Какво е хипертермия и как се лекува?

Хипертермия срещу хипотермия

Може би сте запознати с термина хипотермия. Това се случва, когато температурата на тялото ви падне до опасно ниски нива. Може да се случи и обратното. Когато температурата ви се покачи твърде високо и застрашава здравето ви, това е известно като хипертермия.

Хипертермията всъщност е общ термин. Отнася се до няколко състояния, които могат да възникнат, когато системата за регулиране на топлината на тялото ви не може да се справи с топлината във вашата среда.

Казват, че имате тежка хипертермия, ако телесната ви температура е над 104°F (40°C). За сравнение, телесна температура от 95°F (35°C) или по-ниска се счита за хипотермична. Средната телесна температура е 98,6°F (37°C).

Етапи на хипертермия

Хипертермията идва на много етапи. Топлинното изтощение, например, е често срещано състояние. Но други, като топлинен синкоп, може да са по-малко познати за вас. По-долу е даден списък на хипертермични състояния и други заболявания, свързани с топлината.

Напрежение

Ако телесната ви температура започне да се повишава и не можете да се охладите чрез изпотяване, изпитвате топлинен стрес. Топлинният стрес може да доведе до сериозни усложнения, като топлинно изтощение и топлинен удар.

Освен че се чувствате неудобно горещи, може да изпитате и:

 • световъртеж
 • слабост
 • гадене
 • жажда
 • главоболие

Ако усещате признаци на топлинен стрес, отидете на по-хладно място и си починете. Започнете да пиете вода или други течности с електролити, които ще помогнат за възстановяване на хидратацията. Електролитите са вещества в тялото, като калций, натрий и калий, които ви поддържат хидратирани. Те помагат за регулиране на сърдечната честота, нервната функция и здравето на мускулите.

Ако симптомите Ви се влошат, потърсете медицинска помощ.

Топлинна умора

Ако дългите часове на висока топлина ви причиняват физически дискомфорт и психологически стрес, може да се справите с топлинна умора. Хората, които не са свикнали с изключително горещо време или горещи условия на работа, са особено уязвими към умората от топлина.

Освен че просто се чувствате горещи, жадни и уморени, може да имате затруднения да се концентрирате върху работата си. Може дори да загубите координация.

Ако забележите напрежение върху физическото и психическото си благополучие, излезте от топлината и се охладете с течности.

Бавното приспособяване към работа или упражнения в гореща среда може да помогне за предотвратяване на бъдеща топлинна умора.

Топлинен синкоп

Синкопът, известен още като припадък, възниква, когато кръвното Ви налягане спадне и притока на кръв към мозъка временно намалее.

Това обикновено се случва, ако сте се напрягали в гореща среда. Ако приемате бета-блокер за понижаване на кръвното налягане, сте изложени на по-голям риск от топлинен синкоп.

Припадъкът често се предшества от световъртеж или замаяност. Може да се почувствате близо до припадък, но ако се отпуснете и се охладите бързо, може да предотвратите действителната загуба на съзнание. Повдигането на краката може да помогне.

Както при други заболявания, свързани с топлината, рехидратирането е от ключово значение. Всяка течност е подходяща, но спортните напитки, пълни с вода или електролит, са най-добри.

Научете повече: Какво да очаквате по време на и след синкопен епизод »

Топлинни спазми

Топлинните крампи обикновено следват интензивно натоварване или упражнения в жегата. Те обикновено са резултат от електролитен дисбаланс и обикновено се усещат в мускулите на корема, краката или ръцете.

За да помогнете за облекчаване на топлинните спазми, почивайте на хладно място и не забравяйте да попълните течностите и електролитите, които се губят, когато се потите.

Топлинен оток

Топлинен оток може да се появи, ако стоите или седите дълго време на жегата и не сте свикнали да сте на по-високи температури. Това може да доведе до подуване на ръцете, долната част на краката или глезените.

Това подуване е от натрупване на течност в крайниците ви. Това вероятно е свързано с отговор, включващ стимулирана от алдостерон реабсорбция на натрий в кръвта през бъбреците.

Обикновено топлинният оток спонтанно отшумява с течение на времето, след като свикнете с топлата среда. Охлаждането и издигането на краката също ще ви помогнат, както и поддържането на хидратация с адекватен прием на вода и електролити.

Топлинен обрив

Понякога активността на жегата за продължителни периоди от време може да доведе до появата на червени пъпки подутини по кожата. Това обикновено се развива под дрехите, които са се напоили с пот.

Топлинният обрив обикновено изчезва сам, след като се охладите или смените дрехите.

Въпреки това е възможна инфекция, ако кожата не се остави да се охлади скоро след появата на обрива.

Научете повече: Видове топлинен обрив »

Топлинно изтощение

Това е един от най-сериозните етапи на хипертермия. Топлинното изтощение настъпва, когато тялото ви вече не може да се охлади.

В допълнение към обилното изпотяване, може да изпитате:

 • световъртеж
 • слабост
 • жажда
 • проблеми с координацията
 • проблеми с концентрацията
 • кожа, която е хладна и лепкава
 • бърз пулс

Това е последният етап преди да настъпи топлинен удар, така че е важно да си починете и да се рехидратирате веднага щом почувствате, че симптомите се развиват.

Ако не усетите, че симптомите ви се подобряват, незабавно потърсете медицинска помощ.

Продължете да четете: Имате ли топлинен удар или топлинно изтощение? Научете знаците »

Кога да се потърси незабавно медицинска помощ

Най-сериозният стадий на хипертермията е топлинният удар. Може да бъде фатално. Други заболявания, свързани с топлина, могат да доведат до топлинен удар, ако не се лекуват ефективно и бързо.

Топлинен удар може да възникне, когато телесната ви температура достигне над 104°F (40°C). Припадъкът често е първият признак.

Други признаци и симптоми включват:

 • раздразнителност
 • объркване
 • проблеми с координацията
 • зачервена кожа
 • намалено изпотяване
 • слаб или бърз пулс

Когато тези признаци започнат да се появяват, трябва:

 • Опитайте се да стигнете до хладно място, за предпочитане с климатик.
 • Пийте вода или пълни с електролит спортни напитки.
 • Вземете хладна вана или душ, за да ускорите възстановяването си.
 • Поставете торбички с лед под мишниците и около областта на слабините.

Ако симптомите ви не се подобрят, когато се опитате да се охладите и рехидратирате, или видите някой, който изглежда получава топлинен удар, незабавно се обадете на местните служби за спешна помощ.

Кой е изложен на риск от хипертермия?

Хората, които работят в много гореща среда или са изложени на висока топлина по време на работа, са изложени на висок риск от хипертермия.

Строителни работници, фермери и други, които прекарват дълги часове навън в жегата, трябва да вземат предпазни мерки срещу хипертермия. Същото важи и за пожарникари и хора, които работят около големи фурни или в закрити помещения, които са лошо климатизирани.

Някои здравословни състояния също могат да ви изложат на по-висок риск от хипертермия. Някои лекарства за сърце и кръвно налягане, като диуретици, могат да намалят способността ви да се охлаждате чрез пот. Ако сте на диета с ниско съдържание на натрий, за да помогнете за справяне с високото кръвно налягане, може по-бързо да развиете хипертермия.

Децата и възрастните хора също са изложени на повишен риск. Много деца играят усилено на горещо на открито, без да отделят време за почивка, охлаждане и поддържане на хидратация. Възрастните хора са склонни да са по-малко наясно с температурните промени, така че те често не реагират навреме, ако околната среда се нагорещи. Възрастните хора, които живеят в дом без вентилатори или климатици, също могат да се сблъскат с хипертермия при изключително горещо време.

Каква е разликата между хипертермия и треска?

Температурата на тялото ви се регулира от част от мозъка, наречена хипоталамус. Обикновено поддържа температурата ви около 98,6°F (37°C), с леки вариации през деня и нощта.

Ако тялото ви усети инфекция от вирус или бактерия, хипоталамусът може да нулира „термостата“ на тялото ви, за да направи тялото ви по-горещ, по-малко гостоприемен гостоприемник за тези инфекциозни агенти. В този случай треската се появява като част от реакцията на имунната система. Тъй като инфекцията изчезне, вашият хипоталамус трябва да върне температурата ви до нормалните си нива.

При хипертермия от топлинен удар обаче тялото реагира на промените във вашата среда. Естествените механизми за охлаждане на тялото, като изпотяване, не са достатъчни, за да преодолеят топлината на заобикалящата ви среда. Температурата ви се повишава в отговор, което ви кара да изпитате някои от симптомите, описани по-рано.

Някои лекарства без рецепта, като ацетаминофен (Tylenol), могат да помогнат за намаляване на температурата. Те обаче биха били неефективни при лечение на хипертермия. Само промяна в околната среда, рехидратация и външно охлаждане (като хладна вода или ледени пакети върху кожата) могат да обърнат хипертермията.

Как да предотвратим хипертермия

Първата стъпка за предотвратяване на хипертермия е разпознаването на рисковете при работа или игра при изключително горещи условия. Да бъдеш в жегата означава да вземеш следните предпазни мерки:

 • Правете почивки за разхлаждане на сянка или в климатизирана среда. Ако не е нужно да сте навън в екстремни горещини, останете на закрито.
 • Останете добре хидратирани. Пийте вода или напитки, съдържащи електролити, като Gatorade или Powerade, на всеки 15 до 20 минути, когато сте активни в жегата.
 • Носете леки, светли дрехи, когато сте на открито.
 • Ако домът ви не е добре климатизиран, помислете за прекарване на време в климатизиран мол, библиотека или друго прохладно обществено място по време на горещи периоди.

Научете повече за спешните случаи на топлина »

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss