Какво представляват инжекциите с имуноглобулин срещу хепатит B?

Ако сте били изложени на вируса, инжекциите с имуноглобулин срещу хепатит В (HBIG) могат да предложат краткосрочна защита.

За разлика от ваксината срещу хепатит В, която е необходима за по-дълга и по-широка защита срещу вируса, имуноглобулиновите инжекции обикновено се използват само след възможна експозиция.

Например, ако сте медицински специалист и случайно сте убодени с игла по време на работа, HBIG може да помогне за намаляване на риска от потенциална инфекция.

HBIG може да се използва и за защита на новородени, чийто родител има или е изложен на риск от вируса, както и хора, които получават чернодробна трансплантация.

Как действат инжекциите с имуноглобулин срещу хепатит В?

Инжекцията съдържа антитела, открити в плазмата на донори, които вече са ваксинирани срещу хепатит B. Тази инжекция от антитела действа срещу всякакви ранни признаци на инфекция с хепатит B, ефективно смачкване на вируса.

HBIG изисква само една доза, инжектирана в мускула. За сравнение, пълен курс на ваксина срещу хепатит В включва 3-5 интрамускулни инжекции в продължение на няколко месеца.

Идеалният график за лечение зависи от метода на възможна експозиция:

 • Ако имате или сте изложени на риск от хепатит B и планирате раждане, HBIG трябва да се приложи на вашето новородено в рамките на 24-48 часа след раждането.
 • Ако сте преживели случайно убождане с игла или сте използвали нестерилизирана игла, HBIG трябва да се приложи в рамките на 7 дни след подозираната експозиция.
 • Ако телесните течности са били обменени по време на партньорска сексуална активност, HBIG трябва да се приложи в рамките на 14 дни след предполагаема експозиция.

Във всички случаи и за максимална ефективност експертите препоръчват тези, които са били изложени на хепатит В, да получат имуноглобулинова инжекция възможно най-скоро.

Кой трябва да получава инжекции с имуноглобулин срещу хепатит В?

Медицински специалист може да препоръча инжекции с имуноглобулин, ако имате:

 • е убоден от остър медицински предмет с неустановен произход
 • използвали нестерилизирана игла или споделяли игла с други
 • сте имали сексуален контакт с лице, което има хепатит В или чийто ППИ статус е неизвестен
 • по друг начин сте имали контакт с кръв, сперма или други телесни течности на друго лице
 • наскоро сте получили чернодробна трансплантация или имате предстояща процедура за чернодробна трансплантация

Какви са възможните странични ефекти от инжектирането на имуноглобулин срещу хепатит В?

Въпреки че HBIG обикновено се понася добре, възможни са нежелани реакции. Лекарят може да ви помоли да седнете във фоайето или друга чакалня за 10 до 15 минути след това, за да наблюдава симптомите ви.

Може да изпитате следното:

 • зачервяване или посиняване около мястото на инжектиране
 • главоболие
 • мускулна болка
 • умора
 • гадене
 • повръщане

Проучване през 2018 г установи, че страничните ефекти като главоболие могат да продължат между 1 и 3 дни.

В редки случаи са възможни кръвни съсиреци и други неблагоприятни ефекти след получаване на имуноглобулинови инжекции. Тези нечести реакции обикновено се появяват в рамките на 48 часа след инжектирането.

Вашият риск от образуване на кръвни съсиреци се увеличава, ако имате анамнеза за тромбоза и сте на 45 и повече години.

Има ли разлика между ваксината срещу хепатит B и инжекциите с имуноглобулин срещу хепатит B?

Докато ваксината често се прилага малко след или, в някои случаиедновременно с имуноглобулинова инжекция, двете терапии служат за различни цели.

Ваксината осигурява дългосрочна защита срещу хепатит B. Освен ако не отговаряте на ваксината — което означава, че сте някой, който я е получил и тя не ви е дала антигените, необходими за предотвратяване на инфекция — тя ще ви осигури защита през целия живот.

За сравнение, инжекциите с имуноглобулин срещу хепатит В ще осигурят около 3-6 месеца защита.

Инжектирането на имуноглобулин се използва само след потенциално излагане на вируса на хепатит В, за да се предотврати инфекция. Освен че намалява риска от инфекция, инжекцията може да намали и симптомите.

Долния ред

Ако не сте ваксинирани срещу хепатит B или не сте сигурни за ваксинационния си статус, HBIG може да помогне за намаляване на риска от развитие на хепатит B след подозирана експозиция.

Инжектирането на имуноглобулин може да осигури краткотрайна защита срещу вируса, но трябва да се приложи в рамките на 1-2 седмици, за да бъде ефективно.

Обърнете се към медицински специалист, ако смятате, че може да сте били изложени на хепатит B и бихте могли да се възползвате от HBIG.

Вашият лекар може да ви помогне да получите достъп до лечение и, ако е необходимо, ваксинация срещу хепатит В, за да намалите допълнително риска.


Снимка от Jaecy Bells

Джон Лопки е журналист на свободна практика с увреждания, който в момента живее в Саскатун, Саскачеван, Канада на територията на Договор 6. Работата му е публикувана за CBC, FiveThirtyEight, Defector, Insider и множество други публикации. Той може да бъде намерен на John@Jloeppky.com и целта му в живота е да има забавен некролог за четене.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss