Какво означава да си гладен от докосване?

Jacoblund/Getty Images

Какво е?

Хората са предназначени да бъдат докосвани. От раждането до деня, в който умрем, нашата нужда от физически контакт остава.

Гладът от докосване – известен също като глад на кожата или лишаване от докосване – се случва, когато човек изпитва малко или никакво докосване от други живи същества.

Чакай, това реално ли е?

Наистина. Състоянието изглежда е по-често срещано в страни, които стават все по-страшни от докосването.

Например, проучване от 2015 г. измерва до каква степен хората приветстват докосването в пет държави. Финландия и Франция бяха на върха, докато Обединеното кралство беше на дъното.

Защо културите се различават в приемането на докосване, никой не е сигурен. Това може да се дължи на увеличаването на използването на технологиите, страха от докосване да бъде разглеждано като неподходящо или културни фактори.

Но изследвания от 2014 г. установиха, че пропускането на редовни човешки докосвания може да има някои сериозни и дълготрайни последици.

Важи ли само за чувствено докосване?

Определено не. Всяко положително докосване се счита за полезно.

По време на пандемията от COVID-19 много хора губят от ръкостискания на работното място, приятелски прегръдки или потупвания по гърба, което може да доведе до чувство на глад при докосване.

За някои пандемията донесе и спад в чувственото докосване, като държане за ръце, почесване по гърба и триене на крака.

Учените са открили, че съществува система от нервни влакна, наречени С-тактилни аференти, за да разпознават всякакви форма на нежно докосване.

Всъщност, според а Проучване от 2017 гидеалната скорост на докосване е около 3 сантиметра в секунда.

Това отделя окситоцин, известен още като „хормон на любовта“.

Защо докосването е важно?

Контактът кожа до кожа е жизненоважен не само за психическото и емоционалното здраве, но и за физическото здраве.

Когато се почувствате заснежени под или притиснати, тялото освобождава хормона на стреса кортизол. Едно от най-големите неща, които докосването може да направи, е да намали такъв стрес, позволявайки на имунната система да работи по начина, по който трябва.

Докосването също може успокоява определени телесни функциикато сърдечната честота и кръвното налягане.

Прави го чрез стимулиращи рецептори за налягане които транспортират сигнали до блуждаещия нерв. Този нерв свързва мозъка с останалата част от тялото. Той използва сигналите, за да забави темпото на нервната система.

В ранния живот се смята, че докосването е от решаващо значение за изграждането на здрави взаимоотношения чрез стимулиране на пътища за окситоцин, естествения антидепресант серотонин и невротрансмитера на удоволствието допамин.

Освен това може да се справи със самотата. Според а Проучване от 2017 гнежното докосване може да намали както болката, така и чувството на социално изключване.

Как да разберете дали сте гладни от докосване?

Няма окончателен начин да се знае. Но накратко, може да се почувствате изключително самотни или лишени от обич.

Тези симптоми могат да се комбинират с:

 • чувства на депресия
 • тревожност
 • стрес
 • ниско удовлетворение от връзката
 • затруднения със съня
 • тенденция към избягване на сигурни прикачени файлове

Можете също така подсъзнателно да правите неща, за да симулирате докосване, като например дълги, горещи вани или душове, увиване в одеяла и дори държане на домашен любимец.

Ами ако не обичате особено да бъдете докосвани – може ли все още да гладувате от докосване?

Някои хора тясно свързват докосването с доверието. Ако не вярват на човек, е малко вероятно да искат този човек да ги докосва. Но това не означава, че не копнеят за ползите от прегръдката или ръкостискането.

Например, понякога хора от невроразнообразния спектър и хора, които са асексуални, съобщават, че не харесват докосването.

Може също да е резултат от детски преживявания. Проучване от 2012 г. показва, че хората, чиито родители са били редовни прегръдки, са по-склонни да прегръщат хора в зряла възраст.

Ако като дете не изпитвате често положително докосване, това може да повлияе на развитието на окситоцинова система и интимността и социалните умения на детето — въпреки че това не е вярно за всеки.

Какво можете да направите, за да удовлетворите това желание?

Гладът при докосване не трябва да трае вечно.

Ето няколко прости начина да приветствате повече обич в живота ситочно сега.

Имайте предвид, че може да се наложи да върнете тези дейности малко назад по време на пандемията от COVID-19 или да ги избягвате, докато местните здравни служители не дадат ОК:

 • Опитайте с масаж. Независимо дали питате любим човек или посещавате професионалист, масажите могат да ви помогнат да се отпуснете и да се насладите на ползите от докосването на друг човек.
 • Прекарайте малко време с животните. Често твърде щастливи да се гушкат, домашните любимци са идеалният успокояващ механизъм. Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC)рискът животните да предават коронавируса на хората е нисък въз основа на ограничена налична информация в момента.
 • Направете ноктите си. Маникюрът или педикюрът може да ви дадат човешкия контакт, от който се нуждаете, и нов облик. Когато местният здравен отдел даде ОК, помислете за обличане на ръцете и краката.
 • Посетете фризьорския салон. Ако не ви харесва кройка, резервирайте си пране и сушене със сешоар за максимална релаксация.
 • Научете се да танцувате. Повечето бавни танци са изградени около контакт кожа до кожа. Това може да не е добър избор по време на пандемията. Но веднага щом сте ваксинирани и вашият здравен отдел стиска палец, помислете да научите някои нови движения.
 • Отидете на парти за гушкане. Да, тези са истински. И не, не са толкова странни, колкото звучат. Веднага щом вие и вашите приятели сте ваксинирани и вашият здравен отдел даде зелена светлина за събирания на закрито, помислете да го изпробвате.

Какво можете да направите, за да насърчите нежното докосване в ежедневието си?

С блокирането, затворените предприятия и медицинските съвети за физическо дистанциране и избягване на докосване на хора извън вашето домакинство, човешкото докосване намаля до бавен поток. За някои той е изсъхнал напълно.

Медицински заведения като катедрата по психиатрия и поведенчески науки в Калифорнийския университет в Сан Франциско и Тексаския медицински център предупреждават, че гладът при докосване е реален. Важно е да намерите начини да поддържате връзка по време на пандемията.

Поддържането на редовно докосване по време на пандемията от COVID-19 може да бъде предизвикателство. Ако живеете с други хора или сте част от шушулка, вероятно има хора, които можете да докоснете безопасно. Може да опитате съветите по-долу.

За теб

 • Седнете близо до любимите си хора. Вместо да се разстилате на дивана, направете усилие да се гушкате по време на забавленията си в Netflix.
 • Поздравете членовете на домакинството с прегръдка. Ако прегръщането на хора от вашето домакинство или шушулка е безопасно, опитайте този тип поздрав. Може да помогне и на двама ви да задоволите глада си за докосване.
 • Използвайте докосване, когато е подходящо. В романтична връзка се дръжте за ръце или се гушкайте. При платоничните успокойте хората с докосване на ръката или потупване по гърба. Винаги се уверете, че докосването е безопасно и другите хора са удобни, преди да продължите.

За вашите близки

 • Дайте им много положителен контакт. Това може да варира от нежни удари до пълно гушкане няколко пъти на ден.
 • Избягвайте да свързвате докосването с негативността. Не щипете, не натискайте и не правете нищо, което премахва приятните вибрации от физическия контакт.
 • Нека децата са близо до вас възможно най-често. Позволяването на детето ви да седи в скута ви или нежното масажиране на бебето е важно за свързването и емоционалното израстване на детето.

Ако не можете да докоснете безопасно

Може би сте един от 35,7 милиона американци, които живеят сами. Или може би живеете с хора, които работят в условия с висок риск. Или може би докосването при пандемични обстоятелства просто не си струва риска за вас.

В тези и безброй други сценарии може да нямате възможност за докосване или може да не се чувствате в безопасност с човешко докосване в момента. Все още има начини, по които можете да задоволите глада си за докосване – без физически контакт.

Опитайте съветите по-долу. Те може да не са истинското нещо, но осигуряват човешки контакт и взаимодействие:

 • Запознайте се с нови хора или се свържете с приятели онлайн. Технологията предоставя много начини за онлайн контакт. Опитайте видео чат или виртуални упражнения или клубове за книги.
 • Махайте на съседи или минувачи. Повечето от нас се разхождат ежедневно. Опитайте да махнете с ръка и може би дори да се срещнете с нови хора, от физическо разстояние, разбира се.
 • Организирайте онлайн вечеря. Поканете семейството и приятелите да споделят храна чрез видео приложение като Skype или FaceTime.
 • Свържете се чрез текст и имейл. Не забравяйте да използвате много емоджи или гифки, които подчертават физическото докосване, като например вдигане на палци или размахване на ръце.
 • Говорете със съседите отвън. Разговаряйте на безопасно разстояние през прозорец или от веранда или заден двор.
 • Опитайте нови групови дейности на открито. Някои групови дейности ви позволяват да бъдете с други хора, без да рискувате да сте близки или да се докосвате. Опитайте класове, които включват физическо дистанциране като йога, рисуване или тай чи.

Долния ред

Ако изпитвате глад от докосване, вие не сте запечатали съдбата си. Има много начини да преодолеете състоянието и да вдъхнете положително, привързано докосване у хората около вас.

Лорън Шарки е журналист и автор, специализирана в проблемите на жените. Когато тя не се опитва да открие начин да прогони мигрената, тя може да бъде намерена да разкрива отговорите на вашите дебнещи здравни въпроси. Тя също така е написала книга, описваща млади активистки по целия свят и в момента изгражда общност от такива съпротивляващи се. Хвани я Twitter.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss