Какво означава, ако моят лекар каже, че пикочният ми мехур е незабележим?

Накратко, това просто означава, че във вашия тест не е открито нищо тревожно. Но това не гарантира перфектно здраве.

Когато се сблъскате с медицински жаргон, може да почувствате, че имате нужда от преводач на чужд език. Дори едно светско изявление може да предизвика безпокойство, ако не знаете какво означава. Никой не иска да получи тревожна диагноза. Но понякога може да се тревожите без причина.

Например, много пъти, когато човек получи добри резултати от теста, техническият език, използван за описание на информацията, може да накара да изглежда, че нещо не е наред. Ако някога сте получавали диагноза, според която резултатите ви са „незабележими“, може да сте останали да се чешете по главата.

Нека да разберем какво означава това за цялостното ви здраве и прогноза.

Какво означава „незабележим пикочен мехур“?

Просто казано, ако вашият лекар или уролог каже, че имате незабележим пикочен мехур, това е нещо добро.

Това означава, че не са успели да видят или почувстват нищо чрез физически преглед или сканиране, което да предполага, че е необходим допълнителен преглед. Но това не означава, че не може да има други здравословни проблеми, които не включват вашия пикочен мехур.

Терминът „незабележимо“ не е уникален за пикочния мехур и може да се използва за всеки орган, тъкан или проба, която се преглежда чрез физически преглед, рентгенова снимка или сканиране. Понякога Вашият лекар може да използва вместо това думата „нормално“. Но и двете означават едно и също нещо.

Имайте предвид обаче, че „незабележимо“ не е същото като вашият лекар да каже „нищо не е наред“ — просто той не вижда причина за допълнителни изследвания.

Абсолютно незабележимо и с повече употреби

Ако – без използването на микроскоп или сканираща технология – лекарят извърши физически преглед и не открие нищо видимо нередно с вас, той може да използва термина „много незабележимо“. Това просто означава, че след извършване на визуален преглед с невъоръжено око, те не са успели да открият нищо видимо нередно.

Междувременно „морфологично незабележимо“ обикновено се отнася до проби от кръв или проби, които преминават лабораторни изследвания. Както при другите употреби, тази фраза би означавала, че вашите лабораторни резултати не са имали аномалии, което може да предполага, че са необходими повече тестове.

По същия начин „структурно незабележимо“ би означавало, че вашият пикочен мехур – или който и да е орган или част от тялото, които се преглеждат – няма никакви аномалии и изглежда нормален при визуален тест като ултразвук или друг образен тест.

Каква е разликата между „нормално“ и „незабележително“?

Unremarkable е медицинска фраза, използвана за определяне на резултати от изследване или сканиране, които не са необичайни.

Това не означава, че пациентът е напълно здрав или че други проблеми не присъстват в други части на тялото. Това обаче означава, че лекарят не е открил никакви очевидни признаци на заболяване, нараняване или аномалия, които веднага биха подсказали, че се нуждаят от допълнително изследване или лечение.

Как да поддържате пикочната си система здрава

Вашата пикочна система е един от основните начини, по които тялото премахва отпадъците и гарантира, че другите телесни функции изпълняват според очакванията.

Работата, за да поддържате уринарната си система здрава и функционираща правилно, е най-добрият начин да избегнете заболявания като инфекции на пикочните пътища или дори камъни в бъбреците, които могат да ви отстранят и в някои случаи са животозастрашаващи. Бъдете проактивни по отношение на здравето на пикочните пътища и не отлагайте търсенето на помощ, когато имате нужда от нея.

Съвети за поддържане на пикочния мехур здрав

Всеки, който някога е имал инфекция на пикочните пътища, може да ви каже, че това е един път в живота ви, когато сте наясно с пикочния си мехур. Докато повечето хора могат лесно да се възстановят от инфекции на пикочните пътища, те могат да бъдат опасни, ако се задържат твърде дълго. По същия начин понякога лошите навици за уриниране могат да насърчат ИПП и да ги направят чести, нежелани гости. Помислете за следните съвети:

  • Не чакайте твърде дълго между почивките за баня. Експертите препоръчват да се опитвате да ходите на всеки 3 до 4 часа.
  • Избършете отпред назад, за да предотвратите въвеждането на бактерии от ректума в уретрата.
  • Пийте много течности – особено вода – за да помогнете за промиване на примесите от вашата система.
  • Помислете за коригиране на вашата диета, ако имате проблеми с пикочния мехур, тъй като консумацията на твърде много захар, кофеин или пикантни храни може да влоши симптомите.

Съвети за поддържане на бъбреците ви здрави

Както споменахме по-рано, бъбреците имат задачата да отстраняват отпадъците от кръвта ви. Но те също работят за активиране на витамин D, критично хранително вещество, което помага за здравето на костите, както и за подкрепата на имунитета.

Когато бъбреците ви не функционират правилно, това може да създаде ефект на доминото от здравословни проблеми в цялото ви тяло. Следните съвети могат да ви помогнат да ги защитите:

  • Съсредоточете се върху балансирана диета с ниско съдържание на мазнини и соли.
  • Останете хидратирани и избягвайте консумацията на твърде много алкохол.
  • Поддържайте здравословни нива на кръвната захар, ако имате диабет.
  • Поддържайте умерено тегло и спортувайте редовно.
  • Вземете годишен медицински преглед и бъдете наясно, ако имате фамилна анамнеза за бъбречни проблеми.

„Незабележим“ резултат от теста не е необходимо да ви изпраща в паника. Това е медицински разговор за „не са открити аномалии“.

Нотацията „незабележимо“ обаче не е свободен пропуск да се откажете от рутинната медицинска помощ или да потърсите помощ, когато имате нужда от нея. Независимо дали става въпрос за пикочния ви мехур или друга част от тялото ви, проактивността по отношение на физическото ви здраве е важна.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss