Какво представлява алергичният гъбичен риносинузит?

Алергичният гъбичен риносинузит (AFRS) е гъбична инфекция, която засяга носните проходи и синусите. Типичните симптоми включват назална конгестия и полипи. Медикаментите и домашните лечения обикновено помагат, но тежките случаи може да изискват операция.

Свръхчувствителност или алергична реакция към определени видове гъбички в синусите може да доведе до състояние, известно като алергичен гъбичен риносинузит (AFRS).

AFRS често причинява симптоми, подобни на хроничния синузит, включително назална конгестия, болка в лицето и главоболие. Често се наблюдава при хора с анамнеза за алергии и астма и може да бъде предизвикателство за диагностициране и лечение.

Прочетете, за да научите повече за AFRS и неговите причини, симптоми, диагноза и възможности за лечение.

Какви са симптомите на алергичен гъбичен риносинузит?

Симптомите на AFRS могат включват:

 • назална конгестия и запушване
 • кихане
 • носни полипи
 • сърбящи или сълзещи очи
 • лицева болка или натиск
 • хрема
 • главоболие
 • намалено обоняние
 • постназална капка
 • умора
 • промени в структурата на лицето (в тежки случаи)

Помислете за разговор със здравен специалист за правилна диагноза, ако получите тези симптоми.

Как лекарите диагностицират алергичен гъбичен риносинузит?

За да диагностицира AFRS, лекарят първо ще вземе подробна медицинска история, включително вашите симптоми, тяхната продължителност и всяка история на алергии или проблеми със синусите. След това ще прегледат физически носа и синусите ви, за да търсят признаци на възпаление, полипи или други нередности.

Назалната ендоскопия е обичаен диагностичен инструмент за AFRS. Лекарят ще вмъкне тънка, гъвкава тръба със светлина и камера в носните ви проходи, за да осигури изглед отблизо на синусите. Това може да разкрие назални полипи, типична характеристика на AFRS.

Понякога лекарите могат да използват изображения като компютърна томография, за да получат подробен изглед на вашите синуси. Тези изображения могат да помогнат да се потвърди степента на засягане на синусите и наличието на всякакви гъбични маси.

Лекарят може също да назначи кръвни или алергични тестове, за да идентифицира специфични гъбични алергени, предизвикващи вашите симптоми. Това може да помогне за потвърждаване на алергичния компонент на AFRS.

Какво е лечението на алергичен гъбичен риносинузит?

Лечението на AFRS обикновено включва комбинация от противогъбични лекарства и хирургична интервенция за отстраняване на гъбичните остатъци и намаляване на възпалението в синусите. Управлението на подлежащите алергии също е важно за контролирането на алергичния гъбичен риносинузит.

Възможностите за лечение могат да включват:

 • Противогъбични лекарства: Лекарят обаче може да предпише локални противогъбични средства някои изследвания предполага, че те не са полезни.
 • Кортикостероиди: Медикаменти като флутиказон (флоназа), под формата на спрей за нос или под формата на хапчета, могат да помогнат за намаляване на възпалението и справяне със симптомите.
 • Биологични: Биологични продукти като дупилумаб (Dupixent) и омализумаб (Xolair) могат да помогнат за намаляване и дори обръщане на възпалението, намалявайки необходимостта от стероиди и противогъбични средства.
 • Назално напояване: Редовното промиване на синусите със солеви разтвори може да помогне за премахване на слуз и дразнители от носните ви проходи, облекчаване на задръстванията и подобряване на здравето на синусите.
 • Хирургия: Ако лекарствата и консервативното лечение са неефективни или ако носните полипи причиняват тежко запушване, лекарят може да препоръча операция на синусите. Ендоскопската хирургия на синусите може да отстрани полипи и да изчисти гъбичните остатъци от синусите, помагайки за възстановяване на типичната функция на синусите.
 • Управление на алергиите: Стратегиите за избягване на алергени и, в някои случаи, алергичните инжекции могат да помогнат за намаляване на чувствителността на имунната ви система към специфичните алергени.

Как се получава алергичен гъбичен риносинузит?

Точната причина за AFRS не е напълно разбрана. Все пак изследователите смятат, че това е резултат от преувеличен имунен отговор към определени гъбички, пренасяни по въздуха, включително:

 • Аспергилус
 • фузариум
 • Биполярис
 • Алтернария
 • Curvularia

Тези гъбички могат да предизвикат алергична реакция в носа и синусите, причинявайки типични симптоми на AFRS.

Докато учените все още изучават точните причини зад този имунен отговор, фактори като вашите гени, околната среда, алергии и излагане на гъбични спори могат да доведат до AFRS.

Важно е, че AFRS не е заразен. Не се разпространява от един човек на друг.

Кой е най-вероятно да получи алергичен гъбичен риносинузит?

Хората с най-голяма вероятност да развият AFRS имат определени характеристики. Те могат да включват:

 • анамнеза за алергии или астма
 • излагане на топъл и влажен климат
 • фамилна анамнеза за AFRS
 • с отслабена имунна система
 • юноши и млади възрастни

Ако подозирате, че имате AFRS, помислете за разговор с лекар за правилна оценка, за да разберете вашите специфични рискови фактори.

Мога ли да предотвратя алергичен гъбичен риносинузит?

Предотвратяването на AFRS може да не винаги е възможно, но можете да предприемете стъпки, за да намалите риска. Те могат да включват:

 • Управление на алергиите: Управлявайте алергиите си, като избягвате алергени и търсите лечение, ако е необходимо. Това може да помогне за намаляване на чувствителността ви към алергичен гъбичен риносинузит.
 • Контрол на околната среда: Минимизирайте излагането на гъбични спори, като поддържате вътрешната среда суха и добре проветрена, като използвате пречистватели на въздуха и управлявате проблемите с мухъла.
 • Поддържайте добро здраве на синусите: Лекувайте и управлявайте своевременно хроничните състояния на синусите, за да предотвратите усложнения.
 • Редовни прегледи: Редовните прегледи при специалист по уши, нос и гърло могат да помогнат за наблюдение и управление на здравето на синусите.

Какви са перспективите за хората с алергичен гъбичен риносинузит?

Перспективата за хората с AFRS като цяло е добра с подходящо лечение. Медицински и хирургични интервенции мога да помогна управлявайте симптомите и контролирайте състоянието. Въпреки това, може да е необходимо дългосрочно наблюдение и лечение за предотвратяване на рецидиви и облекчаване на симптомите.

Често задавани въпроси

Ето някои често задавани въпроси относно AFRS.

Колко често се среща алергичният гъбичен риносинузит?

Експерти изчисляват, че AFRS засяга около 5–10% от всички хора с хроничен риносинузит, което го прави най-честият вид гъбичен синузит.

Алергичният гъбичен риносинузит спешна медицинска помощ ли е?

AFRS не е спешна медицинска помощ, а хронично състояние, което изисква непрекъснато лечение.

Въпреки това, остър инвазивен гъбичен риносинузит е различен и рядък подвид на гъбичен синузит, който може да доведе до смърт без навременно медицинско лечение.

Можете ли да си направите операция на синусите за алергичен гъбичен синузит?

Ендоскопската хирургия на синусите е възможност за лечение на AFRS помогнете да премахнете полипи, алергичен муцин и гъбични топчета.

КТ ще покаже ли гъбичен синузит?

CT сканиране може да покаже признаци на гъбичен синузит, включително гъбични образувания или аномалии на синусната кухина.

AFRS е възпалително състояние, предизвикано от прекомерен имунен отговор към гъбички, пренасяни по въздуха. Въпреки че не е спешна медицинска помощ, бързата диагноза и лечение са от съществено значение.

Управлението на AFRS може да включва лекарства, промиване на синусите и промени в начина на живот. Напредналите случаи може да изискват операция.

При подходящи грижи перспективите за хората с AFRS могат да бъдат положителни, но може да се нуждаете от дългосрочно наблюдение, за да поддържате облекчение на симптомите и да предотвратите рецидиви.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss