Какво може да ви каже рентгеновата снимка за камъните в бъбреците?

лекар преглежда рентгеново изображение с пациента
milan2099/Гети изображения

Вероятно сте чували за камъни в бъбреците и преди – приблизително 1 на 10 души ще има камък в бъбреците в някакъв момент от живота си.

Според Националната бъбречна фондация, разпространението на камъни в бъбреците се е увеличило повече от два пъти през последните 30 години.

Честите симптоми включват:

  • болка от двете страни на долната част на гърба
  • стомашна болка, която не изчезва
  • урина, която изглежда мътна или съдържа кръв
  • гадене
  • повръщане
  • висока температура
  • втрисане

Имате анамнеза за диабет и високо кръвно налягане може да се увеличи риска от развитие на камъни в бъбреците.

Ако изпитвате симптоми или подозирате, че имате камъни в бъбреците, може би се чудите как се диагностицира това състояние. Тази статия ще обясни кога и дали може да се нуждаете от рентгенова снимка за камъни в бъбреците и ще проучи алтернативни тестове.

Имате ли нужда от рентгенова снимка за камъни в бъбреците?

Ако вашият лекар подозира камъни в бъбреците, той може да назначи рентгеново изследване на бъбреци-уретер-пикочен мехур. Това е образен тест, който използва ниски нива на радиация, за да създаде изображения на вашия корем. Рентгеновите лъчи могат да ви помогнат да видите размера и местоположението на камъните в бъбреците в пикочните пътища.

Рентгеновите лъчи обаче не се използват толкова често, колкото някои други тестове, тъй като те може да пропусне по-малки камъни в бъбреците като камъни на пикочната киселина.

В някои случаи лекарят може да препоръча рентгенова снимка като първи образен тест за откриване на големи камъни в бъбреците. Това обаче не е най-добрият избор за диагностициране на камъни в бъбреците.

По-скоро е рентгенова снимка често използвани след поставяне на диагнозата за проследяване на промените в размера на камъните по време на лечението.

Вашият лекар може също да назначи други образни тестове, като компютърна томография и ултразвук, за да получите по-подробна картина.

В допълнение към образните тестове ще вероятно се подложи на физически преглед, анализ на урината и кръвни изследвания.

Рентген срещу компютърна томография срещу ултразвук

компютърна томография

КТ е вид образен тест, който комбинира рентгенови лъчи с компютърна технология, за да създаде изображения на вашите пикочни пътища. CT сканиране може да даде значително повече радиация от рентгеновата снимка.

Тези сканирания имат по-висока чувствителност от рентгеновите лъчи и може да идентифицира по-малки камъни в бъбреците. Те също така предоставят по-подробни изображения, показващи точния размер и местоположение на камъните.

Здравните специалисти, работещи в спешното отделение, често използват компютърна томография, защото те осигуряват по-бързи и по-подробни изображения, което позволява по-бързо диагностициране.

КТ са най-точно образно изследване за камъни в бъбреците.

Ултразвук

Въпреки че компютърната томография е най-точният тип изображения за камъни в бъбреците и често се използва при спешни случаи, ултразвукът също е приемлив.

Лекарят може да препоръча първо да се подложите на ултразвук, защото е бързо, безопасно и лесно. За разлика от рентгенови лъчи или компютърна томография, това не включва радиация.

Въпреки че компютърната томография има превъзходна чувствителност, използването първо на ултразвук е приета практика и е била показано, че има подобно представяне при спешни случаи.

Въпреки това, ако ултразвуковото изображение е неясно, все пак може да се нуждаете от компютърна томография.

цена

Без застраховка една рентгенова снимка може да струва от $60 до $460 или повече. Цената зависи от техника, местоположението, изследваната част от тялото и броя прегледи. Добра идея е да попитате за разходите и опциите за плащане, когато насрочвате час. Някои съоръжения предлагат отстъпка за хора, които плащат от джоба си или без застраховка.

Ако имате частна застраховка, можете да се обадите на номера на гърба на вашата застрахователна карта, за да обсъдите вашето покритие и очакваните разходи. В зависимост от подлежащите на приспадане разходи и разходите от собствения ви джоб може да сте напълно покрити или може да се наложи да платите част или пълната сума за теста.

Ако отговаряте на условията за Medicare в Съединените щати, тя ще плати повечето разходи за лечение, свързани с бъбречно заболяване. Образните тестове са обхванати от част Б и Medicare ще плати 80% от таксите след приспадане.

Ако имате бъбречно заболяване, вие също имате право да кандидатствате за Medicare Advantage за допълнително покритие. Възможностите ви за осигуряване може да се променят с напредването на бъбречното заболяване.

Има и други опции за застраховане, като Medicaid, пазара на ACA и групови здравни планове на работодателя. Националната бъбречна фондация има ръководство за ресурси, което да ви помогне да научите повече за застраховането.

Често задавани въпроси

Можете ли да видите камъни в бъбреците на рентгенова снимка?

Да, камъните в бъбреците се виждат на рентгенова снимка. Рентгеновата снимка може да даде на Вашия лекар информация за размера и местоположението на камъните, но може да не открие по-малки камъни в бъбреците.

Какъв тест потвърждава наличието на камък в бъбрека?

Обикновено диагнозата включва физически преглед, кръвен тест, анализ на урината и образен тест. Образните тестове могат да включват рентгенова снимка, компютърна томография или ултразвук.

Кое е по-добро за камъни в бъбреците, ултразвук или рентген?

Ултразвукът е по-добър за камъни в бъбреците, тъй като може да открие по-малки камъни и не включва радиация.

Долния ред

Ако подозирате камъни в бъбреците, лекарят ще назначи образна диагностика и ще извърши други изследвания.

Има различни видове образни тестове, включително рентгенови лъчи, компютърна томография и ултразвук.

КТ сканирането е най-добрият начин за диагностициране на камъни в бъбреците, тъй като те имат най-висока чувствителност за откриване на размера и местоположението на камъка. Вашият лекар обаче може да назначи ултразвук, който също е ефективен и не включва облъчване.

Рентгеновата снимка може да пропусне малки камъни, така че не е идеална за диагностициране на камъни в бъбреците. Въпреки това, медицинските специалисти могат да използват рентгенови лъчи, за да наблюдават размера на камъка по време на лечението.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss