Какво предизвиква скубането на косата при децата (трихотиломания) и какво можете да направите?

Някои деца могат да използват скубането на косата като механизъм за справяне по време на стресови моменти. Когато това действие стане натрапчиво, това може да е трихотиломания.

Въпреки че много деца си играят с косата си, постоянното и натрапчиво дърпане може да подскаже детска трихотиломания. Това състояние на психичното здраве включва повтарящи се, неустоими желания за изскубване на косата от скалпа, веждите, миглите или други области, което води до забележима загуба на коса.

Но с търпение и поддържащи стратегии децата могат да се справят и дори да преодолеят трихотиломания.

Защо детето ви скубе косата си, когато е стресирано?

За някои деца скубането на косата може да служи като механизъм за справяне по време на стресови моменти. Това поведение може да предложи временно чувство на облекчение или отвличане на вниманието от преобладаващи емоции или ситуации.

Актът на дърпане на косата може да създаде физическо усещане, което отклонява вниманието от емоционалната болка. Може също така да осигури усещане за контрол в ситуации, в които детето ви иначе може да се почувства безсилно или тревожно.

Свързана ли е детската трихотиломания с психично разстройство?

Обичайно е хората с трихотиломания да имат едно или повече съпътстващи заболявания (състояния, които възникват по едно и също време), като обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР), депресия или разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD), но те не са изискване за диагноза.

Въпреки че някои хора могат да изпитат трихотиломания без придружаващи психични заболявания, тя е свързана с няколко други състояния.

OCD

Трихотиломанията често се счита за част от спектъра на свързаните с OCD разстройства, тъй като включва повтарящи се поведения.

някои изследвания при близнаци предполага генетични връзки между трихотиломания и други състояния, свързани с ОКР, като разстройство на екскориация (обиране на кожата).

Тикови разстройства

Трихотиломания може да бъде свързана с тикови разстройства като синдром на Турет.

Авторите на a Преглед на изследването за 2020 г предполагат, че трихотиломанията може да е най-свързана с тикови разстройства, въпреки че в момента е в категорията OCD в Диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства, 5-то издание, редакция на текста.

Тази връзка може да повлияе на възможностите за лечение на трихотиломания.

тревожни разстройства

Трихотиломанията често се появява заедно с тревожни разстройства като социално тревожно разстройство, генерализирано тревожно разстройство и паническо разстройство. Също така често се свързва с чувство на тревожност или дистрес, които предшестват поведението на скубане на косата.

В едно проучване от 2017 г., включващо 530 възрастни с трихотиломания, около 28% от участниците също са имали тревожно разстройство.

Процентът може да бъде подобен при деца. Авторите на др 2017 проучване цитират по-стари проучвания, в които 24-30% от децата с трихотиломания съобщават за безпокойство при дърпане.

Депресивни разстройства

Депресивните симптоми са доста чести при трихотиломания. Селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs) се считат за a лечение от първа линия за трихотиломания при възрастни и може да бъде полезно и за деца.

Възрастните, които имат трихотиломания в допълнение към депресията и тревожността, имат най-тежките симптоми. Това може да е вярно и за децата, въпреки че са необходими повече изследвания.

ADHD

Някои проучвания предполагат потенциална връзка между ADHD и трихотиломания, въпреки че връзката не е толкова силна, колкото при нарушенията, споменати по-горе.

В едно проучване от 2022 г. на 308 възрастни с трихотиломания изследователите установиха, че 15,3% от участниците също имат ADHD.

Важно е да се отбележи, че натрапчивото скубане на косата не винаги се класифицира като трихотиломания. За да се диагностицира скубането на косата като трихотиломания, то трябва да причини значителен дистрес или увреждане на ежедневното функциониране.

Как да подкрепите детето си с трихотиломания

Подкрепата на дете, което е подложено на стрес, включва създаване на благоприятна среда и предлагане на инструменти, които да му помогнат да управлява стреса ефективно. Можете да подкрепите промяната по различни начини, но подходът вероятно ще варира в зависимост от възрастта на вашето дете.

Емоционална подкрепа

 • Запази спокойствие: Подходете към ситуацията спокойно и без осъждане. Избягвайте да се разочаровате или ядосвате, тъй като това може да накара детето ви да се засрами или смути.
 • Говорете с детето си: Проведете открит и честен разговор с детето си относно скубането на косата. Насърчете ги да споделят чувствата си и всички причини, които може да са причина за това поведение.
 • Включете се в активно слушане: Обръщайте внимание на детето си, без да го осъждате. Потвърдете чувствата им и им кажете, че сте там, за да ги подкрепите.

Незабавни промени

 • Идентифицирайте тригерите: Помогнете на детето си да разпознае причините, които подтикват да скубе косата, като стрес, безпокойство или скука. След като идентифицирате възможните задействания, работете върху намирането на алтернативни механизми за справяне или разсейване.
 • Използвайте бариери или разсейващи фактори: Помислете за използване на ръкавици, шапки или фиджет играчки, за да създадете физически бариери или разсейващи фактори, които обезсърчават скубането на косата.
 • Ограничете стресорите: Идентифицирайте и минимизирайте стресорите, когато е възможно. Например, ако определени дейности или ситуации постоянно причиняват стрес на детето ви, намерете алтернативи или начини за облекчаване на напрежението.
 • Насърчавайте положителното подсилване: Хвалете детето си, когато устои на желанието да скубе косата си. Положителното подсилване може да бъде мощен мотиватор за промяна на поведението.

Дългосрочни интервенции

 • Научете техники за управление на стреса: Практикуването на техники за релаксация като дълбоко дишане, внимание и визуализация може да помогне на детето ви да успокои ума си по време на стресови моменти.
 • Установете рутина и предвидимост: Поддържайте последователна рутина у дома. Предсказуемостта и структурата могат да осигурят чувство за сигурност, особено по време на стресови моменти.
 • Насърчавайте хобитата и творчеството: Ангажирайте детето си с хобита или дейности, които харесват. Рисуването, писането, музиката или друг творчески изход могат да помогнат за облекчаване на стреса.
 • Наблюдение на напредъка: Следете напредъка и неуспехите на вашето дете. Празнувайте малките победи и бъдете търпеливи, тъй като преодоляването на трихотиломания може да бъде постепенно.

Управление на трихотиломания на вашето дете

Ранната намеса и персонализираният подход на лечение, отчитайки нуждите на вашето дете и всички съпътстващи състояния, могат значително да подобрят управлението на трихотиломания.

Лечението на трихотиломания при деца обикновено включва комбинация от подходи:

 • Поведенческа терапия: Когнитивно-поведенческата терапия и обучението за обръщане на навиците често се използват за трихотиломания. Тези терапии могат да помогнат на вашето дете да идентифицира причините за скубане на косата и да го научат на алтернативно поведение, за да замести желанието.
 • Поддържащо консултиране: Индивидуалното или семейното консултиране може да помогне на детето ви да разбере и управлява емоциите, свързани със скубането на косата.
 • Лекарства: В някои случаи лекарите могат да предписват лекарства като SSRIs, за да помогнат за справяне с коморбидните симптоми, особено ако детето ви има скрито безпокойство или разстройство на настроението.

Долен ред

Детската трихотиломания изисква търпение и разбиране. С ранна намеса, персонализирани терапии и подкрепяща среда, много деца се научават да управляват и преодоляват това състояние.

Ако детето ви скубе косата си и причинява косопад, можете да му помогнете да се справи и да преодолее това поведение, като подходите спокойно към ситуацията, потърсите професионално ръководство и създадете подкрепяща среда.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss