Какво е специалист по сърдечна клапа?

Специалист по сърдечна клапа е лекар, който се фокусира върху диагностиката и лечението на заболявания на сърдечната клапа. Може да поискате да се консултирате с такъв, ако имате въпроси относно вашите генетични рискови фактори или се нуждаете от лечение на заболяване на сърдечната клапа.

относно 2,5% от хората в Съединените щати имат заболяване на сърдечната клапа, което означава, че имат състояние, което пречи на една или повече от техните сърдечни клапи да работят според очакванията.

Ако имате заболяване на сърдечната клапа, важно е да получите правилна диагноза и лечение, за да предотвратите усложнения като инфаркт или сърдечна недостатъчност. Ето защо специалист по сърдечна клапа може да бъде важна част от вашия здравен екип.

Болестите на сърдечните клапи често изискват напреднали умения за диагностициране и лечение. Вашият лекар може да ви насочи към специалист по сърдечна клапа, ако подозира, че имате заболяване, засягащо сърдечните клапи.

Какво прави специалист по сърдечна клапа?

Специалист по сърдечна клапа е лекар със значителна степен на обучение в диагностицирането и лечението на състояния, които могат да засегнат сърдечните клапи, като аортна стеноза и пролапс на митралната клапа.

Специалистите по сърдечна клапа могат да помогнат при диагностицирането на специфични състояния на сърдечната клапа и да определят кои видове лечение са най-подходящи. Те обикновено имат богат опит в използването на съвременни инструменти за диагностика и лечение на заболявания на сърдечните клапи.

Повечето болници обикновено имат екипи за сърдечни клапи, които се състоят от няколко различни специалисти, включително общи кардиолози, специалисти по образна диагностика и кардиоторакални хирурзи.

Какви симптоми ще изпитате при проблеми със сърдечната клапа?

Симптомите на проблеми със сърдечната клапа могат да варират значително в зависимост от това кои сърдечни клапи са увредени и как са увредени.

Симптомите на проблеми със сърдечната клапа могат да включват:

 • задух
 • болка в гърдите
 • световъртеж
 • умора
 • неправилен сърдечен ритъм (сърцето бие или прескача)
 • сърдечен шум
 • подуване около очите, глезените или корема

Новородените с проблеми със сърдечната клапа може да имат:

 • ниски нива на кислород в кръвта, които придават син оттенък на кожата

 • слаб пулс
 • недостатъчно наддаване на тегло

Какви диагностични тестове извършва специалист по сърдечна клапа?

За да определи дали имате заболяване на сърдечната клапа, специалист по сърдечна клапа обикновено ще попита за вашата медицинска история, ще направи физически преглед и ще нареди диагностично изследване.

Те могат да поискат или извършат следните диагностични процедури:

 • Ехокардиограма: The най-често срещаният тест за диагностициране на проблеми със сърдечните клапи може да се използва ехокардиограма, за да се покажат размерът и формата на сърцето, както и как кръвта тече през камерите.
 • Сърдечна катетеризация: Това е инвазивна процедура, която предлага на лекарите възможността да извършват различни диагностични тестове вътре в тялото, включително коронарна ангиограма или сърдечна биопсия. Сърдечната катетеризация позволява на лекарите да видят вътрешността на кръвоносните съдове и да получат много точни измервания от различни участъци на сърцето.
 • Електрокардиограма (ЕКГ): ЕКГ показва силата и времето на електрическите импулси, преминаващи през всяка част от сърцето, което позволява на специалиста да види колко бързо бие сърцето и дали ритъмът е правилен.
 • Стрес тест при упражнения: Стрес тестовете могат да разкрият колко здраво е сърцето и как реагира на физическа активност, което може да бъде полезно при определяне на план за лечение.
 • Рентгенография на гръдния кош: Рентгеновата снимка може да покаже размера и формата на структурите в гръдния кош, което може да бъде полезно за изключване на други състояния и определяне дали лечението работи.

Защо е по-добре да се консултирате със специалист по сърдечна клапа пред други лекари?

Специалист по сърдечна клапа може да бъде полезен, ако:

 • са били диагностицирани със заболяване на сърдечната клапа
 • се тревожите за вашия генетичен риск от развитие на заболяване на сърдечната клапа
 • искам второ мнение относно проблем, свързан със сърдечна клапа

Специалист по сърдечна клапа е най-добрият лекар, с който да се консултирате, тъй като той има допълнително обучение в диагностиката и лечението на заболявания на сърдечната клапа.

Трябва ли да посетите лекар за лечение на сърдечна клапа?

Тъй като заболяванията на сърдечната клапа могат да доведат до сериозни усложнения като инфаркт и сърдечна недостатъчност, важно е да говорите с лекар, ако смятате, че имате такава.

Лечение на заболявания на сърдечната клапа може да включва промени в начина на живот, лекарства и операция. Дори ако състоянието на сърдечната ви клапа първоначално не изисква операция, важно е лекарите да продължат да наблюдават сърцето ви, защото може да се наложи операция в бъдеще.

Специалист по сърдечна клапа е експерт по проблеми със сърдечната клапа. Те могат да бъдат полезни, ако имате фамилна анамнеза за заболяване на сърдечната клапа или скорошна диагноза за заболяване на сърдечната клапа.

Важно е да потърсите медицинска помощ, ако имате симптоми на сърдечно заболяване като заболяване на сърдечната клапа, тъй като тези състояния могат да доведат до сериозни усложнения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss