Какво представляват луничките, защо се появяват и още

Какво представляват луничките?

Луничките са малки кафяви петна по кожата ви, често в области, които са изложени на слънце. В повечето случаи луничките са безобидни. Те се образуват в резултат на свръхпроизводство на меланин, който е отговорен за цвета на кожата и косата (пигментация). Като цяло, луничките идват от ултравиолетова (UV) радиационна стимулация.

Има две категории лунички: ефелиди и слънчеви лентигини. Ефелидите са често срещаният тип, който повечето хора смятат за лунички. Слънчевите лентигини са тъмни петна по кожата, които се развиват по време на зряла възраст. Това включва лунички, старчески петна и слънчеви петна. Двата вида лунички могат да изглеждат сходни, но се различават по други начини, като например тяхното развитие.

Как получавате лунички?

Ефелиди: Тези лунички се образуват в резултат на излагане на слънце и слънчеви изгаряния. Те могат да се появят при всеки, който не се предпазва от UV лъчите. Те се появяват на лицето, гърба на ръцете и горната част на тялото. Този тип е най-често срещан сред хора с по-светъл тон на кожата и цвят на косата. Хората от кавказки и азиатски произход са по-склонни към ефелиди.

Слънчеви летини: Подобно на ефелидите, този тип има тенденция да се появява при кавказци и възрастни над 40 години.

Какво увеличава шанса ви за лунички?

Заслугата за луничките е както на естествената среда, така и на генетиката. Рискът от изгаряне може да увеличи честотата на поява на лунички.

В проучване от 523 французойки на средна възраст, два елемента предсказват наличието на лунички: чести слънчеви изгаряния и ген, известен като MC1R, който дава инструкции за производството на меланин. Но генът не засяга всички индивиди по един и същи начин. Има два вида меланин: феомеланин и еумеланин.

Хората, чиято кожа произвежда феомаланин, не са защитени от UV радиация и са склонни да имат:

 • червена или руса коса
 • Светла кожа
 • лунички
 • кожа, която има слаб тен

Хората с повече еумеланин са склонни да бъдат защитени от увреждане на кожата от UV и имат:

 • кестенява или черна коса
 • по-тъмна кожа
 • кожа, която лесно почернява

Слънчеви лентигини

За слънчевите лентигини, френското проучване също установи, че няколко различни фактора увеличават вероятността, включително:

 • тъмна кожа
 • способността за тен
 • история на лунички
 • излагане на слънце
 • хормонално лечение, като орален контрол на раждаемостта

Каква е разликата между луничките и слънчевите петна?

Всички лунички попадат в категорията ефелиди и слънчеви лентигини, въпреки че луничките и слънчевите петна могат да се различават. Слънчевите лентигини включват слънчеви петна, които понякога могат да бъдат люспести.

Ефелиди Слънчеви лентигини
Произход излагане на слънце и генетичен състав главно резултат от излагане на слънце
Външен вид за първи път се вижда на 2 до 3 години след излагане на слънце и избледнява с възрастта се натрупват с възрастта, особено след 40-годишна възраст, малко вероятно е да избледнеят
Засегнати зони се появяват на лицето, шията, гърдите и ръцете най-често при изложена на слънце кожа, лице, ръце, предмишници, гърди, гръб и пищяли
Излагане на слънце се появяват предимно през лятото, избледняват през зимата не се променят със сезона
размер 1 до 2 милиметра, въпреки че могат да бъдат по-големи 2 милиметра или повече
Граница (ръб на кожна лезия) неправилни и добре дефинирани обикновено добре дефинирани
Цвят червено до светлокафяво светло жълто до тъмно кафяво

Каква е разликата между лунички и бенки?

Бенките не са същото като луничките. Те все още са кожни лезии, но често са по-тъмни и не са непременно свързани с излагане на слънце. Подобно на ефелидите обаче, бенките са по-чести сред хората със светла кожа.

Бенката е изградена от излишък от образуващи пигмент клетки с по-голямо от средното снабдяване с кръвоносни съдове. Обикновено присъства при или скоро след раждането.

Бенките могат да придобият най-различни изяви. Цветът може да варира от кафяв до розов и може да приема различни форми. При млад човек една безобидна бенка ще бъде в крак с растежа на човека.

Трябва ли да отида на лекар за моите лунички или бенки?

Луничките и бенките сами по себе си не представляват заплаха. Но бенките могат да предполагат повишен риск от меланом или злокачествен рак на кожата.

Направете самостоятелен преглед, за да проверите луничките и бенките си за:

 • A – Асиметрия: Начертайте линия през средата. Ако половинките не съвпадат, това е асиметрично.
 • B – Граница: Границите на раковите бенки обикновено са неравни, назъбени или неравни.
 • C – Цвят: Разнообразието от цветове в бенката е предупредителен знак.
 • D – Диаметър: Бенка, по-голяма от 1/4 инча (връх на молив), може да е рак.
 • E – Развитие: Докладвайте всяка промяна в размера, формата, цвета или височината на Вашия лекар.

Уговорете час с Вашия лекар или дерматолог, ако вашите лунички, бенки или слънчеви петна показват един или повече от горните критерии.

Ако сте загрижени за вашите лунички и все още нямате дерматолог, можете да видите лекари във вашия район чрез инструмента Healthline FindCare.

Бенките могат да увеличат риска от рак на кожата

Рискът от меланом се увеличава с броя на бенките. Някой с 11-25 бенки може да има 1,6 пъти повишен риск от меланом. Това може да бъде 100 пъти повече за някой със 100 или повече бенки.

Други рискове за меланома включват:

 • със светла кожа
 • червена коса и сини очи
 • анамнеза за немеланомен рак на кожата
 • анамнеза за прекомерен тен или излагане на слънце

В един анализ рискът от меланом за белите популации е приблизително 32 и 20 пъти по-високи отколкото хората с по-тъмна кожа. Годишният скрининг е добра идея, ако попадате в една от рисковите категории или развиете нова бенка.

Мога ли да предотвратя появата на повече лунички?

За хората, които искат да избегнат луничките, превенцията е ключова. Също така е възможно да се предотврати появата на лунички, като същевременно се ускори тяхното изчезване. Американската академия по дерматология препоръчва използването на водоустойчив слънцезащитен крем със SPF най-малко 30 върху кожата си. Изчакайте 15 минути преди да се отправите на открито за пълна защита. Правете това всеки ден, дори през зимата, за да предотвратите по-нататъшна пигментация.

„Наистина не можете да имате лунички, освен ако не сте били изложени на слънце“, обяснява Дий Анна Глейзър, д-р, председател на катедрата по дерматология в университета Сейнт Луис. „Дори и да наследите тази тенденция, ако майка ви и татко ви бяха най-невероятните защитници на слънцезащитните продукти и ви държаха далеч от слънцето, вероятно пак нямаше да имате лунички.

Профилактика без рецепта

Едно проучване съобщава за добри резултати за изсветляване на лунички и пигментация на кожата с продукти като:

 • алфа хидроксилни киселини (8% AHA тонер)
 • трихлороцетна киселина (TCA)
 • фенол
 • киселинни пилинги

Можете да закупите киселинни и химически пилинги онлайн. Проучването по-горе съобщава за разтвор на Jessner като потенциално лечение на лунички. Винаги тествайте с пластир, за да избегнете дразнене на кожата, ако използвате пилинг за лице у дома. Измийте кората незабавно, ако кожата ви започне да гори и не оставяйте да действа по-дълго от указаното.

Лазерна терапия

Д-р Глейзър предлага лазерна терапия за изсветляване или премахване на лунички. „Някои фракционирани лазери за възстановяване на повърхността могат да работят прекрасно не само на лицето, но и на гърдите или нагоре в горната част на раменете. Друга популярна цел за тези лазери са луничките по краката над коленете, където хората се излагат на слънце от разходка с лодка и подобни дейности.

Фракционираните лазери се появяват отново, като се насочват към водата, която е вътре в слоевете на кожата. Той пробива през слоевете, докато достигне този среден слой на дермата. Това води до изхвърляне на старите епидермални пигментирани клетки и реакцията води до ремоделиране на колаген и образуване на нов колаген.

Премахване на слънчеви петна

За сравнение, слънчевите петна обикновено не избледняват при по-малко излагане на слънце. Вместо това те могат да бъдат лекувани с:

 • хидрохинон
 • ретиноидни кремове
 • химически пилинг
 • криотерапия
 • лазерна терапия

Има и други лазери, насочени към пигментите на кожата. Вместо да преминават през слоеве на кожата, тези лазери се насочват и унищожават пигментираните зони. Специфичните за пигмент лазери работят добре върху слънчевите петна.

Прочетете още: Как става премахването на бенки? »

Всичко за луничките

Луничките и бенките почти винаги са безвредни, но могат да предполагат повишен риск от рак на кожата. Познаването на вашия риск и подробности за рубриката ABCDE за оценка на промените в пигментацията на кожата ще ви помогне да идентифицирате всякакви лунички или бенки, които могат да бъдат опасни. Говорете с Вашия лекар за вашите лунички, бенки или слънчеви петна. Те ще могат да ви помогнат да идентифицирате места, които да наблюдавате отблизо.

Продължете да четете: Как да се отървете от лунички »

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss