Какво е усещането при обостряне на фибромиалгия?

Обострянето на фибромиалгия може да се почувства както физически, така и емоционално изтощително. Терапиите за начина на живот могат да помогнат за справяне със симптомите.

Ако вие или ваш близък живеете с фибромиалгия, вие не сте непознати за предизвикателствата и несигурността, които това разстройство с хронична болка може да донесе. Един от най-трудните аспекти на фибромиалгията може да бъде справянето с пристъпи или временно увеличаване на тежестта на симптомите.

Фибромиалгията е синдром на хронична болка, характеризиращ се с широко разпространена мускулно-скелетна болка, изпитвана в продължение на най-малко 3 месеца. В допълнение към широко разпространената болка, тя почти винаги включва други предизвикателни симптоми като умора и трудности със съня.

Поради сложността си, фибромиалгията често се разбира погрешно и се диагностицира погрешно. Симптомите могат да имитират други състояния, като синдром на миофасциална болка, синдром на хроничната умора и автоимунно заболяване, като причината обикновено е неизвестна.

Признаци и симптоми на обостряне на фибромиалгия

По време на обостряне на фибромиалгия може да изпитате временно влошаване на съществуващите симптоми. Признаците и симптомите на обостряне на фибромиалгия могат да включват:

 • повишена болка и чувствителност в цялото ви тяло
 • главоболие и мигрена
 • повишена умора, дори след достатъчна почивка
 • скованост
 • нарушения на съня
 • затруднено мислене или концентрация
 • проблеми с паметта, мисленето или концентрацията
 • емоционални симптоми като тревожност или депресия
 • повишена чувствителност към стимули като светлина, шум и температурни промени
 • изтръпване или изтръпване
 • болка в лицето или челюстта
 • стомашно-чревни проблеми, включително симптоми на синдром на раздразнените черва (IBS).

Колко дълго продължава пристъпът на фибромиалгия?

Продължителността на пристъпа на фибромиалгия може да варира значително от човек на човек. В някои случаи симптомите могат да продължат само няколко дни, докато в други случаи могат да персистират месеци или години.

Тежестта на симптомите по време на обостряне също може да варира. Може да изпитате леко обостряне или по-тежко обостряне, което може да бъде свързано с фактори като сън и физическа активност.

Какво причинява обостряне на фибромиалгия?

Обострянето на фибромиалгия може да бъде предизвикано от различни фактори.

Ако в момента имате обостряне и не можете да разберете защо, това може да е свързано с различен от обичайния тригер. Някои от тези тригери може да включват:

 • физически или емоционален стрес
 • промени във времето
 • инфекции от пренапрежение
 • наранявания
 • лошо качество или количество на съня
 • хормонални колебания
 • определени лекарства или промени в лекарствата

Въпреки че точната причина за фибромиалгията все още не е известна, различни фактори са идентифицирани като потенциални допринасящи. Смята се, че комбинация от тези фактори може да доведе до фибромиалгия и да допринесе за обостряне на симптомите.

Според проучване от 2016 г. фамилната анамнеза за фибромиалгия може да увеличи вероятността от развитие на разстройството с толкова, колкото 13-кратно. Това може да се дължи на вариации в гените, които водят до по-чувствителни реакции към болка.

Анамнезата за емоционална травма също може да играе важна роля в развитието на фибромиалгия. Според а Проучване от 2020 гтежките емоционални стресови фактори и посттравматичното стресово разстройство (PSTD) могат да предизвикат симптоми на фибромиалгия.

Минали инфекции също могат да допринесат за симптомите на фибромиалгия, въпреки че изследването не е окончателно. Националната здравна служба предполага, че лаймската болест и вирусът на Epstein-Barr (EBV) са потенциални сътрудници. Малко проучване от 2021 г. също предполага, че предишна инфекция с Giardia може по подобен начин да действа като причинител.

Изглежда, че полът също играе роля. Според а скорошен преглед, оценките в световен мащаб показват, че фибромиалгията засяга около 3,8% от жените и 2,4% от мъжете. Статистиката обаче може да подценява разпространението при мъжете поради социална стигма и пристрастни изследвания.

Как да се възстановите от пристъп на фибромиалгия

За да се възстановите от обостряне на фибромиалгия, може да е полезно да следвате редица различни лечения, в зависимост от вашите специфични симптоми и тяхната тежест. Въпреки това, някои терапии се препоръчват единодушно, за да помогнат за справяне с пристъпите на фибромиалгия.

Голям преглед от 2017 г. идентифицира упражненията като една от най-добрите терапии за фибромиалгия. Установено е, че както аеробните упражнения, така и силовите тренировки осигуряват значително облекчаване на болката и подобряване на физическата функция. Нямаше разграничение между конкретните видове упражнения.

Като цяло е най-добре да подхождате към упражненията за фибромиалгия бавно и постепенно да увеличавате интензивността, докато тялото ви се адаптира към упражненията. Може да бъде полезно да посетите физиотерапевт за помощ, ако това е налично чрез вашата застраховка.

Споменатите допълнителни терапии, които могат да осигурят облекчение, включват:

 • водолечение
 • медитация
 • намаляване на стреса, базирано на вниманието
 • медитативни терапии за движение (т.е. йога, тай чи и чигонг)

За симптоми на настроението понякога се предписват антидепресанти. Те могат да включват:

 • амитриптилин
 • дулоксетин

Милнаципран може също да бъде предписан за фибромиалгия, ако консервативното и друго лечение са неуспешни. Въпреки че е в подобен клас лекарства като антидепресантите, той не се използва за лечение на депресия и се свързва с разстройства на настроението и самоубийство като страничен ефект.

При болка може да се препоръчат антиконвулсанти и релаксанти на скелетните мускули. Някои от тях могат да включват:

 • габапентин
 • прегабалин

Свързването с група за подкрепа или здравен специалист може да предложи насоки и насърчение и по време на обостряния. Доставчикът може също да препоръча когнитивно-поведенческа терапия, за да помогне за справяне с депресия и хронична болка.

Долен ред

Животът с фибромиалгия може да бъде предизвикателство, но е важно да запомните, че не сте сами в своето пътуване. Обострянията, макар и временни, могат значително да повлияят на ежедневието ви и идентифицирането на задействащите фактори може да ви помогне да ги управлявате по-добре.

Въпреки че няма лек за фибромиалгия, работата в тясно сътрудничество със здравен специалист, за да се гарантира, че всички потенциални основни заболявания са проучени и прилагането на стратегии за самообслужване може да ви помогне да поемете контрол над симптомите си и да подобрите качеството си на живот.

Не забравяйте да бъдете нежни със себе си и не се страхувайте да потърсите подкрепа от близки или групи за подкрепа, за да ви помогне да се справите с възходите и паденията на живота с фибромиалгия.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss