Какво означава да имате сиво петно ​​в окото си?

Сивите петна в окото ви може да са безвредни поради възраст или нараняване. Но те също могат да бъдат признак на по-сериозно състояние, включително начало на рак.

Понякога може да очаквате зачервяване или дразнене в очите си. Но едно сиво петно ​​може да бъде по-притеснително.

Тази статия ще проучи някои възможни причини да развиете тъмна петна или сиво петно ​​в бялата част на окото си.

Какво означава сиво петно ​​върху бялата част на окото ви?

Тъмна област или сиво петно ​​в бялото на окото може да се появи по няколко причини. Тези петна могат да бъдат вродени – което означава, че са били генетично програмирани преди да се родите – или могат да се появят по много други причини.

Някои от най-честите състояния, които могат да причинят появата на сиво петно ​​в бялото на окото ви, са:

 • язви на роговицата или кератит
 • сенилни склерални плаки
 • аргироза, която може да възникне, когато хората сами прилагат съдържащи сребро капки за очи, за да утешат очите си, и с течение на времето части от склерата могат да станат сиви

 • окулодермална меланоцитоза (невус на Ота)
 • амеланотичен конюнктивален невус
 • сфероидна дегенерация
 • вродена очна меланоцитоза

Какво прави бялата част на окото ви?

Бялата част на окото ви се нарича склера. Изработен е от колагенови влакна, за да създаде здрава, влакнеста, която осигурява структура и опора за вашето око.

Какво причинява това сиво петно ​​в окото ви?

Много от състоянията, които могат да причинят сиво петно ​​в бялото на окото ви или на клепача ви, са причинени от проблеми като:

 • раздразнение
 • сухота
 • травматично увреждане
 • възраст

Прозрачната роговица покрива предната част на окото, а останалата част е покрита с бяла склера. В роговицата могат да се появят сиви петна, които често сигнализират за сериозно възпаление, известно като кератит.

© Индийски журнал по офталмология CC BY-NC-SA 3.0

Има и няколко състояния, които могат да увеличат риска от развитие на кератит или язви на роговицата. Те включват:

 • парализа на Бел
 • нарушения на сухото око
 • възпалителни състояния

Сиви петна в очите ви могат да се появят и след вирусна, бактериална или гъбична инфекция.

Белези от язва на роговицата пречат на прозрачността на роговицата, оставяйки сивкаво петно, което може да изчезне с времето или да остане завинаги.

Сиви петна могат да се появят във влажната конюнктива, която покрива бялата част на окото и вътрешната повърхност на клепача. Въпреки че пигментът в много от тези петна е кафяв меланин, оптиката на отразяващата светлина може да промени възприемания цвят от кафяво през синьо до сиво, в зависимост от това колко дълбоко е петното.

Свързаната с тена меланоза, нераково състояние, по-често при хора с по-тъмен тон на кожата, може да се появи и в двете очи. В конюнктивата могат да се появят невуси (белег, подобен на бенка или луничка). Други пигментирани петна, които се появяват по-късно в живота, може да са признак на конюнктивален меланом.

Никой не знае точната причина за тези петна, но експертите смятат, че те възникват от генетични мутации и фактори на околната среда.

Друга причина е пигментиран тумор вътре в окото (увеален меланом), които могат да се простират върху повърхността на очната ябълка и да образуват петно ​​върху окото.

Други симптоми на здравето на очите, които може да забележите

Ако развиете сиво петно ​​в окото си, област с обезцветяване може да не е единственият ви симптом. Особено когато причината са язви на роговицата или кератит, може да забележите допълнителни симптоми като:

 • подуване на клепачите
 • зачервяване на очите
 • болка в очите
 • замъглено зрение
 • чувствителност към светлина
 • сълзене или воднисто отделяне
 • усещането, че в окото ви има чужд предмет

Меланоцитоза често не се появява с други очни симптоми или дори симптоми в други части на тялото. Някои хора с това заболяване могат да развият бенки, лунички или друго обезцветяване на кожата в други области.

Кога да потърсите медицинска помощ за диагноза

За вас е почти невъзможно да определите дали сивата зона в окото ви е безобидно обезцветяване или сериозен проблем. Ако развиете сиви или тъмни зони в бялата част на окото, трябва да си уговорите среща с очен лекар или доставчик на първична медицинска помощ.

За да поставите точна диагноза, вероятно ще трябва да посетите офталмолог, който ще прегледа окото ви под специален микроскоп. Медицинският специалист може също да препоръча различни сканирания или изображения, или дори биопсия на тъканта в окото ви.

Как да премахнете сивкаво петно ​​от окото си?

Ако сивата област в окото ви е причинена от инфекция, може да забележите известно подобрение, след като инфекцията се изчисти.

В много случаи обаче сивите зони, които не причиняват увреждане на зрението или здравето на очите ви, остават нетретирани.

Не използвайте никакви продукти в очите си, които може да обещаят да избелят или изчистят тъмните зони, без първо да говорите със здравен специалист.

Има ли лечение за сиви петна по окото?

Лечението зависи от причината за потъмнялата област в окото ви, но през повечето време сивите петна, причинени от възраст, инфекция и дори травма, не се лекуват, за да се избегне допълнително увреждане на окото ви.

Когато тези сиви петна се развият поради по-злокачествено състояние, което може да доведе до по-тежък растеж или разпространение на рак, хирургични процедури и локална противоракова терапия може да са опции. Лазерните терапии са били използвани за козметична корекция, но тези лечения обикновено са запазени за по-прогресивни състояния, които причиняват тъмни петна.

Състояния като увеален меланом могат да бъдат фатални и да доведат до метастази или разпространение на рак в други части на тялото.

Вашият здравен екип може да ви помогне да ви насочи към най-подходящите терапии и процедури, ако сивото петно ​​в окото ви е причинено от рак.

Сивите петна в окото ви могат да представляват широк диапазон от сериозност. Някои сиви петна са безвредни и се развиват с възрастта или дори с нараняване. В някои случаи обаче сивите петна в окото ви могат да са признак на по-сериозно състояние, включително такива, които водят до рак.

Всяко обезцветяване в бялата област на окото ви е достатъчна причина да си уговорите среща с вашия очен лекар или екипа за първична медицинска помощ.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss