странични ефекти

Въпреки че жлъчният дренаж се счита за минимално инвазивна процедура, все още има потенциални рискове и странични ефекти, които трябва да се обсъдят с лекар предварително. Те могат да включват:

 • изтичане и натрупване на жлъчка в корема (асцит)
 • кръвни инфекции
 • кървене, което може да бъде тежко
 • подуване, кървене или инфекции около катетъра
 • миграция на имплантирани стентове (където се движат в тялото ви)

Кога трябва да се свържете с лекар след дренаж на жлъчните пътища?

Ако подозирате, че имате нежелани реакции след дренаж на жлъчните пътища, важно е незабавно да се свържете с лекар. Всяка коремна болка, стомашно-чревни промени или жълтеница също трябва да бъдат докладвани.

Често задавани въпроси относно жлъчния дренаж

Ако лекарят препоръча жлъчен дренаж, вероятно ще имате много въпроси относно графика и цялостната процедура. Ето няколко примера.

Колко време отнема жлъчният дренаж?

Билиарният дренаж е амбулаторна процедура. Обикновено ще се приберете вкъщи в рамките на същия ден след процедурата, освен ако не възникнат усложнения по време на възстановяването, които изискват хоспитализация.

Кой извършва жлъчен дренаж и къде се прави?

Жлъчният дренаж обикновено се извършва от специалист, наречен интервенционален рентгенолог. Те са обучени да извършват процедури, ръководени от машини за изображения, като рентгенови лъчи и ултразвук. Вашата процедура вероятно ще се проведе в амбулаторно радиологично заведение.

Колко дълго остава катетърът за жлъчен дренаж?

Жлъчният дренажен катетър обикновено се сменя на всеки 2 до 3 месеца. Точният период от време, през който се нуждаете от катетъра и дренажната торбичка, може да варира в зависимост от вашето състояние и колко често трябва да изпразвате торбичката.

Как изглежда дренажът на жлъчката?

Жлъчката, която обикновено се секретира от черния дроб и в жлъчния мехур през жлъчните пътища, е жълтеникаво-зелена на вид. Когато имате изтичане на жлъчка, ще забележите това жълто-зелено вещество, изтичащо от катетъра в събирателната торба.

За вкъщи

Билиарният дренаж е процедура, използвана за отстраняване или пренасочване на жлъчката поради проблеми с жлъчните ви пътища. Това амбулаторно лечение може да се препоръча за различни основни проблеми с жлъчните пътища, включително инфекции, възпаления и тумори.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss